Истината ни прави свободни

понеделник, 20 септември 2010 г.

Има ли "факти" за съществуването - или за несъществуването - на Бога?

Във връзка със започналата в блога на П.Стойков дискусия по темата за Бога и за вярата в Бога някой си N1cksoN дълбокомислено каза:

Сляпо да вярваш в нещо или да си атеист (сляпо да не вярваш). За мен това е едно и също нещо. И в двата случая твърдиш нещо, за което нямаш ФАКТИ.

По-лошото е, когато се опитваш да убедиш хората в нещо - пак така - без да имаш факти и доказателства.

Няма как, наложи ми се да реагирам; написах ето това:

Какви ФАКТИ може да има за съществуването на Бога? Бог е нещо духовно, невидимо за очите: разбирате ли за какъв род факти тук става дума? Ами ако човек няма “сетиво” за разбирането на този особен вид факти? Тук не се искат очи, иска се нещо друго. С какво ли “сетиво” може да се доберем до идеята за Бога? Не с очите. Не и с ушите, нали? Ами с кое тогава? Може би с ума? Ако той изобщо е “сетиво”? А може би с разума? А може би с цялата душа, с душата като цяло, с целия нейн потенциал? Сериозно трябва да се помисли по тези въпроси.

Ако някой се интересува повече и иска да разбере как наистина стоят нещата по този и по още много други въпроси, свързани с темата за Бога, може да ползва лекциите от моя курс лекции по философия, озаглавен ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА (Вечното в класическата и модерната философия). Ето тия линкове и тук, та който се заинтересува от темата, да му е по-лесно да ползва текстовете:

Лекция IX: СФЕРИТЕ НА БИТИЕТО

9.1. Корените, подхранващи великолепието на природата



Лекция X: А БИТИЕТО СЪЩЕСТВУВА МНОГОЛИКО


10.1. Идеята за Бога и Божието битие





Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ