Истината ни прави свободни

вторник, 3 януари 2012 г.

Съжалявам, че българските автори остават неоценени от българските читатели

Получих днес ценно за мен писмо, което публикувам и в блога - за да споделя със своите читатели задоволството си от него; правя това, защото блогът е моя дневник, в който отбелязвам всичко, което ме е развълнувало или впечатлило; все пак това е моят си дневник; ето самото писмо, а по-долу можете да прочетете и моя отговор:

Здравейте, г-н Грънчаров,

Честита Нова Година! Нека тя бъде изпълнена с много здраве и творчески успехи!

Когато имам време чета от книгите Ви. Просто съм доста заета тези дни. А пък и Вашите книги не са романи за да се четат бързо. Трябва да се разсъждава върху прочетеното и могат да се четат и препрочитат.

Не са ми чужди като тематика. Съжалявам, че българските автори и философи като Вас остават неоценени от читателите. И някакси остават непознати, а се рекламират чужди книги на нашумели чужди автори.

Всичко, което пишете, ми е близко и понятно. Описано е на разбираем език, лесно смилаемо.

Дано да имате повече читатели занапред!

С уважение: М.И.

Ето какво отговорих на толкова любезната г-жа М.И.:

Благодаря Ви за добрите думи и за пожеланията, г-жо И.! Дано бъде така, както пишете!

Вашите преценки и впечатления от книгите ми са много ценни за мен. Ако един автор не е сигурен в това как се приемат книгите му от читатели, той няма нужната увереност, че това, което прави, ще стигне до тях, ще отекне в душите им - и ще бъде разбрано.

А малките знаци за това, че това, което се е опитал да каже, е възприето подобаващо, го импулсират да продължи нелеката си работа. Затова са така ценни за мен Вашите думи.

Особено пък ако има нещо, което Ви дразни в книгите ми, и го споделите с мен, споделете го; това за мен също ще бъде изключително важно!

Всичко добро, здраве, радост, успехи Ви желая!

С поздрав: Ангел Грънчаров


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ