Истината ни прави свободни

сряда, 16 юли 2014 г.

Дискусия: Мит ли е "турското робство" и наистина ли цели 500 години сме били "роби"?


Кратка моя публикация на тема "Турско робство" у нас наистина не е имало: само робът може да се гордее с това, че дедите му били роби! предизвика много коментари в блога, на страницата ми във Фейсбук и къде ли не. Интересно е тази дискусия да бъде запазена, е, с оглед на това правя нужното; след време може би ще е интересно как се е мислило по този въпрос; много неща, и то важни, от народната ни психология прозират зад тия мнения; ето, вижте за какво става дума:

148 коментара:

Ahmed Kuytov каза: Страхотно мнение!! Това аз много пъти съм го повтарял на мои познати, обаче винаги ми казват: ти се казваш Ахмед. Най-много ми допадна изречението "Свободния, обичащият свободата човек няма да се гордее с такава перверзна гордост от съзнанието, че дедите му били роби - това е изключено."

Ангел Грънчаров каза: Мислещият човек, обичащият истината човек, какъвто по дефиниция е философът, не може да мисли иначе :-) Колега, радвам се, че мислим в една и съща посока! :-)

Христианна Павлова каза: Ако трябва да мислим в тази насока и да вземем предвид аргументите на г-н Грънчаров, може да се каже, според мен, че "турско робство" като определение за този период може да не е правилно, но по-добро не е измислено. Основни аргументи за оборването на тезата за робството е, че християните са имали някакви имоти, елементарни религиозни права, който в един момент дори са били узаконени, заемали дори висши държавни постове и т.н.Ами ако погледнем летописите, ще видим, че още от античността е имало низши и висши роби, с чиито живот господаря е разполагал неограничено и положението им, независимо колко е издигнато, не ги прави по-малко роби.Те са участвали дори в армията (както нашите еничари - спомняте си по какъв хуманен начин ги събират, нали?), като в римската армия са можели да извоюват свободата си, докато в турската нашите момчета са имали привилегията да са "елит" с промито съзнание, което май пак не е особено хуманно.По темата може да се напише много и да се направят много паралели, но да се твърди, че е имало някакъв си феодализъм с "особености", които включват известните и не толкова известни на широката публика зверства, е меко казано кощунствено. Знаете ли най-вече заради кого? Заради бабите и дядовците ви, които също са били клани и тормозени по един или друг начин и чиято памет днес оскърбявате.И между другото, без да се заяждам, само да Ви информирам, че НИКОЙ НЕ СЕ ГОРДЕЕ С ТУРСКОТО РОБСТВО! ВСЕКИ БЪЛГАРИН СЕ ГОРДЕЕ С ОСВОБОЖДЕНИЕТО ОТ НЕГО! И С ИЗДРЪЖЛИВОСТТА НА БЪЛГАРСКИЯ ДУХ ПРЕЗ ТЕЗИ ВЕКОВЕ! Ще Ви помоля добре да го запомните, за да не говорите или пишете подобни нелепици из форуми и събирания.

Ангел Грънчаров каза: Госпожо, оставете патриотарската патетика, тук не сме Русия, тук е Европа. Първо, роб по понятие е оня, който не принадлежи на себе си, а на някой друг, т.е. е собственост на друг човек. Такова нещо да се каже за всички българи от онова време е пълна глупост, още по-лошо - то просто не е истина. Второ, не бива да обиждаме дедите си като ги наричаме роби, да те наричат роб при положение че не си е жестока обида. Поколението на робите по традиция също са роби, от тази гледна точка вие обиждате сега целия български народ като ни смятате също за роби. Точка. Требе да се мисли като се говори или пише. Точка.

Анонимен каза: Това е въпрос на дефиниция и конвенция и целият този спор е схоластичен и умозрителен, но кой знае защо след 1989 периодически се подгрява. В строгия смисъл на думата българите, макар и ограничени своите права, със сигурност не са били „роби” в пълния смисъл на думата. Турско „робство” е просто една метафора или евфемизъм, който така или иначе се е наложил и е трудно изкореним.

Иначе и „спиралата” на ДНК всъщност не е спирала, а винт, защото се развива не в две, а в три измерения, но се е утвърдило формално неправилното понятие „спирала”. Има много други подобни примери. Иначе е напълно възможно дори цял един народ да стане „роб” и за това има примери от античността. „Робството” не е въпрос на свободен избор, иначе нямаше да е робство, а на ПРИНУДА, и също така не е непременно психическо състояние.

А „завършени” роби в античността много често са ставали за какво ли не, дори нерядко са били по-начетени и образовани от господарите си. Самият Платон в един момент е бил продаден в робство! В древния Рим много учители, писари и т.н. например са били роби. Имало е също много случаи на освобождаване на роби, които след това често са се издигали в обществото. Епиктет например е бил освободен роб.

Ангел Грънчаров каза: Аз пък напоследък все повече се удивлявам колко проницателна е античната представа: хората по рождение биват свободни и роби; роб е оня, който не владее себе си, сиреч, е един вид роб по душа. Да, става въпрос за робски души - душите на хора с робска психология, хора, които не могат или не искат да бъдат свободни. Хора, които ненавиждат свободата - щото със свобода лесно не се живее. И това разделение на хората важи и до ден днешен; не става дума че в прекия смисъл на думата някой бил роб на някой друг, не за това става дума; става дума за това, че толкова много хора не могат и не желаят да поемат пълната отговорност за себе си и предпочитат да се подчиняват на друг човек (на началството, на собствената си жена и пр.). Харизват свободата си на други хора тия роби по душа и по манталитет. Не сте ли срещали такива непълноценни човеци? Не ви ли е правило впечатление, че са такива? Ами ако не ви е правило впечатление тогава дали и вие самите не сте като тях? :-)

Томи Томев каза: Роб е този на когото са му отнели собствеността, няма право на свободно предвижване, няма право на образование и религия на майчиния си език, няма право на самостоятелно икономическо и професионално развитие. Това всичкото няма нищо общо с действителността по българските земи когато османската империя е отнела държавността на нашите прадеди. А всичко това се е случило когато Русия идва 1944 година да ни "освобождава". Аз бих казал, че тогава сме били под руско комунистическо робство.

Ангел Грънчаров каза: Съгласен съм, ние, българите, роби бяхме съвсем наскоро, по времето на комунизма. Затова и до ден днешен толкова много българи още си дирят господаря, все още се надяват да намерят някой, който да ги оправя... това е главният проблем на мнозинството от българите, не разбират и не обичат свободата. Надеждата ми е че младите ще променят тази тенденция и свободните хора постепенно ще станат повече - в сравнение с хората с робска психика у нас.

Светлин Тачев каза: Имало ли е българска държава? Нямало е! Имало ли е революционно движение? Имало е! Имало ли е Априлско въстание? Имало е! Е, ако нямаше робство, то срещу кого се е вдигнало. Стига с тези нелепи разсъждения, защото са смешни и безпочвени.

Ангел Грънчаров каза: Някои имат трудност да приемат историческата истина изглежда най-вече по причина на това, че калпавото образование у нас им е набило в главите някои коварни митологеми (лъжи); на второ място други хора се заплитат в това, че не могат да разграничат някои прости понятия: примерно това, че не сме имали държавна независимост, че сме нямали своя държава съвсем не ни прави роби на турците, това са пълни глупости. Това, че държавата, в която сме живели, Османската империя не е била българска, а турска, не произвежда българите автоматично в роби, а турците - автоматично в наши господари. Османската империя е била една много космополитна империя и затова е крайно невярно владичеството над българските земи и народ в тия 500 години да бъдат определяни с термина "робство". Робът е собственост на друг човек, ние, българите, не сме били такива, имам предвид нашите деди. Те са имали много права. Някои от българите са заемали високи държавни длъжности в Империята. Всъщност истински роби ний, българите, бяхме съвсем наскоро, по времето на комунизма, когато партията БКП беше абсолютен господар и собственик на всичко, а пък ний, хората, й бяхме изцяло подвластни, даже животът ни принадлежеше на нашите господари комунистите.

Spasimir Ignatov каза: Турско робство може да е имало, но при всички положения е било по-леко от комунистическото робство!

Lyubomir Sirkov каза: Този въпрос - имало или нямало било "робство" - е напълно излишно да го бистрим ние днес: достатъчен е фактът, че самите хора, българи, които са живели (и писали) през този период, са го наричали именно "робство". За "робство" пишат и Ботев, и Чинтулов, и други. Ако те са го чувствали така - кои сме ние днес, та да ги "коригираме"??

Ангел Грънчаров каза: В историята, г-не, чувствата нямат кой знае какво значение - ако искаме тя да бъде наука. Тъй че обективно погледнати българите роби по време на османското владичество не са били. Били са "крепостни селяни", да речем, но са имали и свои землища, своя земя, а най-важното е, че българите не са били нечия собственост, не са ги продавали и купували, а роб е точно този, комуто се случва това. Учете история, господа, и мислете! Историята като наука борави с точни понятия.

Gantcho Pascalev каза: И Левски и Захари Стоянов и............. Но Ангел Грънчаров е по велик от тях....

Ibrahim Karahasan-Chynar каза: Истината и само истината - нека бъде Османска колонизация!


Иво Ангелов каза: Дотук чета само заключения, а аргументи не виждам. Как стигнахте до този "поврат" не стана ясно ... апропо собственото Ви образование е комунистическо и съм склонен горното да го прочитам като самоирония и самокритика.

Ангел Грънчаров каза: Г-н Ангелов, много Ви моля да не се гаврите с тези от нас, които сме се образовали по времето на комунизма. Станали сме личности като сме се съпротивлявали на комунистическото образование, борили сме се да не бъдем зомбирани, запазили сме си разсъдъка щото идеологическата наркоза тогава беше страшна. А ето сега Вие се опитвате да се гаврите с нас. Второ, недейте да си мислите, че след 1989 г. образованието у нас не е комунистическо. Нищичко в системата по същество не се е променило, пак държавата решава какво е правилно да се мисли, пак го налага в учебниците, пак няма свобода на мисълта, пак има диктат. Тъй че Вашето образование също в този смисъл е комунистическо. Противно на това, което си мислите Вие... сякаш имате някаква индулгенция...

Христианна Павлова каза: Виждам, че отново ползвате посочения от мен аргумент за правата и високите постове на българите. Но да задам простичкия въпрос, макар че съм сигурна, че ще намерите някой събран от девет кладенеца отговор, който всъщност няма да е отговор, та: Ако турчинът има право над живота и собствеността на българин, и ако може по всяко време да му ги отнема, независимо този българин каква позиция заема, то последният не е ли роб? Да могат да дойдат в собствения ти дом по всяко време и да те карат да им слугуваш, да те убият, ограбят или изнасилят, без някой да накаже виновните за това не е ли робство? Както посочиха по-горе "заблудени" като мен хора, възрожденците измислици ли са писали или душевни изляния? Ще го направят 1-2, но цели поколения интелигенция да пишат за турско робство, а такова да е нямало, някак си не изглежда достоверно. И сега ще кажете "Ама те са патриотари, следвали са внушения и т.н." или нещо от сорта. Не господине, те просто са отразявали действителността. Посочете поне един, който е написал "Не това не е (или не беше) робство, а еди какъв си феодализъм". И той да е съвременник или поне живял в период близък след Освобождението. Сега хората, споделящи вашето мнение не са малко, за съжаление. Че и книги пишат... достойни за раздела "научна" фантастика, наистина, но тровят съзнанието на хората, което е жалко. Не е нужно да си историк, за да говориш по темата, нужен ти е само здрав разум и национално самосъзнание... по възможност българско.

Анонимен каза: Българите и останалото немюсолманско население на османската империя са превърнати в най-безправната и потискана прослойка – раята. Те нямат право да заемат длъжности в политическата и военна йерархия на империята и така са лишени от възможността да защитават своите интереси. Те стават лесна жертва на насилие и корупция от чиновници и войскари. На раята са наложени редица унизителни забрани и ограничения. Забранено е носенето на оръжие, язденето на кон в присъствието на мюсюлманин, строежа на къщи по-високи от минарето на джамията в селището и др.

http://history.kabinata.com/themes/09.htm

А иначе съм чувал разкази от майка ми, на която са разказани от прабаба й, която по турско време е била младо момиче, че турците имали обичай да идват неканени по всяко време в българските къщи „на конак”, при което българите били длъжни да ги угощават и да им слугуват и угаждат и накрая трябвало дори да им платят някаква сума, че са си хабили зъбите с поднесената храна. Така че не е било особено весело, а колкото до това дали са били изпълнени формалните критерии за „робство”, това е друг въпрос.

Но българите и балканците обичат мазохистично и обсесивно да разсъждават на тема „турско робство”, явно това е дълбока и неизлечима травма в националната душевност.

Ангел Грънчаров каза:

Госпожо Павлова, хората, живели в онова време, са могли да имат каквото си искат емоционално отношение и да определят както си искат и времето, и живота си, и всичко; но науката история е длъжна да остави всички чувства, колкото и умилителни да са те, и да наложи обективната историческа истина - колкото и да е неприятна тя за хора с такова умилително патриотично съзнание като Вашето. Толкоз. В историята като наука не могат да се съчиняват приказки от всякакъв род, с оглед да си повдигаме самочувствието, там значение има само истината. И скоро всички тия така разпространени митологеми (лъжи) за българската история ще отидат в миналото, а най-сетне историческата истина ще бъде провъзгласена, ще получи правата си. Оставете прочувствените писания на демагози като Божо Димитров и прочие, вслушайте се в трезвите гласове на ония историци, които Ви казват истината. Аз като философ съм длъжен да следвам само истината, е, затова се обадих в този спор. Нали заради това няма да ме възнаградите като ме определите за "народен враг" и "душманин"? :-)

Аз обаче искам да задам още един неприятен въпрос: а къде бяха тия сегашни тъй пламенни "борци срещу робството" тогава, когато българите е трябвало да се борят срещу турската власт? Ако тогава ги имаше, ако бяха тъй разгорещени в реалните борби за свобода, ний щяхме да се освободим сами и то значително по-рано. Да, ама тогава тях ги нямаше, нали така? когато се е вдигнал най-сетне бунта, колцина бяха тия смели борци, които се вдигнаха и взеха реално участие? Малко бяха, нали така? Но да оставим онова време: а сега, когато руският империализъм тъпче безцеременно българската независимост и българското достойнство, къде са тия същите пламенни борци срещу"турското робство" и с като се занимават те, позволете ми да запитам? Как къде са, тук са, ама нищо не правят. Или правят нещо много познато: както техните деди са лижели турския ботуш, сега техните внуци лижат с умиление руския ботуш? Това за какво Ви говори, драга ми героична госпожо?

Nikolay Petrov каза: Някой май имат твърде голямо желание да изкривят историческата истина. Ангеле, повече чети, а по-малко пиши. Има много исторически извори, които ти оборват смешните твърденията, а за черепите няма са говоря, разходи се и ги виж! Чети, не е вредно за здравето! Пропуснал си да добавиш, че БКП са виновни и за Османското присъствие. Добави го, защото не е пълна картината!


Иначе с Ахмед съм съгласен, че това са много болезнени тези и трябва да се преподават много внимателно, но без да се изкривяват историческите факти!

Галин Симеонов каза: Абе автора (Ангел) да си се занимава с философия, не с история! Не знам за фолосифията, но явно историята не му е сила, пък тези искривени твърдения за "присъствие" и т.н. са отхвърлени по време на събитията от западноевропейски историци, така че няма какво да се коментира или добави! Чукча писател, не читател!

Васил Трифонов каза: Г-н Куитов предлагам да изложите тезата си в националния ефир... чрез господари на ефира. Хихихи!

Ahmed Kuytov каза: Да, доста интересна дискусия се получава. Различни гледни точки, всеки споделя мнения и факти. Фейсбука не е бил толкова лош! : ))

Ангел Грънчаров каза: Интересно е, че у някои хора явно мислителната способност така силно е закърняла, че изобщо не могат да поставят под съмнение някои тъй разпространени догми - митологеми, сиреч лъжи - които някога дефектното патриотарско обучение по "история" им е втълпило, а те са повярвали в тях до гроб. Някога по същия начин, със същата убеденост и прочувствена вяра някои са се борили, да речем, срещу теорията, според която Земята обикаля около Слънцето; те са вярвали, че това, което виждат очите им, именно обратното (Слънцето обикаля Земята) е "очевидна истина", та така и сега. Казах или по-скоро писах ан друго място, ще си позволя да се самоцитирам, за да не се повтарям:

"... В историята като наука не могат да се съчиняват приказки от всякакъв род, с оглед да си повдигаме самочувствието, там значение има само истината. И скоро всички тия така разпространени митологеми (лъжи) за българската история ще отидат в миналото, а най-сетне историческата истина ще бъде провъзгласена, ще получи правата си. Оставете прочувствените писания на демагози като Божо Димитров и прочие, вслушайте се в трезвите гласове на ония историци, които Ви казват истината. Аз като философ съм длъжен да следвам само истината, е, затова се обадих в този спор. Нали заради това няма да ме възнаградите като ме определите за "народен враг" и "душманин"? :-)"

(Прочети ДО КРАЯ >>> в коментарите след самата публикация)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ