Истината ни прави свободни

събота, 5 юли 2014 г.

Мой разговор с Жак Асса - за живота, за миналото и настоящето, за общуването с младите, за съдилищата и по други важни теми

Снощи в късната вечер завързахме разговор по скайпа с г-н Жак Асса, бивш дългогодишен учител и доайен на ПГЕЕ-Пловдив, който сега живее в София; спомнихме си това-онова за времето, в което сме работили в едно и също училище. Той е инженер, много добре го познават всички, които са учили в ПГЕЕ-Пловдив, училището, от което новата директорка го изгони по крайно неподобаващ и унизителен начин, аз съм писал вече за това. Аз пък бях уволнен преди около месец от твърде войнствената нова директорка Стоянка Анастасова - след като съм работил там около 14 години; известно е, че тя ме уволни на "основание" това, че по нейна преценка съм бил "абсолютно некадърен", "изцяло неспособен да бъде учител" и пр., нищо че като учител по философия съм работил повече от 30 години. Уволни ме всъщност за отмъщение, защото аз съм човекът, който не пожела да склони глава и да почне да прави поклони пред царствения й пиедестал; дори години наред я критикувах публично, в блога си, пък и на учителски съвети и т.н. Е, скоро съдът ще реши кой прав, кой крив, може ли така да се отнасяш с един човек, с един колега - пък дори и да си всемогъща директорка на училище.

Такива, за жалост, истории се случиха напоследък в това знаменито преди години училище, което сега е паднало дотам, че с прискърбие тия дни установих, че ръководството му е дало обява да моли разни отпаднали от други училища ученици да дойдат да се запишат в него (!) тъй като не могат да си запълнят паралелките (тия дни все още тече приема на нови ученици); някога обаче училището е било така елитно, че в него много трудно се е попадало, влизали са след строги изпити, конкурс и прочие. И е било голяма чест да учиш там. Но времената се менят, тъжно е обаче, че вместо да се развива във възходяща посока, училището в наши дни запада - благодарение на старанията на ръководството си. Както и да е, та ето какво си казахме с г-н Асса, публикувам разговора ни с негово съгласие (разбира се, премахнал съм някои моменти, които нямат важно, съществено или принципно значение):

Ангел Грънчаров каза: Имам една молба, г-н Жак Асса, понеже си идвал в Дискусионния клуб, пък и в мои часове си влизал и затова имаш непосредствени впечатления от начина, по който общувам с учениците: би ли описал с няколко думи впечатленията си - тъй като ето, представен съм в заповедта за уволнение като някакъв урод?! Адвокатът каза, че ако даден човек не може да дойде да свидетелства пред съда, все пак може в писмен вид да представи своето впечатление. Ако ти се пише де, пък ако искаш, заповядай в Пловдив да свидетелстваш пред самия съд, делото - на шега казано - може да влезе в историята, то наподобява знаменития процес над Сократ. :-)

Жак Асса каза: Абе имаше една дискусия за религията в присъствието на външен инспектор. Не си спомням точно какъв беше, проведе се в една от класните стаи. Помниш ли кой беше, за да го цитираме и неговото име? Имаше и една дискусия на тема ГЕЙ-ПАРАДИТЕ, нямаш ли я запазена?

Ангел Грънчаров каза: Този външният беше, мисля, инспекторът по български език и литература към РИО-Пловдив.

Жак Асса каза: Темата на тази дискусия беше бог.

Ангел Грънчаров каза: А за гей-парадите не се сещам дали има запис, аз ще се поровя в архива на блога за да видя какви дискусии има записани на видео. Добре че ме подсети за това.

Жак Асса каза: И този инспектор даде много положителна оценка на тази дискусия и най-вече затова, че учениците имаха свободата на изказ. Крайният извод от дискусията беше, че независимо от твоята позиция - има ли бог, няма ли бог? - моята позиция беше: християнството и изобщо религията е създала общочовешка етика, която трябва да намери място във философията, литературата и дори в точните науки.

Ангел Грънчаров каза: Да, спомням си, хубава дискусия беше тази за Бога, получи се чудесна дискусия тогава. Този инспектор май беше по някаква друга работа в училището и дойде на дискусията, а пък може, знам ли, специално за нея да е дошъл като е прочел обявата в блога. Но тогава бяха хубави времена, имаше свобода. Откакто директор е Анастасова хората ги е вече страх да идват в Клуба, той замря заради липсата на подходяща атмосфера в училището. Без свобода нищо добро не вирее в живота на една училищна общност. Ти да ми станеш свидетел на делото искаш ли? Идва ли ти се до Пловдив по такава работа? Само за едно заседание на делото става въпрос?

Жак Асса каза: Ще видим. Дискусията беше на високо ниво, тези коментари, плюс тези които имаш в интернет можеш отново да публикуваш в блога, което ще ти бъде и подходящо доказателство затова че си "центрован", а не си "откачалка" - както твърди многоуважаемата настояща директорка.

Ангел Грънчаров каза: Щото си идвал на дискусии, пък и в мои часове, имаш погледа, пък си и авторитет. Твоето мнение тежи. Г-н Паунов и г-н Калин Христов вече се съгласиха да ми бъдат свидетели на делото. От тия, дето работят още в училището обаче никой не прие: разбираемо е, хората не щат да си създават нови главоболия с директорката.

Жак Асса каза: Можеш да публикуваш дословно този наш диалог, пък и намери самия видеозапис, ако го намериш ще бъде чудесно.

Ангел Грънчаров каза: Този сега дето водим диалог ли ми разрешаваш да публикувам?

Жак Асса каза: Да, но без думите за многоуважаемата директорка - под тези думи не мога да се подпиша.

Ангел Грънчаров каза: Аз тия думи за "многоуважаемата директорка" не мога да ги намеря. Кой ги е казал?

Жак Асса каза: Вече намери ли думите "многоуважаемата настояща директорка"? Колкото до свидетелстване пред съда - Иванка би дошла. Кога е насрочено делото? Тя може да потвърди мнение и от мое име, и собственото си мнение, почерпено от лични наблюдения и моите разкази. И нейната фамилия е Асса, тъй че разлика няма да има.

Ангел Грънчаров каза: Намерих нашата дискусия, пак, наново я публикувах - виж: Една дискусия за вярата и Бога с участието на Жак Асса, проведена в Дискусионния клуб на ПГЕЕ-Пловдив през 2009 г.. А "многоуважаемата" се подразбира, че е в кавички, тъй да се рече :-); пък нека да бъдем любезни все пак към дамата.

Жак Асса каза: А сега публикувай и разговора ни сега по скайпа, като потвърждение че дискусията е протекла добре. Допълни също, че потвърждавам, че съм присъствал и в много други твои часове, когато аз самият съм нямал часове. Те също преминаваха много добре.

Ангел Грънчаров каза: Да, непременно, много съм ти задължен, че ме подсети за тази хубава дискусия за вярата и Бога; непременно ще публикувам и този наш разговор, само че утре сутринта; днес много се преуморих, от 5 часа сутринта съм в интернет! :-(

Жак Асса каза: Тогава нямаше кампания срещу тебе, никой не настройваше учениците и не ги плашеше, предполагам съм попадал на такива класове, където мнозинството са били мислещи, а не страхуващи се - и нагаждащи се към някого.

Ангел Грънчаров каза: Да, тогава имаше нормална за спокойни занимания атмосфера, аз даже я определям като "оксфордска", така писах преди време в блога; ето това мое определение най-много ядоса, направо вбеси въпросната администраторка. Тя много пъти язвително е процеждала тази дума ("оксфордска") през зъби в разговор с мен. Този инспектор също участва в дискусията ни тогава, вземаше думата; видеозаписът има голямо значение, показва как по начало сме общували и помежду си, и с учениците. Там дори присъства, забелязва се в кадър Камелия Стоянова, на която след една година й предстои да стане първа и най-вярна помощница на новата директорка. Камерата я е хванала, тя обаче още не е помощник-директорка, властта не я е опиянила все още. :-)

Жак Асса каза: Тъй като обвинението й е и че си правил записи часове с ученици без съгласието им, адвокатът ти може да използва и да поиска и тези записи в интернет да се приемат за доказателства. А и съвременното обучение изисква именно такива новаторски уроци. А това са предимства на твоята методика. И това трябва да бъда подчертано от твоя адвокат. Иванка също ще го изтъкне на делото. Но ти не ни каза за кога е насрочено то? Явно си уморен - ще продължиш с Иванка за по-нататъшната линия на защитата.

Ангел Грънчаров каза: Делото още не е насрочено, тия дни внасяме исковата молба и завеждаме делото, а след това ще чакаме поне месец за насрочването му. За да може другата страна да се запознае с исковата молба и да даде своя отговор.

Жак Асса каза: Хайде лека нощ! За днес стига, добре знам какво е 15 часа да си на компютър.

Ангел Грънчаров каза: Болят ме очите, хайде лека нощ - утре пак ще може да си поговорим.

Жак Асса каза: Лека! :-)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ