Истината ни прави свободни

събота, 7 май 2011 г.

Абсурдът на атеиста: вярва, че не вярва!

В блога на СВОБОДНАТА ВИРТУАЛНА АКАДЕМИЯ под публикацията Смях: атеизмът на комунизма бил някаква специфична форма на "религиозна" вяра! има коментари, които според мен заслужават да бъдат изведени като акцент в отделен пост; ето ги:

trif каза: Човекът е създаден, за да вярва. И понеже не може да живее без вяра, този духовен вакуум се запълва от други "богове". Абсолютно точен коментар на г-н Грънчаров! Всъщност, думата "атеизъм" обозначава един абсурд - защото и атеистът вярва, че не вярва. Тоест и той вярва в нещо. Нещо повече - иска се повече вяра, за да поддържаш една абсолютно проваленa и недоказуема теза като атеизма, отколкото да повярваш в съществуването на добър, любящ и справедлив Творец.

В интерес на истината трябва да признаем, че в името на Бога са се вършели много престъпления. Но въпросът е дали това е дело на хора с автентична вяра (когато става въпрос за християни). Не може да отхвърляме истината само защото съществуват лоши нейни имитатори.

Все едно да си купя маратонки Адидас ако се окаже, че са менте, да обявя цялата фирма за несъществуваща!

Ангел Грънчаров каза: Поздравления за уместния и убедителен пример, както и за аргумента, който привеждате, илюстрирайки абсурдността на атеизма: напълно сте прав, "атеистът вярва, че не вярва"! И наистина се иска много безсмислена "вяра" - аз бих го нарекъл по-скоро суеверие - за да се поддържа една такава вяра в нищото, вяра в абсолютната празнота, безпределния вакуум...

Автентичната вяра винаги е вяра в Бога. Заслужава си да вярваме единствено в това, което безмерно ни превъзхожда. И което може да е наш идеал. Идеал за самото съвършенство, за абсолютното съвършенство, образецът за всички други съвършенства. "Вярата в себе си" на атеистите е детска залъгалка и в крайна сметка е просто въздух под налягане...

Анонимен каза: Всъщност, думата "атеизъм" обозначава един абсурд - защото и атеистът вярва, че не вярва. Тоест и той вярва в нещо. Нещо повече - иска се повече вяра, за да поддържаш една абсолютно проваленa и недоказуема теза като атеизма, отколкото да повярваш в съществуването на добър, любящ и справедлив Творец.

Браво за този коментар! Описва точно какво е атеизмът. Аз вече споменах, че в секцията "религия" на ББС атеизмът намира своето място.

2 коментара:

Кръстник Дроселмайер каза...

Отговорът на "абсурда", за който говорите, е прост и е много потискащо, че не сте се досетили сам:
Атеизмът не е невярване в нищо. Той е невярване в богове. Точка. Нищо повече. Аз, като атеист, вярвам в стотици неща - в много от тях вярвате и вие.
Просто НЕ вярвам в богове.
Затова не е никакъв абсурд, че атеистът "вярва, че не вярва".

Ангел Грънчаров каза...

Именно, именно: атеистът вярва, че не вярва в Бога. Нуждае се от тази абсурдна вяра в неверието в Бога. Абсурдът, както се вижда, си стои непокътнат :-)

Под вяра винаги се разбира вяра в Бога - от ония, които са си дали труда да осмислят какво азначава тази дума вяра. Да вярваш в доброто, себе си, в партията, в светлото бъдеще, в комунизма и пр. е вяра в нищото, е илюзия за вяра. Е вяра във фалшиви кумири и идоли. Да се вярва може само това, в което заслужава да се вярва. Пример: да вярваш в себе си, вярата, с която мнозина атеисти се кипрят, означава, че такива хора притежават качеството увереност, което изобщо не може да се нарече вяра. Когато се употребяват думите, трябва да се вниква в смисъла им, иначе се оказва, че уж казваш нещо, а при по-близко разглеждане се оказва, че си казал... нищо :-) Сиреч, щеше да е по-добре да си беше просто замълчал...

Абонамент за списание ИДЕИ