Истината ни прави свободни

неделя, 11 юли 2010 г.

Гражданска акция: да спрем агонията на българското образование!

Гражданска акция: да спрем агонията на българското образование!

Открито писмо на инициативна група учители, подкрепена от ученици, интелектуалци и граждани, до българската общественост, медиите и учителството

Изминаха 7 месеца от края на учителската стачка. В това време правителството показа пълна незаинтересованост и липса даже на минимална загриженост от кризисната ситуация в българското образование. Даже имитация на стремеж към реформи не считат за нужно да демонстрират управниците ни. Явно образованието не е сред приоритетите на обръчите от фирми към партиите в управляващата коалиция.

Нито едно от исканията на учителите не беше изпълнено. Стачката завърши без подписване на споразумение, но с ангажимент правителството да работи за достигане на по-достоен статус на българския учител, а най-вече за същностна промяна на ситуацията в образованието. В резултат към 1 юли средната заплата в сектор образование в реални стойности ще бъде по-ниска в сравнение с преди стачката. При двуцифрена инфлация учителските заплати не са актуализирани, което изяде мизерното увеличение от есента. Сега правителството, за да се погаври с учителите и за да им отмъсти за непослушанието, подхвърля нищожно 10% увеличение на заплатите от 1 юли. Явно изпробват предела на търпението на българския учител.

Разбра се, че учителите нямат свои професионални организации, които да защищават интересите им: след стачката Янка Такева и Крум Крумов потънаха вдън земя. Може би във всичките тия месеци бяха на Бахамските острови, където харчеха парите, които правителството им даде, за да предадат нашите интереси в края на стачката?!
Ние, учителите, сме оставени на произвола на арогантните управници, които не се посвениха да пръснат милиард и половина лева в края на миналата година, не давайки обаче и стотинка за българското образование. А по времето на стачката премиерът Станишев всекидневно се кълнеше, че ако се пипне и лев от бюджетния излишък щяло да настъпи икономическа катастрофа. С което показаха, че ни управляват тъкмо най-лъжливите, най-корумпирани и най-некадърни управници от всичките години на прехода.

Учебната година, започнала със загуба близо на два месеца учебно време, отива към края си. Стачката на учителите беше за човешко и професионално достойнство, а в резултат учителството понесе най-голямото унижение и срам. Вече месеци наред ние, учителите, грозно мълчим и чакаме. Не разбирайки нашето мълчание, премиерът Дмитриевич Станишев направи всичко, което е по силите му, за да ни унижава още повече: учителите са давани за пример на цялото общество та да знаят всички какво става с тия, които не слушат, които не са покорни. Внушението, което се цели и натрапва, явно е: който не стачкува, му вдигат заплатата, който стачкува, му я намаляват. Този урок предаде на учителството и на нацията комсомолецът Сергей Дмитриевич Станишев.

Предвид сложилата се ситуация, българският учител има един единствен шанс да заяви своята позиция:

● След като тази учебна година започна и премина при ненормална обстановка, ние, учителите, сме в правото си да обявим, че няма да я завършим.

● Това означава, че в знак на протест против отношението на управниците към българското образование ние, учителите, сме принудени да не пишем годишни оценки.

● Нека отговорността за провалената учебна година бъде поета от тези, които носят цялата вина за ситуацията в българското образование: министърът, премиерът, управляващите.

● В знак на протест против тяхното безхаберие ние, учителите, със своя граждански протест ще покажем, че не сме се примирили и че няма да се примирим никога.

● В дните до края на учебната година правителството има възможност или да изпълни исканията на учителите от стачката, или пък да поеме пълната отговорност за провала си в сферата на образованието.

● Ние, учителите, сме длъжни да предприемем този отчаян акт, с който ще върнем достойнството си и ще защитим духовния и граждански интерес на цялата нация.

● Само така ще заявим гласно своята загриженост по повод на тежката ситуация в училище, показвайки гражданска и човешка непримиримост, стигаща до твърда готовност за всекидневна борба и протести.

Призоваваме българското общество да ни подкрепи. Смятаме, че родителите на нашите ученици са морално задължени да ни подкрепят: да се примиряваме всички ние с хаоса и с ниското качество на образованието на нашите деца е престъпление пред бъдещето на цялата нация.

Дойде моментът като общество да направим нещо, за да спрем агонията на българското образование. Друг изход освен протести и борба нямаме. Наш нравствен дълг е да работим за европейско ниво на образованието на нашите деца. Нека ние, учителите, отново да дадем пример на обществото за високо гражданско и професионално съзнание. Призоваваме българските учители да ни подкрепят: чакането и пасивността наистина са гибелни и непростими...

ПОДПИСАЛИ ОТКРИТОТО ПИСМО УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ И ГРАЖДАНИ:

1.Ангел Иванов Грънчаров
2.инж. Чавдар Николов Каменаров
3.Даниел Иванов Денев
4.Петър Каменов Петров
5.Йордан Петров Каменов
6.Татяна Иванова Колева
7.Николай Тошев
8.Десислава Николова
9.Константин Димитров Николов
10.Любомир Димитров Николов
11.Димитрина Савчева Николова
12.Борислав Петков Цанов
13.Иван Блянтов
14.Ганка Лафчева
15.Стоянка Костова
16.Живка Василева
17.Георги Христов Тодоров
18.Стефан Георгиев Кралев
19.Жак Асса
20.Христо Михайлов
21.Станко Станев
22.Нели Благоева

18 май 2008, неделя

7 коментари:

Анонимен каза: Господин Грънчаров,

Съжалявам, че ще ви разочаровам. Не очаквайте масова подкрепа. Правителството се постара така да очерни българските учители,че дори те се замислят дали са прави с исканията си. Те не ги повалиха, те ги прекършиха... Поваленото може да се изправи, но прекършеното не. От тук идва и песимизма ми, че ще имате масова подкрепа.

Мертол Шахин каза: Мисля, че не става достатъчно ясно как да се подпишем и за това няма подкрепа. Направете по-забележим линк.

Ангел Грънчаров каза: Просто в коментара човек дава подкрепата си като си казва името...

Ангел Грънчаров каза: Защото не разрешиха петицията да се публикува в сайта петиция.ком...

Анонимен каза: Исканията на учителите не са за чест и достойнство, а за пари. Нима тези пари трябва да бъдат плащани от учениците с провалена година? може би така ще спечелите родители и деца на своя страна? Първо мислете после говорете глупости.

Ст. Попова каза: Много искам да имаме нормално образование с добре платени учители и весели знаещи деца. Но НЕ подкрепям никакви искания на учителите. Авторитетът ви пред децата е сринат, но не само заради ниските заплати, а заради мързела ви, заради колегите ви, които в училищата въртят търговийка с децата – тук частно уроче, там представителка на Орифлейм, по-нататък учителката взела под наем училищната лавка и баници продава. Вижте на какво приличат колегите ви и от изгонването на излишните бройки започнете. И министъра ви го каза. Прекланям се пред учителя, но само пред истинския – човечен, знаещ и искащ да е учител.

Мариана Христоскова каза: Въпреки, че принципно съм съгласна с вашите думи, аз не смятам, че формата на протест, която сте избрали, би имала някакъв ефект. Макар че, честно казано, не се и сещам за по-подходяща. За съжаление в момента учителското съсловие е потънало в някакво подобие на "черна дупка" от апатия и безверие, от която не виждам какъв е пътят за измъкване. Вероятно в създаването на браншова организация извън "шапката" на безкрайно загубилите популярност и доверие профсъюзи, в която да влизат единствено и само уважавани от цялото съсловие учители. За съжаление думите на АНОНИМЕН от 20.05 са много верни и ще трябва много време за бъде възстановена вярата ни, че можем да постигнем нещо. А какво ще е нужно за да се промени общественото мнение за българските учители, ясно изразено от Ст. Попова, наистина не знам...


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ



ЗА КОНТАКТ

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ