Истината ни прави свободни

неделя, 27 юни 2010 г.

Мемите, които населяват съзнанията

Препечатано от: Какво е мем?

Началото на мемната теория е поставено през 1976 от биолога Ричард Докинс в книгата му "Себичният ген". Там мемите са идеи, които еволюират по законите на биологичната еволюция. Помисли за всички идеи, които имаш в съзнанието си в момента - това са меми, които са дошли отнякъде: от приятели, от интернет или от медиите. Примери за меми са музикалните мелодии, вицовете, модите, слоганите, теченията в дизайна.

Мемите, които населяват съзнанието ти, са в постоянна конкуренция с други меми от меметичния набор. Това означава, че те се състезеват да населят още умове, точно както биологичните форми се опитват да населят нови места. (И което е по-важно, това не е задължително да е в резултат на някакво съзнателно мислене от страна на организмите или мемите, това просто е тяхно свойство) Някои ото мемите се спправят по-добре от други - всеки път когато си подсвиркваш любима мелодия, някой може да я чуе, всеки път, когато носиш "модерна" дреха, зарибяваш още хора в това увлечение. Примери за изкрючително успешни меми са мелодията на "Happy Birthday" или началото на 5-тата симфония на Бетовен, това са меми,които се репликират добре в чуждите съзнания; нещо повече - те са оставили свои копия върху хартия, аудиолента, CD.

Мемите се държат подобно на биологичните гени. Нещо повече, те са обект на селекция. Но възможният обем за съхранение на меми, дори и много голям, е краен. Така че само най-добрите (от еволюционна гледна точка) меми имат шанс да оцелеят. Мемите, които са по-добри в репликацията, оставят повече свои копия, както в съзнанията на хората, така и върху неживи носители; тези, които не са толкова успешни в размножаването - постепенно отмират. Такива изчезнали меми са старите песни, които никога не са били записани, приказки и разкази, мъртвите езици. Подобни сложни набори от отделни, но взаимодействащи си меми се наричат мемни комплекси. (Прочети ДОКРАЙ >>>>)


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ



ЗА КОНТАКТ

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ