Истината ни прави свободни

събота, 5 юли 2014 г.

Пътят към постигане на човека у човека



Мило дете, пораснало или не, правителството те иска невеж, църквата - смирен, фирмите - пречупен, банките - длъжник, правосъдието - затворник. Единственото, което не могат да ти отнемат, е знанието и фантазията ти, а знанието те прави свободен. Сега погледни книжките край теб и реши искаш ли друг да мисли и решава вместо теб? Или можеш да извървиш пътя към това да си свободен.

КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Това, което прави човека свободен, не е собствено знанието, а... истината, а пък знание и фантазия (плюс чувствата), взети заедно, правят онова, което наричаме душа и дух на човека, сърцевината, истинската същност на човека. Тъй че не друго, а духът прави човека свободен, а знанието, възпитанието и прочие са нещо като средствата, за да освободим духа си, да развием духовната си същност, сиреч, да станем личности в собствения смисъл: личност и свобода са неразделни, несвободният е безличник, жалко подобие на човек, но не човек в истинския смисъл. Тази е моята добавка. Просто да знаеш не е всичкото, към което следва да се стремим, заниманията с наука (област на чистото знание и познание) директно не ни прави свободни, тия неща не бива да се бъркат и смесват. Онова обаче, което развива цялостния потенциал на човека и неговите творчески сили е философията. Занимаващият се само с науки и с добиване на знания е нещо като едноок човек - как се наричаха тия еднооки същества в митологията? - да, циклопи се наричаха, та самоцелното знание на човека без развиване на неговите чувства може да доведе до погубване на човечността му, но балансът и синхронизирането на тия две съществени страни поражда именно онова, което наричаме творчески дух на човека или накратко духовност на човека.

Човекът по идея е духовно същество, същество, способно да има дух, сиреч, да е развито в пълния си потенциал. И прочие. Такава ми е само забележката към горното твърдение, което открих във филма. Иначе то само по себе си има значение, стига да не подвежда обаче някои хора. Заниманията с науките и знанията сами по себе си не ни правят човеци, иска се нещо друго, нали така? И това друго не бива да го забравяме или пренебрегваме, щото в противен случай ще пострада човечността ни; оттук ще загубим и свободата си - ще станем, следователно, античовеци. Това вече се е случвало в историята, случаят с комунизма - "най-научната доктрина" - е показателен в това отношение. Затова не бива да допускаме нови деформации в тази посока...

Толкоз! Хубав ден ви желая! малко философия никога няма да Ви е излишна, нали така? Убедихте ли се в това?

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ