Истината ни прави свободни

петък, 9 юли 2010 г.

Аристотел-клуб

Аристотел-клуб

Оказа се, че днес обществото ни преживява един процес на преосмисляне на ценностите. Изкуството, което години наред задоволяваше някакви потребности, днес не удовлетворява; някои заседнали в съзнанието стереотипи все повече демонстрират своята парадоксалност и неразумност; неща, които вчера ни се струваха обичайни и непоклатими, днес се разбиват на “пух и прах”; на вярвания, които бяха едва ли не свещени, днес кажи-речи и децата се надсмиват. С една дума, живеем в невероятно интензивно време, в което се извършва преоценка на ценностите. Дано то обаче бъде и “рядко щастливо време, когато човек може да чувства каквото иска – и да говори каквото чувства”.

Формирането у младите хора на жизнени ценности, идеи и значими чувства – тъкмо тук философията е “инструментът”, чрез който младежта може да се приобщи към значимото на “духа на времето”, в което живеем. И това все повече се осъзнава: полупразните аудитории на университетите, в които четат казионни курсове по изкуствено фабрикувани “проблеми”, показват, че и тук нещо трябва да се промени. А какво ли трябва да се промени?

Аз вече писах по този въпрос преди време: стига толкова фалш, стига повече лицемерие, стига толкова помпозност и самоцелна “ученост”, стига отблъсване на младите от философията с това празнословие по въпроси, които не могат да събудят ничий интерес. Философията, истинската жизнена философия е пулсът на епохата, в нея се съдържа квинтесенцията на съвременността и на човека, тя не може да бъде безразлична никому.

От 15 месеца в ПУ “П.Хилендарски” съществува Философски дискусионен клуб на студентите, който те нарекоха на името на Аристотел. Това време беше доста трудно, изпълнено с “възходи и падения”. Но да не се връщаме назад. В клуба бяха и академик Азаря Поликаров, и академик Кирил Василев (философи, известни със своята научна съвест, но и с гражданската си отговорност) и ще повече пък имена на по-млади представители на българската философия. Клубът проведе много интересни дискусии и като че ли доверието към него от тази есен започна да се възвръща, след като едва не замря поради престараването на някои администратори. Но, слава Богу, той все още съществува и, да се надяваме, ще продължи да съществува. Клубът стана популярен не само в Пловдив, но и в страната, той има големи приятели в София, някои от тях влиятелни учени и обществени дейци.

Какво представлява “АРИСТОТЕЛ-клуб”, както любовно го наричат неговите приятели, сега, толкова време след създаването му?

Клубът осъществява интензивна програма от лекции по заявка от страна на студентите, отправена към най-добрите специалисти по философия у нас. Тези лекции са обединени в два тематични цикъла: “Сталинските догми в марксистката философия” и “Проблеми на съвременната философия и нови изследвания”. Веднъж в седмицата в една от аудиториите на университета тече лекция, а след нея – дискусия.

Същевременно към клуба от 15 ноември работят три научно-изследователски школи: по “Теория на духовната култура”, по “История на световната философия” и по “Философия на историята”. В тях най-изявените студенти под ръководството на млади научни работници изследват самостоятелно проблеми на философията и слушат лекции по специални курсове, разработени от ръководителите на школите.

В АРИСТОТЕЛ-клуб може да идват не само студенти, а всички, които имат вътрешна потребност от философия. Тук гостуващите философи четат най-новите си изследванията. Впрочем, един философски клуб, стига да е такъв, няма нужда от реклама, само ще отбележа, че при нас сякаш се е пренесла “кухнята” на българската философия.

Ангел ГРЪНЧАРОВ, председател на Клуба

(Публикувано на 5 дек. 1988 година, в-к Комсомолска ИСКРА, Пловдив)


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ



ЗА КОНТАКТ

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ