Истината ни прави свободни

вторник, 15 май 2012 г.

Да спрем изстъпленията на "православния" талибанин Николай Московско-Пловдивски!

Моля, подкрепете тази петиция, важно е: МУЗЕЙ "ЦЪРКВА-КОСТНИЦА" гр.Батак - НЕЗАКОНЕН ХРАМ (ПЕТИЦИЯ до UNESCO). До момента петицията за кратко време е събрала над 1000 подписа, но са необходими значително повече. Ето какво пише там, ето един фрагмент от нея:

Историческата църква в гр.Батак е специална. Затова е необходимо и специално отношение към нея. Тя е много повече от обикновен храм.

В днешния глобализиращ се свят, Църквата-костница в Батак е пример и историческа поука за хората, които воюват, които не зачитат правото на свобода, вяра и роден език.

Историческата църква „Св. Неделя” е единствената църква , в която през турското робство е извоювано богослуженията да се извършват на старобългарски, а не на гръцки, с което е съхранила родния език.

Построена само за 75 дни през 1813 г. с усилията на всички батачани, църквата е последната крепост по време на въстанието в Батак 1876 г., в нея са обезглавени и загинали около 2000 родолюбиви българи в защита на своята вяра и род.

Затова тя заслужава да бъде вписана в списъка на ЮНЕСКО, с което да осъществи своята голяма историческа мисия: свобода на волята , право на вероизповедание и матерен език.

Именно тази нейна историческа мисия е пътя към постигане на световния мир, към който съвременната цивилизация се стреми. А това е и пътя към световния човешки прогрес.

Това са и основните принципи, от които се ръководи ЮНЕСКО: да изгради мира в умовете на хората! Затова и се обръщаме към вас, хората, които се грижите за световното наследство.

Превръщането на музея–костница „Св.Неделя” в действащ храм ще доведе до заличаване на важни исторически факти и обезличаване на историческата й мисия.
Недопустимо и непочтено към историята е там да се извършват кръщенки, сватби и да се палят свещи.

Там, където 2000 наши национални герои са пролели кръвта си за вяра и свобода!

И така, подпишете се под тази родолюбива петиция. Аз сторих това току-що...


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ