Истината ни прави свободни

петък, 22 юни 2012 г.

Директор на училище обяви гладна стачка в знак на протест против политическите репресии и уволнения в образованието

В блога на г-н Райчо Радев, философ, с когото се познаваме лично от много време, който също от години е директор на Спортното училище "Олимпиец" в гр. Перник чета, че колегата ми е обявил гладна стачка в знак на протест срещу политическите репресии и уволнения в образованието, в частност и срещу кампанията по неговото собствено уволнение по политически причини. Интересно е, че компанията, която се води срещу него, по време точно съвпадна с кампанията по моето дискредитиране като преподавател, водена от директорката на училището, в което аз работя. Преди време се получиха известия, че са уволнени преподаватели по философски дисциплини в училища в Сливен и в някои други градове.

Разбира се, изцяло съм солидарен с исканията на протеста, който е обявил колегата ми Райчо Радев - и ще го подкрепя с всичко, с което мога. Надявам се, и други хора ще го подкрепят, да се надяваме, че и медиите ще реагират, та евентуално ръководните фактори в днешното управление на ГЕРБ, към които той се обърна преди време с Открито писмо, ще си изпълнят предписаните от закона задължения и ще отговорят на писмото му. И ето, като начало препубликувам текста, с който г-н Радев обявава своя опасен протест:

ОБЯВЯВАМ

ГЛАДНА СТАЧКА

В ЗНАК НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ УВОЛНЕНИЯ В ОБРАЗОВАНИЕТО И АКЦИЯТА НА НАЧАЛНИКА НА РИО-ПЕРНИК ЗА МОЕТО ПОЛИТИЧЕСКО УВОЛНЕНИЕ


Днес 21.06.2012 г. от 14.00 ч. обявявам гладна стачка с присъствие на работното си място (ще изпълнявам служебните си задължения), срещу политическите уволнения в образованието и акцията на началника на РИО Перник Ваня Коконова за моето политическо уволниние и за отмяна на настоящата тенденциозна проверка по „сигнал и становище“, поредна стъпка към моето политическо уволнение.

Гладната ми стачка е протест против политическите уволнения в образованието и психическия тормоз, който ми наложи Началникът на РИО-Перник от 14.02.2012 г. - и който продължава и до днес с цел моето политическо уволнение. В писмата, с изтекъл срок за отговор, до Бойко Борисов, министър-председател (вх.№ 18.00-82/07.05.2012 г.) и Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката (вх.№ 0601-677/07.05-2012 г.) съм доказал, че началникът на РИО Перник провежда акция за моето политическо уволнение. Писмото до премиера, което е аналогично и до министъра, е публикувано в блога ми. Фактът, че началникът не намери основание да ме уволни, говори, че този тормоз е неоснователен.

Първата проверка (от 14 до 24.02.2012 г - по донос) в акцията на началника на РИО-Перник г-жа Коконова не успя да постигне целта си. След завръщането ми на 18.06.2012 г. от болничен отпуск, поради тревожно-депресивно заболяване, предизвикано от тази акция, вчера 20.06.2012 г. лично тя започна нова проверка (по нов, поръчан или непоръчан, донос срещу мен), заедно с двама експерти от РИО Перник (това, в което се превърна РИО Перник ми прилича на репресиван апарат от близкото минало и на средновековен инквизиторски орган – за неудобните директори). Началникът лично влезе да провери учебния ми час по Етика и право и лично проведе писмена анкета с учениците. Недвусмислено е съвпадението на настоящата тенденциозност с тази от февруарската проверка.

Не ми остана друг вариант за гражданско противодействие, освен гладна стачка.

Ще прекратя гладната си стачка при следните условия:

1.Началникът на РИО Перник да отмени заповедта си за настоящата тенденциозна проверка по „сигнал и становище“;

2.Началникът на РИО Перник да прекрати акцията си за моето политическо уволнение;

3. Г-н Борисов и г-н Игнатов да отговорят на писмата ми, посочени по-горе и да предприемат действия за прекратяване на политическите уволнения в системата на образованието.

Прилагам текста „Активната гражданска ангажираност“, от който желаещият може да разбере защо трябва да бъдем активно ангажирани граждани.

РАЙЧО РАДЕВ

Директор на Спортно училище „Олимпиец“-Перник


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които са живи и в нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ