Истината ни прави свободни

четвъртък, 6 октомври 2011 г.

Прочее, какво щеше да стане със Стив Джобс ако съдбата го беше проклела да се роди не в Америка, а в България?!

Блогърът Комитата е написал прочувствен коментар в памет на Стив Джобс: Да бъдем благодарни за всичко, което ни се случва и да не забравяме Стив. В който има доста силни слова, примерно тия, които заслужават да бъдат написани със златни букви в неговия неръкотворен бъдещ пантеон:

Стив Джобс не беше само инженер, компютърджия или гениален маркетолог. Той беше също мислител и философ, чието наследство тепърва ще се обсъжда, осмисля и интерпретира.

Има и интересни български реминисценции покрай световния феномен "Стив Джобс", от които моя милост се впечатли най-вече от следното:

Далеч не съм съгласен с всичко, което правеше той и вярвам в малко по-различно развитие на информационните технологии, но признавам, че това, което правеше той, го правеше най-добре.

Надявам се да доживея времето, когато и в България големите мислители ще стават и милиардери.


Като прочете тия вдъхновяващи думи моя милост мигновено се развълнува така, че написа като коментар в блога на Комитата точно ето тия думи:

Дай Боже да дойде тоя ден някога, ама изглежда е твърде далеч деня, когато у нас ще се печели от талант, а не предимно от далавери и мошеничества, както е сега. Прочее, и нашите правешки гении са окрали по най-груб начин самия Джобс; ний няма да се излагаме, ний сме мошеници от класа! Та в тази връзка рекох да подхвърля една тема, която си заслужава да се осмисли около разговорите за Стив Джобс, но на наша, родна и българска почва; ето какво написах там, в блога на Комитата:

Преклонението и венцехвалебствията на Стив Джобс - не че той не ги заслужава! - у нас се обезценява напълно поради това, че често, почти постоянно тия, които така показно се прекланят пред общопризнатия чуждестранен гений, без капчица съжаление в наши условия газят и тъпчат всички възможни и действителни наши, родни "стивджобсовци", поради което талантите у нас са осъдени на неминуема безжалостна ликвидация; ний сме нация, която друго не прави освен да убива талантите си.

В такъв случай нямаме морално да се "примазваме" и присламчваме към световните гении или таланти, щото зад такова присламчване прозира нечиста съвест.

Прочее, какво щеше да стане със Стив Джобс ако съдбата го беше проклела да се роди в България, не в Америка?!


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които са живи и в нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

3 коментара:

Анонимен каза...

Щеше да си умре в гаража от мизерия оплетен с жици.Или щеше да бяга в странство.Тук да копаш с мотиката е работа,Да работиш с мозъка - "за какво да му се плаща да не е копал с мотиката"!

Анонимен каза...

Да си допълня вариантите:
Можеше да стане добър сециалист по обиране на кредитни карти,по блокиране на аларми всякъкви и ред други сега търсени в БГ умения!

Румен Бърцов.

Анонимен каза...

А какво щеше да стане, ако съдбата ни беше проклела да се родим в Сомалия?
Нещата са относителни.

Infidel

Абонамент за списание ИДЕИ