Истината ни прави свободни

вторник, 16 юни 2009 г.

Човек отрича това, което не разбира

Свободен Дух

Свободните души са душите на хората със собствено мнение, буден ум и признание единствено на общоприетите човешки норми. Хората които не се задържат на едно място и са отворени към промяната… Можеш да ги презираш, да ги смяташ за луди, но е всепризнат факт, че именно лудите, различните творят бъдещето ни. Нямало е велик ум с идеи далеч в бъдещето, който да не е бил “луд”.

И все пак благодарение на тези луди днес имаме електрическа крушка, интернет и много други гениални изобретения. Думите “гениален” и “луд” в много случай значат едно и също. Зависи от гледната точка.

Човекът с отворен и търсещ ум се възхищава на гениалността на другия, докато ограниченият слепец му лепва прозвището “луд” Разходи се на улицата, ”идеални“ критици навсякъде около теб, присмиващи се на това, което не разбират без дори да се замислят, че се присмиват на потенциални гении. Човек отрича това, което не разбира.

Изградили сме си общество на измислени морали, конформизъм и безброй табута. Най-лошото, е че мнозина се примиряват с тези безсмислени правила само и само за да се харесат на тълпата. Но задайте си въпроса: „Толкова ли е важна тълпата и мнението на хората?”. Особено след като деветдесет процента от стадото са слепи овце, заклеймяващи гениалните за луди?

Най-противното е, че все повече и повече оригинални и уникални хора (всеки е уникален и силен в нещо) се променят само и само за да бъдат приети по-лесно.

Асимилацията е безкрайна… Модата, организираната религия… безсмислените реклами по телевизията, изопачаващите и манипулиращи “новини” ни превръщат в едно огромно стадо. И както всяко истинско стадо и на нашето му е нужен някой истински овчар, който да го контролира и ние като истински овце да следваме сляпо и да вярваме, че това е добре за нас. Те нямат интерес да сме умни и образовани.

Умният човек е силен, прозорлив със собствена воля и интереси. Глупакът послушно изпълнява. Някога враговете на системата са били унищожавани физически.

Визирам “светата” инквизиция лишила човечеството от някои от най-великите му умове. И все пак е имало хора, които са оцелели и са продължили работата си в колкото и лоши времена да са живели. Най-големият страх на човека, притежаващ власт, е да я изгуби. Като са разпространявали истини, директно сриващи основите на църквата, те са заплашвали самото й съществуване и достоверност.

Резултатът е всеизвестен – милиони блестящи умове, милиони свободни хора убити. Убити заради страха на вожда да изгуби властта си. Същите вождове са предизвиквали войни, асимилация на народи, цензура над печата и т.н. Сега вождовете са малко по-различни и използват малко по-различни методи, но идеята е една и съща - тотален контрол, власт и пари в ръцете на няколко души.

Нужна им е глупава популация, която не се интересува от тях и не им пречи да осъществят плановете си. Масовото затъпяване и промиване на мозъци създава на тези паразити идеална среда за развитие.

И все пак каква трябва да е целта на всеки един от нас? Да се образоваме. Не говоря за образованието в училище.

Сегашното българско училище е твърде тромава и неспособна институция. Говоря за умението да четеш между редовете. Да се научиш да различаваш смисленото от безсмисленото.

Да оценяваш истинските неща в живота, да имаш неутолима жажда за прогрес и да гледаш оптимистично бъдещето с ведър и борбен поглед.

И най-важното! Да бъдеш независим, уникален и да се подчиняваш на онези правила, които сам създаваш.

Статия от Фрий Спирит

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ