Истината ни прави свободни

четвъртък, 21 март 2013 г.

Училището, станало бащиния на директора си, за което времето е спряло...

Има противоречиви мнения по случая, но според мен и Данев и Киркова са за уволнение. Всъщност учителят до голяма степен е продукт на образованието в България, връзкар и най-вероятно е протеже на другарката Киркова. Иначе не би влязъл да работи в това училище, ако няма връзки с партията. И като всяко богаташко отроче има достатъчно самочувствие, самовлюбеност и безотговорност. Вярно, заможните родители са плащали добре извънредно за ограмотяването му и в крайна сметка е получил високо ниво езикова култура, това трябва да се признае. Това подвежда родителите.

В подготвителните класове осмокласниците винаги и лесно се влюбват в преподавателя си по езика. От тях не може да се очаква съвсем обективна оценка, лесно са се подвели от приятелското му отношение. Но моралът на учителя трябва да е безупречен, защо родителите не искат да видят това, питам се аз. Това, че в цялата ни страна е позволено да се шири простотия, не е причина да оправдаваме съзнателната или несъзнателната липса на загриженост какви ги вършат учениците на двора на училището. Ако приятелят им учител бе им казал, че прекаляват, всичко щеше да е ок. Най-вероятно не е забелязал някои грозни пошли подробности, поради което, щом не осъзнава вина... не е за учител!

Тук вече Директорът решава, според цялостния облик на личността му - дали има шанс да се озапти малко палавия учител, дали разбира, че децата търсят примери за подражание и отговорността му е голяма, дали в случая ползата от добрата му работа по английски трябва да натежи над една или повече фриволности. Решава директорът - но ако е на място. Ако беше на място, щеше да се накара на Данев за това, че в желанието си да е близък с учениците не съблюдава и не забелязва всичко, щеше да влезе в класа и да обясни човешки на децата къде бъркат, да изпрати педагога да говори с двете страни - учител и ученици - за неписаните правила на етиката и естетиката.

Но да се ентусиазира и без педагогически съвет да пристъпи към уволнение, като инсценира че министерството го искало чрез факс, и да се прави на безупречен директор когато пред училището родители и ученици скандират оставка, да си позволява психически тормоз над ученици... Явно иска да се отърве от Данев, който не е бил послушен, а и завистници (останалите учители по английски) има; най-вероятно те са дали своето особено мнение за добрия успех на Данев по английски...

Е, от такъв директор нямаме нужда, той е по-вреден от Данев и градът го знае, прогонените от нея учители, тормозените от нея, гонените от директорската стая родители... Как доброто училище става бащиния на някого, защо става така? Нека отговорят пред разследващите любимите на директора 61 учители от този педагогически колектив, за когото времето е спряло - и за когото само паричките са важни...

Написа: Анонимен

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.   Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ