Истината ни прави свободни

вторник, 12 февруари 2013 г.

Акт, свидетелстващ за огромното духовно превъзходство на човека Йозеф Рацингер - папа Бенедикт XVI

Папа Бенедикт XVI се оттегля от поста си, или абдикира - по здравословни причини:

„Нужна е сила на ума и на тялото, сила, която през последните няколко месеца при мен толкова много намаля, че трябва да призная, че не съм в състояние адекватно да изпълнявам възложените ми задължения... По тази причина, бидейки напълно наясно със сериозността на това си решение, с пълна свобода обявявам, че се отказвам от постовете Епископ на Рим, наследник на Свети Петър, поверени ми от кардиналите на 19 април 2005 г. на 28 февруари 2013, в 20:00 часа. Светият престол ще бъде овакантен, а конклавът ще избере нов върховен първосвещеник."

Това се казва в изявление на главата на Римокатолическата църква. Което свидетелства за огромното духовно превъзходство на този изключителен човек. Най-голяма духовна сила се иска за оттеглянето от такава една бляскава власт. Към която други напират така безцеремонно, че човек го е срам даже да ги гледа: тия дни започват борбите за избирането на нов български Патриарх. Много показателно е, че тези две събития - оттеглянето на папата и избора на нов български първосвещеник - съвпадат по време. Дава ни се шанс да се сравним със страни, в които нещата стоят съвсем иначе - в сравнение с това както са у нас.

Папата е нещо и като монарх, държавен глава, той също така е и политическо лице, управник на една макар и малка, миниатюрна страна. Освен че е нещо като духовен император. Този папа, немския (Йозеф Рацингер) и предишния, именно полския папа Йоан Павел Втори (Карол Войтила), дадоха два коренно различни примера, и двата твърде изразителни в духовно отношение. Йоан Павел Втори носи тежестта на мисията си до последно, и то най-достойно. Папа Бенедикт XVI избра другия път - абдикира и се оттегля в манастир. И двете постъпки са достойни за уважение - в зависимост от личността, която стои зад тях. Много голямо значение има личността, която стои зад едно или зад друго. Казвам това, щото и Максим стоя като патриарх до смъртта си...

И двамата, и Карол Войтила и Йозеф Ратцингер бяха "философски папи", и двамата бяха философи по образование, по дух, по излъчване, по призвание. Ето още от писмото по повод оттеглянето на папата:

"Скъпи братя, благодаря Ви най-искрено за цялата любов и работа, с която сте ме подкрепяли по време на моята служба, и моля за прошка за всички мои слабости. Сега нека се доверим на Светата църква да се грижи за нашия върховен Пастир, нашият Исус Христос, и умоляваме Неговата майка Мария да помогне на нашите бащи кардинали с майчинската си грижи да се избере нов върховен първосвещеник. От своя страна бих искал да служа предано на Светата Божия църква и в бъдеще посредством живот, отдаден на молитва."

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ