Истината ни прави свободни

петък, 23 май 2014 г.

На някои учители предпразнично им дават грамоти и им връчват ордени, мен ме наградиха с уволнение: чувствам се изключително поласкан за високото признание!



Във фейсбук-групата ПРОМЯНА В ОБРАЗОВАНИЕТО СЕГА!, в която за 24 май, празника на просветата, културата и духовността се организира една чудесна акция, покрай другото стана дума за едни плакати, аз си предложих услугите, щото сега, след уволнението ми от ПГЕЕ-Пловдив вече съм изцяло свободен човек, а пък някои хора, сред които и г-жа Минасян (активист за свобода в образованието, преводач на най-новите книги в тази област), и г-н Анджекарски, философ по образование, бивш директор на експериментално училище за ново, за алтернативно образование; та в тази връзка те поискаха да кажа нещо повече за моя случай, ето как им отвърнах:

Ангел Грънчаров каза: Ако е възможно по някой пътуващ от София за Пловдив да бъдат изпратени плакати за Пловдив ще бъде чудесно. След уволнението ми от държавно училище като преподавател по философия и гражданско образование (мотив: "непригодност за Системата"), случило се предпразнично (уволниха ме на 19 май тази година, преди три дни) вече съм свободен гражданин и мога да помогна за разпространението му в моя град.

Gayane Minassian каза: Непригодност за системата!!!!! Какъв мотив! Това е пословично и си заслужава да се разтръби!

Юрий Анджекарски каза: Колега Грънчаров, напиши повече за твоя случай... Тези дето сме уволнявани за непригодност трябва да се гордеем с това, защото системата е все по-непригодна за учениците и за нас и затова ще я променим! Браво! Не трябва да спираме с действията!...

Nelly Stoycheva каза: Ангел Грънчаров, утре след обяд ще пътувам за Пловдив. Мога да взема плакати.

Ангел Грънчаров каза: Г-жо Стойчева, г-н Ганчев ми каза, че утре (петък) и той щял да пътува за Пловдив и ще донесе плакати. Но е хубаво, че Вие се обаждате. Предполагам, той ще види предложението Ви и ако трябва, ще Ви се обади. Аз съм на линия, ще помогна за разпространението им в Пловдив. Ето, колеги от Пловдив, и граждани от Пловдив, които искат да помогнат, нека да се свържат с мен, да си разпределим плакатите. (Този апел за съдействие отправям и тук, в блога, пловдивчани, които искат да помогнат на 24 май, нека да се свържат с мен!)

Г-жо Минасян, г-н Анджекарски, моят случай е доста показателен, той тече от две-три години, откакто в училището дойде ново ръководство, което се захвана да ликвидира "свободомислието", щото предишния директор беше крайно либерален човек и ни беше дал пълна свобода да работим според разбиранията си. Той ни пазеше от намесата на висшите контролни органи, пазеше ни "завет", а ние работихме чудесно, с увлечение, със себеотдаване. И учениците, и учителите се изявяваха като творци. Страхотно беше! Имаше някакъв дори оксфордски, без преувеличение, дух; да, но ето, инстанциите запретнаха ръкави да въведат ред.

Доста хора бяха посечени и изгонени, ето, след голяма битка и аз, преподавател по философия и гражданско образование, бях поразен. Мотивът за уволнение е великолепен: "крещяща неспособност да изпълнява служебните си задължения", "пълна непригодност за системата", "нарушител по всички линии", един вид - "престъпник", дръзнал да наруши самата омерта, самата светая светих на Системата! Моето главно престъпление, по такъв начин, е, че бидейки философ, си позволих да бъда свободен човек и учител. Да, и не преподавам по учебник. Това е моят голям грях. Да, и учениците не били научили онова, което трябвало според Системата да знаят.

Аз, прочее, ги обучавах да философстват, да мислят със своите умове, а не да поназнайват нещичко "ЗА философията". Интересно е, че за да се извърши екзекуцията над мен се наложи да повикат и г-н Коста Костов, главен експерт в МОН по философските предмети. Той посети два мои часа. Интересното е, че в реферирането след това позицията му беше една, в общи линии положителна, а в "констативния протокол" след това - коренно различна, изцяло отрицателна. Как е извършена тази подмяна не зная. Изглежда е подписал празен лист, пък после някой си е вписал каквото сърце му иска.

Историята е дълга, но ето, факт, от три дни съм уволнен, и то предпразнично, и то месец преди края на учебната година. Явно е преценено, че съм толкова опасен човек, че и ден повече не могат да ме търпят. Което, прочее, е голям комплимент за мен. Аз всъщност по-голям комплимент (за моите 30 години непрекъсната работа в сферата на университетското и на средното образование) и по-голяма награда от това уволнение не съм получавал. На някои хора предпразнично им дават грамоти и им връчват ордени, мен ме наградиха с уволнение! Чувствам се изключително поласкан. Сериозно говоря! Най-сетне се намери някой, който така високо да ме оцени! :-)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ