Истината ни прави свободни

сряда, 9 ноември 2011 г.

Много проклет човек ставам когато някой се опита да накърни свободата ми - най-сладкото и при това свещено нещо на този свят!

Един мой ученик (няма да му споменавам името) днес ме извести за публикация в сайт по казуса ПГЕЕ "Стив Джобс"; направи го по следния начин:

Големи простаци са това! Не мога да проумея каква е тази България, че има толкова много хора без мозък?! Всеки си гледа на него да му е хубаво, никой не мисли другите какво искат! Никой не зачита тяхното мнение.

Знаете, че съм Ви уважавал и винаги ще Ви уважавам. Много ми е гадно за Вашето положение в момента. Де да можех да направя нещо, но, уви, и аз съм безсилен...


Оказа се, че публикацията в този сайт, уж базираща се на публикация в моя блог (виж: Как даването на интервюта в днешно време неминуемо води до сърдечни кризи), е най-красноречив пример за това как някои жълтеещи се медии в днешно време умеят да преиначават събитията и то с най-злоумишлена и дори, бих казал, провокационна цел: да наливат масло в огъня, да сеят раздори, да помагат да се влошават още повече някои и без това сложни отношения. Който иска нагледно да види как се изопачават нечии думи, нека да сравни двата текста. Въпреки че не мога да одобря такъв тип медийна манипулация, съм длъжен да уточня, че медиите имат, въпреки всичко, право на безусловна свобода, и тук единствено съвестта на съответните журналисти може да бъде някакъв нравствен ограничител на своеволията.

Казвам това защото, няма да скрия, положението е тежко. Да оставим това, че наистина съм зле здравословно; прочее, изглежда, че и тоя път ще оцелея - такъв "чер гологан" като мен лесно не се губи! - макар че се налага да бъда все още в болнични докато сърдечната ми криза мине. Прочее, лекарите ми препоръчаха бавни разходки на чист въздух; това е балзам за болните сърца; затова днес денят ми мина чудесно: в Пловдив сега се нижат възхитително-топли, бляскави есенни дни - предразполагащи към меланхолия и романтика. Но предчувствието за зима - във всеки един смисъл на тая дума - ни кара да се радваме на чудната магия на Божия свят; кажете, може ли да има нещо по-хубаво от това, което Бог е сътворил и е благоволил така великодушно да ни даде?! Днешният ден беше за мен един такъв благодатен Божий подарък. И се пита човек: как е възможно ние, хората, да сме така глупави, че да не можем да разграничаваме истинското от фалшивото, т.е. да не умеем да пресяваме златните прашинки от пясъка и калта?!

Утре лекарят пак ми забранява да ида на работа, понеже, противно на това, което си мислят хората, учителската професия е твърде тежка, направо казано е една инфарктна професия. За да се стабилизирам и утре трябва да почивам - и да се разхождам лекичко из квартала, на слънце и на въздух. Имах нужда от такава една почивка, наистина тя е балзам за болното ми сърце.

Прочее, утре, след 11 часа преди обед който иска, може да включи радио ХОРИЗОНТ, което ще вземе интервю от мен по телефона. Предполагам, ще ме питат за датата 10-ти ноември, но нищо чудно и да ме запитат за случая, който тия дни предизвика голям медиен интерес: за именуването на ПГЕЕ-Пловдив на името на Стив Джобс. Не знам какво точно ще ме питат, но се съгласих да дам такова едно интервю. Длъжен съм, за успокоение на някои властващи фактори да заявя, че моя милост като философ, блогър, човек, личност, гражданин, писател и прочие има пълните конституционни права и свободата да се изявява както намери за добре.

Имам безусловното конституционно право да заявя какво мисля. По всички въпроси, без никакво изключение. Никога не съм си присвоявал някакво право да говоря от името на тази или онази институция; прочее, всяка институция се състои от хора, които, стига да са личности, имат безусловното право да мислят различно. Даже в ерата на комунизма другарите не можаха да ми затворят устата, та сега ли? Нека да имат добрината даже и да не си го помислят, че може да ги огрее в това отношение. Толкова по този въпрос: много проклет човек ставам, когато някой се опита да накърни свещеното ми право на свобода! Спирам дотук...

И още една моя медийна изява. Утре, в 17.45 ч. по БНТ в предаването "Малки истории" ще говоря за митовете, за потулването на истината за нашия прословут и многострадален преход от комунизъм към демокрация. Предаването ще бъде излъчено на запис, т.е. не е на живо. От програмата на БНТ личи, че същото предаване ще бъде излъчено и на следващия ден, в 6.15 часа. Ранобудните могат да го гледат и тогава.

Лека нощ на всички! И нека утрешният ден да бъде усмихнат поне като днешния!


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ