Истината ни прави свободни

понеделник, 15 август 2011 г.

Податливи на всякакъв "контрол на мислите" са именно немислещите

Получих тази сутрин едно любопитно писмо, касаещо темата за т-н- "психотронно облъчване"; публикувам по-долу и писмото, и моя отговор до автора му:

Здравейте, господин Грънчаров,

Случайно търсейки информация за академик Д., който е наш семеен приятел, попаднах на една Ваша статия за психотронното облъчване. Много съм мислил по най-различни теми, свързани с човека по отношение на психиката и т.н. Вие казвате, че мисълта е основното нещо, движещо и изграждащо човека. С това съм напълно съгласен. Мислите на човека се превръщат в думи, неговите думи в действия, а тези действия градят неговата съдба.

Но според мен най-важното е човек да може да има самоконтрол над мислите си. Тогава не може да ме влияят никакви психотронни оръжия и не може да е в някоя матрица, изкуствено създадена от други. Според мен човек трябва да анализира цялата - или до колкото може - информация по даден проблем, да приема всякакви мнения, но да не се влияе от тях и да избере според него начина, по който да се справи.

И по повод това, че над хората се извършва психотронно облъчване - не знам дали и тука също се извършва. Не отричам, че единственият начин и най-съвършен наш, така да го наречем, пазител е нашият разум - и нашият личен контрол над него.

Според мен не трябва да се вярва на догадки и предположения, а трябва да бъдем откровени пред самия себе си - за да видим истината.

С поздрав: И.И.

Здравейте, г-н И.,

От писмото Ви разбирам, че сте прочели статия за т.н. "психотронно облъчване", която обаче не е писана от мен, а, предполагам, е писана от моя съименник от Ботевград, който, за разлика от мен, е привърженик на ако не всички, то на повечето конспиративни теории. За да се различаваме, той си слага прибавка "Елтимир" към фамилията "Грънчаров", тъй че той се води "Ангел Грънчаров-Елтимир", тъй като също така е привърженик на бог Тангра, а моя милост е християнин. Тази грешка, в която сте изпаднал, да сбъркате съименника ми с мен, я правят и други хора, смесват ни двамата, от двамата създават един обобщен образ, и понеже и съименника ми е доста активен пишещ из интернет човек, е възникнал именно образа на някакъв странен тип "Ангел Грънчаров", който веднъж пише едно, после съвсем друго, един вид е сякаш неудържим и ненаред с акъла си. По тази причина много хора, изпаднали в тази грешка, имат недобро мнение към "обобщената персона", носеща името "Ангел Грънчаров", поради което и съименника ми, и аз, сме ощетени, той специално е много недоволен от мен, даже в един момент ме обвини, че ДС ме е подтикнала да пиша, та да го дискредитирам. Но какво да правя, като по рождение се наричам "Ангел Грънчаров", а пък Бог ми е дал талантец да пиша, и понеже имам свобода, аз не се ползвам от нея, пък нека всеки да си мисли каквото иска.

Но както и да е де, това по принцип не е кой знае колко важно. Обаче тъй като, по воля на случайността, писмото Ви пристигна при мен, и понеже съм философ и поставеният от Вас проблем, няма как, ме интересува, ще Ви отговоря на писмото сякаш е писано до мен.

Искам да кажа най-напред, че изцяло споделям Вашата позиция и Вашето възражение спрямо конспиративната теория за "психотронното облъчване", на което ний, българите, сме били подложени, и то, разбира се, не от кой да е, ами от злите и коварни американци. Аз даже по едно време някъде бях чел, че американците, подлагайки ни на безжалостно "психотронно облъчване", били така повредили наште иначе образцови комунистически мозъци, че масовият българин в един момент пощръклял, почнал да иска свобода и демокрация, т.е., по тази теория излиза, че целия наш преход бил дирижиран от американците, които по този начин, именно чрез психотронно облъчване, успели в крайна сметка да разбишкат и развалят оная образцова иначе комунистическа кочина, в която бяхме натикани толкова години. Разбира се, това са глупости, е, естествено и няма как, привържениците на тия "теории" имат претенцията, че се опирали на най-новите постижения на науката, че това именно било някакво "свърхново" и "свръхмодерно" оръжие за американската експанзия по света, наричана именно "глобализация" и прочие.

Аз съм много скептичен, подобно на Вас, относно съществуването на такива технически начини за контрол на психиката и мислите. Разбира се, възможно е да се влияе на мислите на човека, особено пък на психиката на немислещите хора, но по съвсем други начини: именно чрез медийни манипулации, внушения, посяване на масови нихилистични настроения и прочие. У нас специално този метод се използва най-активно от олигархичните медии, в резултат на което на по-голямата част от българите в момента им е все едно, внушено им е, че са безсилни нещо да променят, затова и са така инертни и деактивирани, загубили са си гражданската си активност, от което, разбира се, печелят манипулаторите, именно, посткомунистическата ни, ченгесаро-кагебистка руско-българска управляваща мафия. Точно именно тия сили пробутват на наивниците подобни теории, именно като тази за "психотронното облъчване", аз ги разпознавам по почерка, понеже навремето, в ерата на социализмо-комунизма, същите тия пак ни занимаваха с подобни глупости как американците ни били облъчвали с разни вреди въздействия, как коварно ни били съблазнявали с "прехвалената им свобода" и прочие. Тия същите, тая комунистическа напаст, са непоправими, което обаче съвсем не ги прави по-малко вредни за страната и нацията ни.

А иначе мислещият човек е мислещ доколкото не позволява никой да упражнява контрол върху мислите му. Податливи за такъв контрол, както писах по-горе, са именно немислещите. Единственото противодействие над евентуален контрол над моите мисли е моята мисъл: като мисля самостоятелно, със своя ум, свободно употребявайки го, аз противодействам на всички опити някой да ми внушава или натрапва това или онова, тази или онази мисъл. Докато немислещите, склонните към немислене хора, хората с немощна мисъл, са най-податливи за манипулации, на това именно и се дължи невероятната им наивност. Ние, българите, си патим най-вече от това, този е нашият бич, дето плющи връз главите ни: немисленето, неразумността, неосвободеността от всякакъв род. Спасението е: да започнем да мислим самостоятелно и свободно, да се захванем да мислим самоотвержено и всеотдайно, да търсим истината неуморно, да се ползваме от ума и от разума си, да не се поддаваме на слабостта и на малодушието си.

Това исках да Ви кажа. Дано не съм Ви раздразнил с дългото си писмо; дано това мое писмо с нещо Ви е било все пак полезно.

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ