Истината ни прави свободни

четвъртък, 16 юни 2011 г.

Отчайващо смехотворно и скудоумно атеистично словоблудство

Попадам тази сутрин на публикация със заглавие Религия интелект и закономерностите между тях (така е написано, без полагащата се запетайка между "религия" и "интелект"). Зачетох се. В един момент бях изумен от същината на твърденията в нея, които при това, забележете, били обосновани и "доказани" с не знам какви си анкети и проучвания, направени от незам какви си велики световни социологически агенции.

Та ето какви са резултатите от тия "много интересни изследвания които (пак пред които липсва полагащата се запетайка! бел.моя, А.Г.) имаха за цел да се намерят връзката между религиозността и интелигентността както и каква е функцията между тях". Любопитно, да видим.

Първият извод, дето се казва, троши направо глави, не чинии: "с увеличаване на броя на религиозните хора в една държава средният коефициент на интелигентност на тази нация намалява". Брях да му се не види, на какви чудеса била способна съвременната ляво-атеистична професорска мисъл в либералния свят, в който живеем! Даже и графика ни е дадена там, та всичко да изглежда супернаучно. Ала да обясни по същество ще е това "интелигентност" някак не дръзва, защо ли? Как така да има подобна странна корелация между интелигентност и вяра в Бога, след като и децата от детската градина вече знаят, че вяра и интелект са два коренно различни пътя, по които човек търси и постига истината?! Два начина на постигане на истината, всеки със своите си предимства, пътят на сърцето и пътят на ума, които не само че не се отричат, напротив, превъзходно се допълват? Та какво му е "интелигентното" в един самозабравил се безсърдечен ум, който изобщо не е способен да погледне нещата и ог гледната точка на вярата? А тия неща са доказани от поне пет века насам, те трябва да се знаят от всеки що-годе образован човек, ама къде ти нашият атеист да се затруднява да чете и да мисли?! Та той всичко си знае?!

Но да продължив нататък. Защото това, което имахме щастието да прочетем от нашия толкова интелигентен, ала немислещ атеист, съвсем не е всичко! - както се казва в рекламите за разните му там съвсем непотребни джунджурии. Той е способен на още подвизи, ето, радвайте се.

Друго пък изследване, също така най-компетентно ни било "доказвало", представете си, ето тази зависимост: "Атеистите по убеждение имат с 1,95 пункта по-висок коефициент на интелигентност от агностиците, с 3.82 пункта по-висок коефициент на интелигентност от либерално вярващите и с 5.89 пункта по-висок коефициент на интелигентност от догматично вярващите". Майчице мила, дай да зема и аз набързо да стана безбожник, та рязко да ми се дигне коефициента на ентелегентност, а? Другари, загадката на ентелигентността е доказана: не вярвайте в Бога и мигом ще поумнеете! Прочее, по тази логика излиза, че Сталин и другите комунистически атеистични мракобеси и кръволоци са най-интелигентни хора! Бравос, велики сте вий, таваришчи левичари по всички земни кълбета!

Но това съвсем не е всичко, има още много други величайши обещания, що внасят трепет на шумния пазар на домораслите атеистичните "ценности". И затова черно на бяло ни убеждават, че, видите ли, "от всички учени и инженери в САЩ, само около 5% са религиозни, но ако вземем само учените от природо-математическите науки от всички около 480 000 учени само около 700 са вярващи, което прави по-малко от 0,15%". Леле, колко радостна новина е това, че инженерите не вярват в Бога!!! Дали да не земем да му тропнем един казачок по тоя щастлив повод, а, таваришчи?!

Но и това не е всичко, да видим що още така щедро ни подаряват по-нататък. Новините са от радостни по-радостни, ето, дивете се, щот това вече чупи всички рекорди по... глупотевина: "атеистите и агностиците са най-добре информирани и имат много повече знания по въпросите свързани (пред думата "свързани" интелигентният, но неграмотен автор пак е пропуснал да тури запетайка!) с религиите и религиозността от последователи на най-големите религии"! И какво излиза, зависимостта е тази: по въпроси, които съвсем не те интересуват, по които си най-безразличен - каквито именно са въпросите на вярата в Бога за атеистите! - по някакъв странен начин става така, че точно в тия области, неизвестно как, напредваш най-много, си най-много информиран! И дори, представете си, почваш да разбираш повече от хората, за които вярата в Бога е най-грандиозна проява на тяхната собствена интимна и духовна същност!

Как става така ли? С атеистична медитация ли? Ето как: вярващите били подвластни на някаква „сляпа вяра“, докато в същото време атеистите и агностиците били именно такива, защото били чели много и по тази причина били опознали религиите и техните принципи. Значи четеш упорито и се образоваш тъкмо в области, които са ти изцяло чужди и безинтересни, та нали религията е толкова чужда за атеиста, че няма повече накъде?! Излича, че четейки атеистични брошурки за религията, атеистите направо се преизпълват със "солидни познания" за религията! А какво ли, прочее, щеше да стане ако пък бяха чели, но без предвзетите очила на атеизма, направо Библията, направо самото Свето писание?! От невероятно несмислена еквилибристика се ползват господа-таваришчите атеисти, но да видим има ли още, нека да се порадваме на другите най-нови постижения на атеистичното скудоумие.

Идва момента на обяснението на тия "научни факти". Според автора на туй вълнуващо изложение атеистите, представяте ли си, постоянно търсели причинно-следствени връзки" на "нещата от живота" и по тази причина поумнявали така неимоверно. А пък религиозните, понеже живеели по предварително описани в „свещените книги“ правила, затуй и не им се налагало, представете си, да мислят, което именно и показва на какво се дължала тяхната крещяща неинтелигентност. Това обяснение сякаш е излязло от буквар по безбожничество, написан и издаден в сталински СССР не кога да е, а именно в началото на 30-те години на ХХ век, когато комунистическата и атеистична бесовщина в тая страна достига своя апогей!

Та ето нещо още от тоя възкръснал като вампир атеистичен сталински буквар на младия безбожник с пионерска връзка: "религиозните вместо да търсят смислени отговори на нещата от живота просто минават с дежурните за тях и предварително втълпени им отговори: „така ми е било писано“, „така е решил бог“, така те често пропускат възможността да доразвият и обогатят свой интелект". Понеже моя милост е била свидетел на наглостите на бесовщината, наречена "атеизъм" - завършил съм философия в СССР в ерата на последните предсмъртни конвулсии на тоя "научен атеизъм" и с очи съм видял на какви гадости той е способен! - направо тръпки ме побиват, щото не откривам абсолютно никаква разлика между туй "обяснение", което ни пробутват, с ония пошлости, които трябваше да четем в букварите по "научен атеизъм" едно време.

Ами ето, какво ще кажете, не съм ли прав, не е ли точно така, както ви казвам, на какво ви звучи и на вас ето туй "обяснение", което пак е взето от все същите упоменати учебници и буквари по атеизъм: "интелектуално и емоционално по-лабилните хора съвсем разбираемо много по-често стават жертва на религиите и различните нерационални псевдоучения". Прочее, изразът "нерационално учение" е безсмислица, ако е нерационално, няма да е учение, а нещо друго, а ако е учение, няма как да е нерационално. Но да се схване това, трябва човек да си даде труда да осмисли съответните понятия, което, както виждаме, на атеиста, въпреки главозамайващата "интелигентност", с която е ощастливен, съвсем не му се удава.

И като капак на всичко, разбира се, няма как да минем и без тоя извод, показващ колко "вредна" е вярата в Бога, сиреч, непременно трябва да се забрани: "религиите са причина за разделение и напрежение между хората и в съвременният свят религиите причиняват много повече вреди отколкото ползи". Тъй де, как тогава ще търпим да има толкова много, милиарди вярващи хора, та нали ако им забраним да вярват, то по този начин рязко ще скочи тяхната интелигентност! С пет думи казано, таваришчи, "религията е опиум за народа": що ви трябваше да пишете такива дълги и предълги псевдонаучни статии, като всичко най-синтетично можехте да го кажете с тия паметни думи, що красяха всяка стена в ерата на комунизмо-атеизма?!

Искаше ми се по друг начин да опитам да оборя тезите в това наистина главозамайващо "научно изследване" и на тоя "научен анализ", но се оказва, както виждате, с атеист да се спори на рационална основа е невъзможно, щото той е обладан тъкмо от сляпата вяра, че "Бог няма", т.е. че нещата са тъкмо такива, каквито изглеждат в оптиката на тази наистина нерационална, направо мистична атеистична вяра. Поради което да се води истински диспут тук е невъзможно, то е същото да се бориш с призраци: атеистът нессмущавано, както се убедихте, демонстрира своята безмозъчна "философия". Поради което срещу такива, за да има адекватност, се налага да се мятат заклинания от рода на тия, с които той борави, но това не ми е по вкуса. Атеистът, забелязъл съм, винаги се мъчи уж да "обосновава" туй, що предварително си знае, което е съвсем несериозно.

Защото ако малко поне се беше постарал да осмисли и да вникне в това що е вяра, що е Бог, що е религия, що е духовност и прочие, тогава нямаше да дръзне така да се излага. Но понеже, въпреки невероятната им, вероятно изцяло природна, "интелигентност", атеистите постоянно демонстрират крещящата си неспособност поне малко от малко да мислят, то те в безсилието си се задоволяват, както видяхме, с това да предъвкват догмите на сталинските учебници по "научен атеизъм". Щото нищо повече от това атеизмът не можа и няма да измисли. Защо поне, като атеистите толкова са чели и са постоянно търсещи истината, защо, питам, да речем, атеистът, написал тоя текст със отчайващо смехотворни и скудоумни твърдения, не вземе да разлисти, да речем, някоя и друга книга на Достоевски, където въпросите на вярата се изследват най-задълбочено? Нека, пажалуйста, да се опита да обори поне един аргумент на Достоевски или на неговите така страстно търсещи истината за Бога герои от романите му.

Не е чел, нали? Няма да прочете, нали? Няма и намерение да прочете. То и Библията, честно казано, атеистът не е чел и няма намерение да чете. Защо да я чете, та той всичко си знае?! Що да си пилее времето да чете някакви мъдри и дълбоки книги, и дори, представете си, да мисли: та то сичко си се знае предварително?! Та то всичко е така просто и елементарно, нали, таваришчи?

"Интелигентни", "образовани", "мислещи", "търсещи истината" били атеистично, т.е. "най-правилно" мислещите другари; да, обаче защо това не им личи?! Поне малко да им личеше, ала не им личи, защо ли?! Каква е тази загадка на природата?!


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >>>]

Как да си купя книгата?

11 коментара:

Анонимен каза...

Тогава Айнщайн сигурно е бил много прост. Той е бил вярващ човек и да, знам, че не догматично вярващ. Това само показва интелекта му.

Unknown каза...

Уважавам мнението ти но с едно не мога да се съглася, така натрапчиво и абсурдно да се свързва атеизма с комунизма. Атеизма съществува още от средновековието. Атеистите са по целият свят с изключение на Африка и другите изостанали и бедни държави, където бедността пречи на образованието.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%82%D0%B5%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

Това са 50-те най известни атеисти в света за всички времена:
http://brainz.org/50-most-brilliant-atheists-all-time/

Да виждаш някой от тях да е свързан с комунизма или дори с лявата идея?

Ангел Грънчаров каза...

Много ми е интересно кой е съставил тоя списък на най-известните атеисти за всички времена, но ми се струва, че Noam Chomsky не е по-малко известен от атеисти като Ленин и Сталин :-) Защо ли са ни спестили тия имена?! :-)

Ангел Грънчаров каза...

Атеизмът и комунизмът се свързват превъзходно благодарение на общата им идейно-ценностна основа в лицето на материализма. Това, че е имало атеисти преди появата на комунизма изобщо не може да постави под съмнение това тяхно родство. Разбирам, че то е твърде неудобно на съвременните атеисти, че то ги дискредитира, но с нищо не мога да им помогна. Това, което в средновековието се е схващало като сатанизъм, в ХХ век се прояви като комунизъм и национал-социализъм. Комунизъм е другото име на сатанизма. Богоборството на комунистите няма начин да не доведе дотам да са първи приятели със Сатана. Нека атеистите, ако искат, да се опитат да си направят длъжните изводи от тоя факт...

stir каза...

Прав си, де... Ама този човек поне търси (надявам се). Как да го подкрепим. При мен този подход "ти си идиот, и отгледан от комунисти" проработи, щото се шашнах и не успях да намеря къде грешеше Човекът, дето ми го каза. Дали ще проработи и тук?

Анонимен каза...

Оставете моля ви Айнщаин настрана... Самия тоя за себе си казва

------------------------------------------------
"My position concerning God is that of an agnostic. I am convinced that a vivid consciousness of the primary importance of moral principles for the betterment and ennoblement of life does not need the idea of a law-giver, especially a law-giver who works on the basis of reward and punishment."

-------------------------------------------------

Направете search на Google и ще го намерите по нета... Толкова за религиозния Айнщаин. Най-смазващото доказателство за връзката на атеизъм със по висок интелкт е именно факта че 93% от американските учени са атеисти и още 4% са агностици ( случая на Айнщаин) и остават някакви си 3% да са религиозни ... Смазващо е защото говорим за учени част от общество дълбоко религиозно където почти никое дете не минава покрай индоктринирането със религиозното празнословие. И учените тук са хора със силата на разума си отскубнали се от пагубната гравитасия на догмите на църквите , където слабите разуми падат като в черна дупка... Другато което разбрах четейки тоя блог е защо се казва че "философията е мъртва наука". Ами защото съвремените и преставители са застинали назад във времето и водят един спор за "колко дявола се събират на върха на игла" или за и против Бог, когато науката отдавна е решила. Мястото на философията днес се заема от теоретичната физика и не случайно почти всичи известни имена там са атеисти, защото виждат по далеч от съвремените философи и никъде не виждат ръката на Господа и така обратно назад до една милиардна част от секундата от сътворението на света ... Единствената функция на религията днес е да държи в кондиция по-слабите разуми да не изпаднат от влака на цивилизацията и да се превърнат в антисоциални животни - да крадат , изнасилвайт и убиват на право на улицата, религията слага норми на приличие за тях, за интелигентните не е нужно там разума си поставя сам граници и морала не идва от догми а от мисъл... Знам че коментара ми няма да бъде допуснат , но ако сте го прочели до край благодаря за вниманието.

stir каза...

Бог не работи на принципа reward and punishment. Поне моят Бог, който се вижда с просто око в Иисус.

А относно Айнщайн: http://www.2think.org/einstein.shtml

Причината да мислите така, както пишете, е, че не сте имали досег до друго (предполагам). Защо да не бъде допуснат коментара ви? Може би ви се иска, за да имате извинение да вярвате в това, в което вярвате.

Истината е, че има Бог, независимо дали направим избора да признаем това, или не. И никой не може да избяга от това :)

stir каза...

Ооохо, за интелигентните: а ние значи сме достигнали нужния праг на морала?:) Вие сте много близко. Само поразсъждавайте върху изреченията ви...

Unknown каза...

Пуснах продължение на предният пост.

Религия, образование и закономерностите между тях.

http://krlkirilov.blogspot.com/2011/06/blog-post_16.html

Дано ти хареса.

Анонимен каза...

Съжалявам на лунка които публикувате няма нито капка съмнение в нерелигиозноста на Айнщаин и не прави point акоито си мислите, напротив написано е от атест и има една лека тънка ирония.. Навярно не разбирате англиски достучно. Не го вземаит еличнo и не се обиждайте. Вярване във Господа на Спиноза е като вярването в дявола... Нека не се объркваме Спиноза е бил отлъчен от църквата и му се разминава инквизиция и изгаряне на клада само заради по-късните времена в които пише...

Анонимен каза...

Май наистина си иска интелект за това!
Какъв морал трябва да има човек, който казва господи благодаря ти, че ми помогна да си намеря ключовете, докато в същата тази минута умират хиляди деца и то на дълбоко религиозни родители, които също се молят! Или вярвате в психопат от рода на Хитлер, но хората обичат да имат диктатори.Или по-скоро сте толкова егонцентричен, че смятате, че от 7 милиарда вие сте върха на творението, че вашите ключове са по-важни от живота на деца! Въпрос дали има или няма господ и напълно безмислен и само глупаци могат да го обсъждат ! Не може да се докаже, че нещо несъществува! Това е същия въпрос като дали съществува дядо коледа, но пък за сметка на това има въпрос "защо аз искам да вярвам, че има дядо Коледа".Това вече е личностен проблем, който всеки човек трябва сам да си разреши и е глупаво да занимавате света с него.
А по отношение на вашата свещена библия,аз съм е чела и мога да ви кажа, че човек който може да вгради в ценностната си система тази книга е достоен за презрение. Още повече презрение може да предизвика човек търсещ спасение или изкупуване на греховете си чрез смъртта на някой друг!
Всеки иска да има подаръци от дядо коледа, само че някой хора разбират кой всъщност ги носи тези подаръци, а други продължават да смятат, че всичко в този свят се върти около тях!

Абонамент за списание ИДЕИ