Истината ни прави свободни

събота, 19 януари 2013 г.

Войната между чалгата и културата, между простащината и духовността продължава


„Теди Москов, изкъпи се!", написа във Фейсбук Азис. Певецът се разгневи заради материали в медиите, според които режисьорът призовавал да се вдига революция срещу чалгата. Поводът за изказването му била евросубсидията, получена от "Пайнер". Стефан (Теди) Москов е един от най-известните български режисьори. Внук е на големия социалдемократ и политик Атанас Москов. Специализирал е режисура в Рим, години наред поставя в театрите в Германия. Основател и режисьор на театър "Ла страда".

- Здравей, революционер! Съжаляваш ли вече, че въстана срещу чалгата?

- Къде са ти кавичките около "революционер"? В интернет някой е цитирал телефонен разговор с мен, който в никакъв случай не е официално интервю. Говорех, без да съм запознат с фактите, по информация, дадена ми от разпитващия ме. Той си изтегляше такива отговори, каквито са му необходими. Първоначално разбрах, че министерството на културата е издействало тези пари и меко казано се втрещих... Нямам намерение да се оправдавам пред никой член на организацията на коремните танци. Ако искаш ми вярвай, но не знам какво точно е "Пайнер" - бар ли, музикална група ли, радио ли, продуцентска къща ли, или телевизия. Знам какво е чалга - музика, която с помощта на 7 ноти и полюшване на тазобедрени стави призовава слушателя към успех, постигнат без оглед на средствата. Този успех е предимно физиологически... По някакъв начин въздействието от чалгата се доближава до това от комунистическите и нацистките маршове - увличат тълпата, а не индивида. Надявам се тая музика да няма такъв пагубен ефект върху народа ни!... Дано не превърнат и химна ни в кючек!...

- Какво още искаш да кажеш по повод написаното от Азис срещу тебе?

- Желая му здраве, щастие, но не и успех, тъй като си има достатъчно. Чух го да ме обижда по Канал 3, разполагайки само с "косвени улики" - неподписани от мен твърдения. Ще попитам някой адвокат как да реагирам. Произхождам от “къпещо се” семейство с предимно нравствена чистота - да види в Google кои са ми предците. А по въпроса за къпането, на определена възраст мъжете започват да се къпят по-рядко… Чрез некъпането се запазва семейството (актрисите не ми се нахвърлят) и запасите от вода, които драстично намаляват в световен мащаб. Член съм на асоциация, която спестява водата и се къпе с прахосмукачки.

- Ако ти разрешат да направиш с него каквото си искаш, какво би му направил?

- Пътищата ни няма как да се кръстосат - две успоредни прави нямат пресечна точка.

- Как ще завърши цялата дандания?

- Не ме интересува. А и дандания няма. Дандания ще е, ако на концерт на фолкпевец излезе класически оркестър, "обезвреди" певеца и засвири Моцарт, като през това време вратите се заковат и никой не може да излезе...


(24 часа, със съкращение, заглавието на „Plovdivmedia”)



Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ