Истината ни прави свободни

вторник, 16 август 2011 г.

Без вяра няма знание - и без знание няма вяра

Под публикацията от вчера със заглавие Днес масово не се разбира що е „мит“ и що е „митология“ някой си, нарекъл се "Хич", е написал следната злобна бележка:

Грънчаров, позволете да ви уведомя, че страдате от тежка логорея (словесна диария). При това пишете поразително празни и наивни неща. Време е да пораснете (не ви знам на колко сте години) и да погледнете истината в очите, без да прибягвате до щуротиите на религиозните суеверия.

Аз на този другар-атеист му отвърнах нещичко (е, добре, ето какво му отвърнах: "Тъй е, в очите на неразбиращия оня, който разбира, изглежда… както аз излеждам в очите на твоя милост. Там, където глупостта е образец, там разумът е безумие Значи нищичко не разбра от това, което написах? Тъй ли? Съчувствам ти най-искрено…"), а пък тази сутрин по Скайпа получих следното съобщение, което, струва ми се, поставя важни въпроси - и е написано от съвсем млад човек (с инициали Д.Д., понеже не съм го питал за съгласието му, засега давам само инициалите):

Здравейте, опитах се да напиша коментар под една Ваша статия, но се оказа, че не мога да го публикувам. Смятам, че съм написал смислени неща, отделих и доста време да ги напиша, затова ще го пастна тук в скайпа Ви.

Питам се: възможно ли е да има хора, които постоянно да злорадстват срещу други и това да им доставя удоволствие? Изглежда, че има. Влизайки в блога на г-н Грънчаров постоянно се натъквам на следите на подобни персонажи (имам предвид техните коментари). Отначало не обръщах особенно внимание на техните изблици, но вече положението става дразнещо. Получих и съобщение, ще скрия от кого, в което се напада личното достойнство на г-н Грънчаров. И сега директно.

Изглежда не ви е достатъчно да се съревновавате в открит бой със своя "идеологически" противник, доколкото го смятате за такъв, но и някои от вас даже използват и задкулисни игрички - за да уязвят един наистина духовно буден и упорит човек. Не ви прави чест! Така според мен се държат само декаденти и филистери. Освен това изразът ви на говорене е груб и циничен, плебейски. Нещата, които говорите, са общи и доста разпространени в сегашното нихилистично мислене.

Не си мислете, че изразявате някакви прогресивни идеи, особенно по отношение на Бог и духовното. Не зная какъв допир имате с научните среди и мислене, но по отношение на идеята за Бог вървите в напълно грешен път. Според науката въпросът за Бог е силно спекулативен - тъй като неговото съществуване не е доказано по емпиричен път; но въпреки това тя се въздържа от коментар. Въпросът остава открит за в бъдеще и няма окончателно становище.

Интересно е да се отбележи че д-р Рамачандра от Калифорнийския университет е открил център в мозъка където, така да се каже, се намира вярата ни в Бог. Лично той твърди, че този център съществува за да се поддържа социалния ред, но това все пак е също някакво несъвършено мнение - защото не обхваща изцяло предмета за вярата и Бог. Има много други аспекти на религиозното мислене - не казвам: религията - които не обхващат социалната сфера.

Обхванах темата за религиозността защото установих една зависимост, а тя е: коментаторите, които нападат г-н Грънчаров, се държат грубо, пишат инфантилни неща и в същото време споделят атеистически възглед. Така че ако се направи сравнение между това кой изразява по-задълбочено своята позиция - атеиста в лицето на анонимните коментатори или религиозния човек в лицето на г-н Грънчаров - ще установим, че в стилистичен и смислов план победител се явява г-н Грънчаров.

Освен това да се дават примери какъв процент от образованите и необразованите хора вярват или не също не е от особенно значение - защото често пъти тяхната позиция е социално детерминирана. Дали Адолф като атеист или Авраам като вярващ подкрепят определено гледище никак не е важно, защото те не са го превърнали в своя кауза, в свое призвание. Религия и религиозност са две различни неща.

Например преди няколко години отхвърлях Християнството и религията изобщо, и аз се наричах атеист, но в последствие пред мен се откри ново битие, ново естество на вярата - необвързано с никаква догматика. Ще перифразирам една мисъл на Карл Ясперс: "Един доказан бог не е никакъв бог, той е просто предмет". Погледнете по друг, неконвенционален начин на нещата.

Казвате "факти". Добре, но това е нищо. Ето пример: "Вали дъжд". Това е факт, съждение. Но трябва да обясните защо това е така и започвате: "Вали дъжд защото има облак, метеорологичните условия са такива и такива...", продължавате в същия дух. По същия начин като изразявате своята невяра в Бог трябва да развиете позицията си, а не само да казвате, че фактите били такива. Така е и с останалите неща.

Вярата е сложен феномен, в какво да вярва човек зависи само от него самия. Но без вяра няма знание - както и без знание няма вяра. Това е една истина, произнесена от Августин. Няма нужда да се изтъква само едната страна на феномените, а те трябва да се обхванат изцяло.

Мисля, че това, което казах, е достатъчно и се надявам да се създаде диалог между различните позиции, а не да се продължават безмислени спорове, в които само гъделичкате егото си.


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

7 коментара:

Кръстник Дроселмайер каза...

Прекрасно разбрах това, което сте написали. Ако не го бях разбрал, нямаше да мога да се отвратя от него, нали така? Поразяват ме не толкова наивността ви и стеснеността на интелектуалния ви кръгозор (това се среща у много хора), колкото дължината и празнината на текстовете ви. Умеете да пишете страници и страници, без да кажете нищичко. Това е много характерна черта за съвременния псевдоинтелектуалец. За жалост, добрият стил на писане - стегнато, ясно и СЪС СЪДЪРЖАНИЕ - вече е на изчезване.
Освен това ви съветвам да говорите на гората в учтива форма: в Чалгария народът не знае що е това хигиенна граница между хората и му дай да плещи само на "ти", по селски. Точно като вас. Но не ви се сърдя, разбира се. От нормата трудно се бяга.
И не разбрах защо ме наричате "другар". Не съм аз този, който цензурира коментарите в блога си, нали? В моя блог няма "чакане на одобрение" от бащицата :)

Анонимен каза...

Господин Free Infidel,

ако на г-н Грънчаров са празни текстовете, то вашите коментари са просто поразително плоски и груби. Не съм философ, но опитът на г-н Грънчаров да размишлява е негов докато вашите коментари са заучени, инфантилни фрази, което дори не можете да разберете. Нивото, което съм забелязал у Вас е нещо като на футболен запалянко, който пее някоя от глупавите фенски песни измислена от малко по-малко глупавия лидер на агитката....А претенциите Ви са безкрайни и.. жалки.

Кръстник Дроселмайер каза...

Господин "Анонимен", първом се научете да пишете грамотно, пък тогава ми приказвайте за размишляване. То не е халва-боза.

Анонимен каза...

Г-н Free Infidel,

аз ще се науча да поправя някои неточности и то ще стане бързо, но на Вас ще ви трябва доста повечко да се научите да мислите, а не да повтаряте заучени и кухи фрази. Пак ви казвам, нивото Ви е на футболен хулиган повтарящ глупавите песнички сътворени от най-умния в агитката....

А за мисленето не се притеснявайте. Доста е вероятно да се упражнявам на такава дейност на доста по-високо ниво от Вас.

Анонимен каза...

Понеже не знам дали предишният коментар ще бъде показан ще повторя: г-н Инфидел, аз бързо мога да поправя някои неточности при писането в Интернет, доста по-трудно е Вие да поправите праволинейното си фенско мислене. Засега пеете добре заучени инфантилни песнички....и дори се радвате.

За моето мислене не се притеснявайте. Вероятно на този етап ми се налага да използвам мисълта си доста по-често от Вас. С нея се и изхранвам. Само да не почна да ви копирам в праволинейността и инфантилността

Кръстник Дроселмайер каза...

А сега го напиши и трети път, да не би да не се покажат първите два.

Анонимен каза...

Free Infidel,

ще чуем ли от Вас нещо смислено или само глупости?! Това ли е мащабът на прозрелия истината атеист ?!

Абонамент за списание ИДЕИ