Истината ни прави свободни

четвъртък, 19 май 2011 г.

Каква е работата на философите?



На едно място обмених реплики с някаква личност, несъмнено имаща зъб на философите, които касаят същината на философията и ролята на идеите в живота на човеците. Ето първо какво написа този човек, зовящ се Evеlyn R. (не мога да твърдя какъв е пола му, щото анонимните нямат не само пол, но и всички останали характеристики) и как моя милост го репликира:

Идеите не могат да осветяват пътя на човека, а само истината. И това е проблема на философите, завършили някой университет - на тях им се дават идеи за мозъка. След това тези идеи се превръщат в идеологии и на човечеството му се разказва играта. А истинските носители на светлината и осветяващи пътя на човека винаги са били на земята. Например има един, който още преди 2000 г. е донесъл истината на човечеството и не е бил философ, а обикновен дърводелец.

Освен това идеи има в главите на голяма част от хората, но вероятността да бъдат осъществени от философите е много малка, защото в повечето случаи се налага усилена работа, а не философстване.

А за такива, които само позират и си размахват философските дипломи, препоръчвам да се кандидатират за участие в Big Brother. (Evеlyn R.)

Отвърнах на горното ето така:

Философстването, г-н (г-жо) Evеlyn R., е работа, то е работата на философите, пък и не само за тях. Понеже думата „философстване“ е синоним на „разсъждение“, „осмисляне“, „търсене на истината“ и пр. Да обвинявате философите за това, че философстват, при това твърдейки, че не си гледат работата, е едно доста несмислено изказване.

Идеите не се „дават“, и то, както твърдите, „за мозъците“ (мозъкът няма никакво отношение към идеите!), идеите се раждат в душите на мислещи и на търсещи истината хора, т.е. на философстващи хора. Когато човек почне да философства, той върши една твърде трудна и сложна духовна дейност, която не се удава на всеки.

Да виждате в идеите и във възникващите на тяхна почва идеологии онова, което помага на човечеството „да му се разказва играта“, означава само, че смятате, че по-верния път за човешкото развитие е този на материалните интереси, щото това, което не е идеално, то е материално.

Тъй че се изказвате по въпрос, от който не отбирате много-много; сиреч, по-умно щеше да си бяхте замълчали…

5 коментара:

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Ангел Грънчаров каза...

Драги г-н Деклан МакКан, ще Ви отговоря вкратце на коментара, ето как:

Първо, за това какво допринасяла "работата на философите", сиреч философстването, за развитието "на обществото и на света като цяло". Ами допринася за духовното въздигане на човека и човечество - и оттук на света и на обществото "като цяло". Това съвсем не е малко. Що е това "духовно въздигане", убеден съм, ще Ви е трудничко да асимилирате, ала все пак опитайте.

Второ, за "тази работа" не съществува науката, щото науката се занимава с други работи. Не обаче с тази. Тази е отредена на философията. И на изкуството в известна степен. И на религията - от друга страна погледнато. Това са три вечни духовни форми, форми на духовния живот на човека и човечеството, което нищо друго не може да замени. Сфащате ли що Ви думам?

Трето, не е вярно, че философите били наричали философията "наука". Това пък откъде Ви дойде на ума? Ако един философ, ако един човек, претендиращ, че е философ, дръзне да определи философията като наука, той с това само доказва, че не е никакъв философ. Философията е философия - нима е толкова трудно да се проумее това? Защо науката не е я определяте като "философия", а философията все пак Ви се ще да бъде "нещо като наука" - пък макар и непълноценна? Вие, разбира се, нямате претенцията да разбирате що е това философия - или имате? толкова по-зле за Вас... ако имате.

Четвърто: философията и философстването са проява на най-пълноценната, най-богатата форма на осъзнато, осмислено, същинско мислене, разсъждение, търсене на истината. Всеки трябва да може да мисли, но малцина са тези, които го правят както това подобава. Всички можем някак да... рисуваме, но не всички сме художници, нали така? Е, мисленето на философа, отнесено към мисленето на този или онзи, е същото като да отнасяме драсканиците на тоя или оня към творчеството на същинския художник. Дано сфанахте що Ви думам...

Ангел Грънчаров каза...

Пето, разсъжденията Ви за това дали мозъкът бил "мястото", дето се било осъществявало "боравенето с идеи", простете, е така смехотворно, че просто не ми се налага да го коментирам. Това, че не се срамувате да пишете подобни "разсъждения", нямащи никакво отношение към същинския проблем, ме освобождава от нуждата да се опитвам да Ви обяснявам как стоят нещата. Опитайте се да сфанете обаче поне това: а що е това идея? Оттук ако тръгнете, може нищичко и да Ви просветне в някой момент. Опитайте се да прочете поне една книга на истински философ. Или това за Вас е... "мисия невъзможна"? А тогава, простете, що не си гледате... "обущарството"? "Обущарю, гледай си обущата!" е призив на Хегел към дървените "философи" като Вас, които си позволяват да се изказват "компетентно" за неща, от които съвсем не разбират. Примерно за това що е, видите ли, философия.

Шесто, че душата живее "в мозъка" е твърдение, което показва, че не знаете за какво изобщо говорите. И че бъкел не разбирате от това що е душа. Плямпате си там нещо, без да мислите изобщо. Опитайте, помислете, постарайте се да проумеете що е това душа. Или Ви мързи? Много жалко...

Седмо, твърдението Ви

"... философията е просто неуспешен опит за обяснение на явленията в света, макар че често тя дори не цели това (поради което няма действително приложение, а оттам и смисъл)"

в контекста на вече казаното няма смисъл да бъде изобщо обсъждано, просто ще се задоволя да Ви повторя призива на Хегел: "Обущарю, гледай си обущата!"; апропо, Вие с какво се занимавате, та тъй "компетентно" сте се захванал да съдите и да разпореждате що е това философия? Кой Ви излъга, че изобщо разбирате що е това философия?

Осмо и последно: Твърдението Ви

"... ако изпратим всички философи на Луната (или на Марс, няма съществено значение) едва ли това би имало какъвто и да било ефект върху света и развитието на човечеството"

е просто крайно тъпо и показва, че съвсем не сте в състояние да разберете, че съвременното състояние на човека, човечеството и на света е продукт и производна на всички ония идеи, които философията им даде и завеща като най-здрав фундамент на нашето духовно, идейно, ценностно и прочие развитие. Просто прегрешавате спрямо един най-елементарен принцип: "За това, което не разбираме, е по-достойно просто да замълчим". Разбирате ли обаче що е това недостойнство?

Бъдете здрав! Не е зле за мислите преди да дръзнете да кажете или напишете това или онова, но това явно съвсем не Ви се удава...

Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Unknown каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Абонамент за списание ИДЕИ