Истината ни прави свободни

петък, 9 юли 2010 г.

Центърът за развитие на личността HUMANUS

Центърът за развитие на личността HUMANUS

Центърът за развитие на личността „HUMANUS“ е свободна и жива общност на творчески мислещи хора.

Няма по-ценно нещо на този свят от личността. Откриването на способни, творчески мислещи хора, насърчаването им в един начален, особено труден период на личностното им развитие, е главна цел на Центъра HUMANUS. Прообразът на Център HUMANUS е създаден през 1992 година, като тогава e учредeно Бюро за психологически консултации, психотеренинг и психоанализа.

По идея Центърът за развитие на личността HUMANUS е свободна общност на търсещи, творчески и изследователски настроени хора, предимно философи, психолози и социолози, историци. Той обединява и подпомага работата на своите сътрудници по най-различни начини: участие в най-свободна обмяна на идеи, дискусии, семинари, курсове, други практически форми, оказва също методологическа и методическа помощ във връзка с личната изследователска програма и прочие. Центърът не възлага определени задачи на своите членове, а разчита на свободната научна и практическа инициатива и изява на сътрудниците си, които си координират усилията – на двустранна и многостранна основа – за постигане на определени, взаимно интересуващи ги и желани цели.

Всеки, който желае да се присъедини към Центъра, трябва да си изработи (напише) кратък ескиз на проект за изследователска програма, т.е. да изложи своята идея, по която смята да работи. В съвсем свободна дискусия членовете на Центъра обсъждат неговата платформа, при което още по-добре ще изкристализират възможностите за конкретно сътрудничество с един или друг член на Центъра. Всеки в Центъра е настроен да подпомогне, напълно безкористно и благородно, останалите сътрудници, с всичко, което може да е полезен. Във всеки един момент членовете на Центъра могат да потърсят контакти помежду си и да обсъждат възникналите проблеми, а при необходимост могат да предизвикат научно-теоретична, практическо-приложна, методологическа или друга сесия на Центъра, в която ще се включат ония членове, които преценят, че темата и докладите ги интересуват.

Центърът се самоиздържа с доброволни пожертвования и вноски на неговите членове, като разходите са му минимални, понеже центърът на тежестта в такъв род сътрудничество пада върху индивидуалната изява и инициатива. Например, някои членове на Център HUMANUS имат свои частни кабинети за психологически консултации, други пък работят в научни институти, или са преподаватели във висши или средни учебни заведения, накрая, имаме и сътрудници-студенти, които също работят по свои програми, ползвайки възможностите на свободното творческо общуване и взаимно подпомагане. Когато пък организираме някаква проява – примерно, научна сесия или семинар – разходите по провеждането й (наем на помещение и пр.) се поемат от самите участници.

Най-новата инициатива на Центъра е, че започнахме издаването на списание ИДЕИ, съвсем ново списание за философия, психология и духовност, чиято първа книжка излезе в края на октомври 2009 г. Неговата цел е да привлече творчески мислещи и желаещи да се изявяват на попрището на философията и хуманитарните науки личности, като самото списание е поле за документиране на изследователските достижения на членовете на Центъра. Ето това е една най-важна възможност за изява: след като в научната общност на Центъра даден човек бъде подпомогнат и насърчен да развие идеите си, след това резултатите от изследванията му ще бъдат публикувани в списанието.

Списание ИДЕИ е списание за философия, психология, религия, изкуство, култура. То е списание за небезразличните към истината – истината за нас самите като човешки същества, но също и като българи, като европейци. Длъжни да търсим страстно и упорито ония базисни истини, от които зависи животът ни; защото ако не го правим неизбежно загубваме ориентир и посока. Поради което съществуването ни започва да се обезсмисля и проваля.

Списание ИДЕИ ще се списва от хора, чиито стил на мислене и писане е несъвместим със стереотипа на постмарксистко-ленинско-комунистическата идеология. У нас реформа в институциите на философията не беше направена, както не беше направена промяна и в сферата на висшето образование, за средното да не говорим. Ето защо около новото философско списание ще се обединят представителите на едно ново поколение философи, което няма нищо общо с казионната държавна философия-идеология, която господстваше у нас десетки години. Страниците на списанието ще са отворени за всички мислещи и имащи какво да кажат хора у нас, включително и за представителите на по-старото поколение: Ц. Бояджиев, К. Янакиев, Н. Василев, Ст. Пенов, Ал. Пацев, С. Герджиков и други.

Автор в списанието може да бъде всеки, който има какво да каже в областта на философията, психологията, религията, изкуството, духа. Философията е нещо широко и безкрайно по обхвата на проблеми и тематични области, така че за някаква ограничителна "концептуална рамка", по мое виждане, не бива да се говори.

Списание ИДЕИ е плуралистично, т.е. богато на идеи списание, в което свободно съжителстват най-различни философски направления и тенденции. Които са влезли в един също така най-свободен диалог по същинските, по най-значимите проблеми и теми на съвременната философия. За философите е съществена истината, и тя трябва да бъде търсена в най-пълноценно сътрудничество на различните философски идеи и концепции. Ценна е също така оригиналността на виждането, на начина на изразяване, на прилаганите методи и прочие.

При дискусионните сбирки на Център HUMANUS, организирани от председателя на неговия КС в съвсем свободни дискусии се появяват най-нови и ползотворни идеи и инициативи за разнообразяване на дейността и сферите на коопериране на усилията. Например г-н Алесиян Пацев, философ и психолог, специализирал източна философия в Университета в Делхи, който преподава тази философия в НБУ и ПУ, създаде свой Център за будистки изследвания. В него ония членове на Центъра за развитие на личността, които имат интереси в тази област, могат да си сътрудничат още по-тясно.

Това е бъдещето: ония наши сътрудници, които напреднат в дадена област, сами стават титуляри и си основават свои центрове, в които привличат нови сътрудници. Знайно е, че този е естественият път за развитие на автентичните философски и научни общности – създаване на различни философски и научни школи – който принцип обаче в съвременната бюрократизирана сфера на държавното образование и наука у нас се оказа, че просто не работи. Ние се мъчим да му придадем живот и с постигнатото досега сме оптимисти да смятаме с пълна убеденост, че този е верният път.

Това е съвсем накратко изложена същината на нашия Център. С тази структура Центърът има големи възможности за развитие на творческия потенциал младите хора, които желаят да се включат по някакъв начин в неговата дейност.

Центърът HUMANUS се ръководи от КООРДИНАЦИОНЕН СЪВЕТ, който се състои от председател (управител) и трима члена. Председател на КС на Центъра за развитие на личността HUMANUS е неговият инициатор и създател Ангел Грънчаров, а членове са Алесиян Пацев, Стефан Пенов и Станимир Георгиев.

Ролята на ръководителя на Центъра е да свързва и координира усилията на неговите членове, като основното му внимание е насочено към работата на изследователска група по систематична и практическа философия и психология на човека, а също и към издаването на списание ИДЕИ, на което председателят на КС на Центъра за развитие на личността HUMANUS по право е главен редактор. Г-н Стефан Пенов, ст.н.с. и доктор по философия, работещ иначе в Института за философски изследвания към БАН, си има изследователска група по религиозната философия.

Принципът на структуриране на Центъра е такъв, че той е отворен за нови и нови изследвания и за привличане на нови хора, които споделят идеята на Центъра и имат потребност да общуват, да обменят всякакви идеи, да принадлежат на една жива общност от мислещи хора, каквато по естеството си е Центърът HUMANUS. Като целта му е именно подпомагане на сътрудниците му за да развият оптимално своя творчески потенциал.

Председател на КС на ЦРЛ „HUMANUS“: (Ангел Грънчаров)

София,

5 ноември 2009 г.


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ



ЗА КОНТАКТ

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ