Истината ни прави свободни

вторник, 24 май 2011 г.

Как честват 24 май в Америка

Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост в Български Учебен Център “Нов Живот” - Чикаго

Месец май е най-топлият и слънчев месец, защото в него е един от най-хубавите, най-светлите и обичани от децата национални празници 24 - май Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Той създава у нас чувство на гордост и национално самочувствие, че сме българи и наследници на един народ оставил трайни следи в европейското и световно духовно развитие.

На този ден ние сериозно се замисляме за понятия като „род”, „родина”, „история”, „българин” и „наследство”. Спомняме си думите „... и ний смее дали нещо на света, на вси народи слово да четат...”

Където и да се намираме, ние българите, пазим спомените си за жизнерадостния майски ден в училище, за развълнуваните деца, гордите учители с големите букети цветя, признателност за техния неуморен труд, възрастни хора със сълзи на очи и всички те обединени около езика ни, нашата писменост, вярата и силата на духовността.

И до днес, този празник остава един от най-вълнуващите във всички училища в България, но едва ли някой някога е допускал, че празникът на нашата Кирилица и на нейните създатели, Кирил и Методий далеч ще надхвърли пределите на България и ще добие такава мащабност каквато има днес навсякъде по света, където има българи и български училища.

И сега 136 години по-късно в навечерието на 24 май учениците от Български Учебен Център “Нов живот” отбелязаха деня на славянската писменост тук в Чикаго. В този ден младите възпитаници се събраха заедно да празнуват и да покажат колко са научили през тази учебна година.

Празникът започна с най-малките, представителите на детска градина „Дъга” към Центъра. Те завладяха сърцата на многобройната публика с танца на „Калинките” и драматизация на приказката „Дядо ряпа вади”.

Горните класове от българското училище се представиха с драматизация по „Радини вълнения” от произведението на Иван Вазов „Под игото”. На сцената оживяха незабравимите Вазови герои Рада Госпожина, Бойчо Огнянов, Киряк Стефчов, Чорбаджи Михалаки, Чорбаджи Мичо, Поп Ставри, Хаджи Ровоама и др.

Първокласниците показаха своята нестихваща жажда за знания и любов към красотите и историята на България.

С много добре подготвения сценарий, с прекрасно съчетание на български национални носии, с изключителното изпълнение от учениците, гостите на тържеството бяха потопени в оная възрожденска атмосфера на Вазовото произведение, във вечния стремеж на българина към духовно извисяване чрез словото, науката и образованието.

Аплодисментите, изпълнили залата в края на програмта, бяха заслужена награда, както за неповторимите изпълнения на учениците, така и за за целогодишния неуморен труд на момичетата и момчетата от училището, през цялата година.

Тържеството продължи с връчване на свидетелствата за завършен съответен клас на обучение и подарък за всеки ученик – българска книжка.

Българи, където и да се намирате по света, нека не стихва у вас жаждата за знание и не забравяйте своя род и език, пазете ги и ги предавайте на поколенията след вас!!!

Специално за humaig.blogspot.com: Хриска Перфанова

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ