Истината ни прави свободни

неделя, 6 май 2012 г.

Алчни партийни дерибеи и администратори подготвят уволнението на директора на СУ "Олимпиец" в Перник

Г-н Райчо Радев е една рядка за нашите условия личност: интелектуалец, автор на много статии по проблеми на образованието и на философското образование в частност, публикувани в авторитетни вестници и списания, блогър, преподавател по философия-новатор, разработил пръв у нас поредица от теми по философия в електронен формат, изключително активен, деен, предприемчив човек, участник в дискусиите по поредицата от най-нови закони за образованието, които Министерството ту предлага, ту оттегля, работяга, който съвсем не се щади, и който, представете си, е вече дългогодишен директор на спортното училище "Олимпиец" в Перник! Да, г-н Радев е и бляскав мениджър в образованието, направил толкова много за институцията, която вече ръководи повече от 10 години.

Това, разбира се, е същинска рядкост: личност от такъв мащаб да е и директор на училище; да не си кривим душите, знаем обикновено какви хора са администратори в нашето родно образование. Да, но ето, явно г-н Радев, няма как, е станал трън в очите на някои "ръководни господа и госпожи" на местния фронт на образованието в Перник, и те, разбира се, са му спретнали една крайно гнусна кампания по дискредитиране и уволняване. Тя, тази кампатия, прочее, е доста напреднала, остава само на тия, които са я инициирали, замислили и я провеждат с настървение, най-после да им се усмихне щастието и да постигнат целта си, т.е. да извадят "трънчето" от нежните си очички. Научих от самия г-н Радев за случващото се с него, за тази недопустима кампания - ние се знаем от много време - и ето, решавам да реагирам: в такава ситуация е недопустимо да се мълчи, да не се реагира, да не се помогне - човешкият морал не го позволява.

Г-н Радев ми изпрати текста на едно свое изложение до Премиера, в което описва детайлно цялата история, от която на непривикналия човек косата му може да се изправи. Той възнамерява да даде публичност на неприятната и недопустима в наше време история: все пак живеем в Европейския съюз, а не в Съветския съюз, и то в 30-те години, когато е било нещо обичайно точно по такъв начин властите да разкъсват живи личности. Моя милост го насърчи в намерението му да даде публичност на случващото се в тази гнусна кампания по дискредитиране и унищожаване на една личност, предприета от местни образователни и политически дерибеи на управляващата партия ГЕРБ. Защото единственото средство за борба в случая е гласността - тя е на смърт подобна за конспираторите-интриганти, които, за да разкъсат някоя личност, разчитат тъкмо на мрака на тайната, на информационната затъмненост, те задкулисно плетат мрежите си. Та съвсем скоро ще имате възможност да прочетете указания документ на г-н Радев, който аз с готовност ще го публикувам и в специално експресно издание на в-к ГРАЖДАНИНЪ, за да може да се чете по-удобно.

Ето по-долу няколко публикации в този блог, които могат да ви дадат една по-плътна представа за личността на г-н Райчо Радев, един уважаван човек от мен:

Критика на поредната най-нова „епохална концепция” за коренен прелом и за „революция” в българското образование

По "концепцията" за образованието, която е сътворил неуморният като къртица чиновнически гений на България

"Системата на образованието" у нас работи на празен ход и е осъдена на неминуем крах

А ето сега и мое писмо до г-н Радев, което написах съвсем импулсивно, веднага щом разбрах за случващото се с него:

Здравей, Райчо, приятелю,

Прочетох внимателно писмото и открих малко на брой несъществени грешки (пунктуационни предимно), които отстраних, а пък по текста промени и редакции никакви не съм правил, щото преценявам, че всичко е написано чудесно, именно ясно, аргументирано, основателно. Гнусна кампания са ти спретнали, приятелю, страшна работа! Но е хубаво, че се бориш, че си твърд, с каквото мога, ще ти съдействам и подкрепям.

Примерно, сега ми хрумва, че ако желаеш, като подготвиш окончателния вариант на писмото си до Бойко Борисов (с пълните имена), бих могал изцяло да го издам като извънреден брой на в-к ГРАЖДАНИНЪ и да ти го изпратя в колкото искаш екземпляри, та дано ти послужи и помогне. И чрез интернет ще направим нужното. Аз лично смятам, че трябва да се вдигне голям шум, който да стигне до медиите, примерно, можем да направим подписка в твоя подкрепа, подписите да се събират в сайта ПЕТИЦИЯ. И каквото друго сметнем за нужно сме длъжни да направим.

Щото свестни хора и личности в истинския смисъл за директори в образованието комай вече не останаха, тъй че ще те подкрепим; имам ти пълно доверие, включително и що се касае до твоя безупречен морал. Познавам те дотолкова, че да съм убеден, че хора от твоя тип са така устроени, че мерзости просто не могат да правят, което пък означава, че точно такива хора са именно обект на ония, дето друго не могат да правят - освен да правят само мерзости.

Ето такива са те наобиколили в момента и те лаят като бесни кучета, а и са готови да ръфат и да късат живо месо; такива спирачки нямат. Ужас, съчувствам ти, приятелю, дръж се! Правиш го не само за себе си, а за каузата на образованието, на която си се посветил, т.е. води борбата със съзнанието за това, че става дума за идеали, а не за постове или длъжности. Това мога да ти кажа засега, ще видим по-нататък какво ще се наложи да правим. Кураж и успех ти желая!

С поздрав: Ангел Грънчаров

ЗАБЕЛЕЖКА: Точното изложение на случая в писмото на Р.Радев до Бойко Борисов


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ