Истината ни прави свободни

сряда, 30 декември 2009 г.

"Капиталистически манифест": време е и със сърцата си да повярваме в цивилизацията на свободата, наречена "капитализъм"

За принципите и възможностите на Капитализма

Андрю Бърнстийн

Капитализмът е единствената система, основана на принципа, че всеки индивид притежава собствения си живот. Капитализмът е единствената социална система, в която индивидите са свободни да преследват своя рационален личен интерес, да притежават собственост и да се възползват напълно от своите действия. Той свързва в едно индивидуалните права, ограничената държавна намеса и политическата, интелектуалната, и икономическата свобода.

Колкото по капиталистически ориентирана е една култура, толкова по-големи са нейните свободи и богатство

Това е оценката на историята. Само за два кратки века капитализмът издигна жизнените стандарти на хората до нива, които бяха немислими преди. Често се забравя днес, приличаше на страна от Третия свят – разкъсвана от глад, чума и неописуема бедност. Но не за дълго.

Кога беше последният път, когато върлуваше глад в някоя капиталистическа нация – независимо дали в Западна Европа, Северна Америка или Азия? Съединените американски щати никога не са страдали от недостиг на храна в своята история. Капитализмът създаде изобилие, непознато дотогава в човешката история, позволяващо на стотици милиони хора да живеят днес по-добре, отколкото царете в миналото.

По-малко капитализъм означава повече бедност

Но некапиталистическите общества – фашисткия, социалистическия, военния или теократичния режими – заробват своите граждани и ги принуждават да живеят в бедност. В много африкански страни жизненият стандарт се измерва с един-два долара на ден. В Северна Корея десетки хиляди умират от глад. В Куба хора загиват в опитите си да доплуват до свободата си в САЩ. Милиони потиснати от режимите хора по целия свят желаят да имигрират в Свободния Свят. Но кой в капиталистическия свят желае да имигрира в Камбоджа?

Какво прави възможен невероятният успех на капитализма?

Кои принципи обясняват факта, че най-великите духовни и материални открития на човечеството – парната машина, киното, телефона, телеграфа, електричеството, романът, автомобилът, симфонията, самолетът, радиото, телевизията, компютъра, интернет и безброй животоспасяващи лекарства – са създадени в условията на капитализъм?

Простият отговор е – Свободата

Когато хората са свободни да преследват собствения си интерес, да използват свободно умовете си за подобряване на собствения си живот, те са невероятно продуктивни. Политическата и икономическа свобода на капитализма освобождава най-добрите умове и най-амбициозните хора да строят, създават, изобретяват и подобряват човешкото битие.

Най-великият изобретател Томас Едисън в своята лаборатория в Менлоу Парк е разработвал проектите си за да печели. Той, както и много от другите велики изобретатели и индустриалисти, чиито открития са спомогнали за повишаване на жизнения стандарт, се е наслаждавал на голямо богатство. Оставени свободни – в капиталистическото общество – да създават, произвеждат и строят за лична изгода, хората като него постепенно са издигнали благосъстоянието на всички.

Съзнанието

Тук има един по-дълбок принцип: капитализмът е система на ума. Умът е основният инструмент за оцеляване на човека както крилете за птиците. Само и единствено благодарение на средствата на рационалното мислене и продуктивната работа човекът може да повиши жизнените си стандарти и продължителността на живота си. Но умът не функционира под натиск. Натискът парализира креативността. Умът не може да бъде поробен.

Капитализмът процъфтява, защото е единствената система на свободни умове, свободни личности и свободни пазари

Най-големите мислители и дейни мъже в историята – от Аристотел до Джон Лок, от Томас Джеферсън до Адам Смит, Лудвиг фон Мизес, Фридрих фон Хайек и Айн Ранд са припознали, защитавали и възхвалявали свободата на човешкия дух. Те са разбрали, че когато личността е потисната, рационалното мислене е задушено и следва тъмнината на варварщината. Но когато хората са свободни да мислят и да действат според убежденията си, когато съзнанието е освободено, Ренесансът и Просвещението са възможни. Свободата е свобода на ума. Потисничеството е потисничество над ума.

Универсален и неизбежен

Не е случайно, че най-свободните периоди от човешката история са свидетели на най-великите постижения. От Златния век на Атина до Ренесанса, до технологичните и индустриални открития в САЩ, свободата на човешкия ум е довела до невероятни открития във философията, изкуствата и науката.

Това е обещанието и възможността на капитализма. Това е Капиталистическият Възглед. Той е нашият възглед.

Освободете човешкия ум и се наслаждавайте на представлението на неговия напредък! Наслаждавайте се на красотата на създадените скулптури, картини и симфонии, полетете с героите на романите, учудвайте се на философския, научен и технологичен прогрес.
Западът прогресира културно и икономически, защото почита човешкия ум и естествените индивидуални права. Това са неизбежните предпоставки за човешкия прогрес. Ако искаме да се възродим културно, трябва да защитим каузата на политическата и икономическа свобода.

Сега в Третия свят гладуват милиони хора, както са гладували в Европа през средните векове. Телата и умовете на хората са потискани от политически диктатори. Дайте им свобода – и ще им дадете живот. Те могат да видят сами предимствата на това, което е постигнал Западът. Когато институционализират свободата, ще пожънат и постиженията на капитализма.

Вашият живот, вашият избор

Капитализмът е най-големият меценат, който човечеството някога е имало. Време е мислещите мъже и жени във всяка държава да разберат този факт и да станат съпричастни със системата на съзнанието и индивидуалните права.

Хора от всички страни, бъдете заедно в своята защита за капитализма!

Светът, изпълнен с много радостни постижения, очаква да бъде заслужен!

© 2001, 2002 Andrew Bernstein & PRODOS

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ