Истината ни прави свободни

сряда, 27 юни 2012 г.

Спрете необоснованите уволнения на заслужили просветни дейци по политически мотиви!

До Министъра на образованието
Проф. Сергей Игнатов

Копие: До Министър председателя на Република България
Бойко Борисов

До Президента на Република България
Росен Плевенлиев

Уважаеми г-н Министър,

В медиите бяха изнесени много случаи на необосновани уволнения на заслужили просветни дейци, за които трудно може да се намери друго обяснение освен политическия мотив. В много от случаите над набелязаните за уволнение се налага психически тормоз, с прозрачната цел те сами да напуснат заеманата от тях длъжност.

Пример за подобно антихуманно и противоконституционно поведение е отношението на началника на РИО гр. Перник Ваня Коконова към директора на Спортно училище „Олимпиец” в гр. Перник, дългогодишния просветен деятел Райчо Радев. Г-н Райчо Радев е добре познат на българските училищни дейци като отличен преподавател и педагог, като съвестен и принципен директор, като човек с висок морал, будна съвест и достойна гражданска позиция. В обстановка, когато за българското общество става все по-очевидна кризата в образователната система, заслужили просветни деятели като г-н Райчо Радев вместо да бъдат обект на особени грижи от страна на Министерството на образованието, вместо да се разчита на техния опит и всеотдайност за възраждане на българското образование, се подлагат на систематичен тормоз и преследване.

От една седмица г-н Радев е обявил гладна стачка срещу безпардонните действия на началника на РИО гр. Перник. Рискувайки здравето и живота си, той защитава правата си на педагог и гражданин и се противопоставя на политическите уволнения в образователната система.

Ние, подписалите това писмо представители на българската наука и култура, подкрепяме усилията на г-н Райчо Радев, да защити своето професионално и човешко достойнство. Настояваме поредната, необоснована проверка на повереното му училище да бъде прекратена, а на предизвикалите я да се потърси отговорност. Настояваме да се сложи край на позорните за страната ни политически уволнения.

ПОДПИСАЛИ ДО МОМЕНТА: Проф. Искра Баева, Димитър Баталов, Проф. Николай Василев, бивш министър на образованието, Проф. Павел Герджиков, Доц. Асен Давидов, Румен Дечев, Никола Инджов, Недялко Йорданов, Акад. проф. Константин Косев, бивш министър на образованието, Акад. проф. Георги Марков, Методи Недялков, Проф. Панайот Панайотов, Чл. кор проф. Румяна Радкова, Проф. Огнян Сапарев, Проф. Нако Стефанов...

ЗАБЕЛЕЖКА: Настоящето писмо публикувам от Фейсбук-страницата Ние подкрепяме Райчо Радев!


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ