Истината ни прави свободни

петък, 18 февруари 2011 г.

Геополитическите фактори в борбите за независимост

Особено важна, но недостатъчно изследвани са геополитическите фактори, влияещи върху борбата за българската независимост. Тяхната роля не винаги е била достатъчно добре оценявана, а често и пренебрегвана от българските историци, философи, политолози, а и от българските политически елити. И не само по време на тоталитарния комунизъм, когато България нямаше самостоятелна външна политика и реална национална независимост, но и в по-ранни исторически периоди от Новата ни история, с което отчасти, според нас, могат да се обяснят и националните ни погроми в нея.

Най-общо ако политическата география се занимава с взаимодействието между географското пространство и политическите процеси, геополитиката е приложение на природните, икономическите, социалните и демографските особености на дадена страна в политиката (Карастоянов, Стефан, 1997, с.11-15) За разлика от политическата география, която се занимава с обективни природно-политически дадености, геополитиката е субективна интерпретация и осмисляне на политико-географското положение във връзка с множество други фактори – икономически, културни, цивилизационни, религиозни, демографски, военно-стратегически, търговски, идеологически, социално-психологически с цел създаване на адекватна национална стратегия за запазването или разширяването на нейната икономическа, политическа и военна мощ. В продължение на столетия главна геополитическа задача на държавите са били преди всичко разширението на тяхната територия и увеличение на населението им, придобиване на повече суровини и природни богатства, разширяване на влиянието върху други държави и територии, запазване на търговски или икономически монопол при производството на определени стоки.

Ако геополитиката отразява влиянието на природо-географските особености върху политиката на една страна, то очевидно изключително важна задача е осмислянето на принципите и закономерностите на това влияние върху развитието на обществото, изработването на тази база на адекватни стратегии за развитие на различните сфери, върху които е най-силно въздействието на географските фактори.

Съвременните геополитически школи отхвърлят географския детерминизъм, характеризиращ първите геополитически школи. Все повече значението и влиянието на географския фактор при оформянето на определена политика се свързва с останалите съществени фактори – икономиката, финансовите възможности, населението, военната сила.

Но преодоляването на географския детерминизъм не означава, че политико-географските и географско-политическите фактори са без значение. Тяхната политически роля се осмисля и на тази база се изработват геостратегическите задачи и оттук геополитическите стратегии за развитие на една страна.

Геополитически фактори наричаме сложното съотношение между географското положение на една страна (територия, население, морски и сухоземни граници, природни богатства, военна сила) и нейната политика спрямо непосредствените или по-далечни съседи. Геополитическият фактор е връзката между природо-географските дадености на една страна и нейната вътре- и външно-политическа ориентация.

В крайна сметка комплексът от икономически, цивилизационни и геополитически фактори формира в най-голяма степен националната съдба, особеното стечение на обстоятелства, които моделират по един или друг начин историята на всеки един народ.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ