Истината ни прави свободни

понеделник, 26 ноември 2012 г.

Антидуховните владици-ченгета работят неуморно против църквата - и против религията и вярата, разбира се!


Antoniya Andonova каза: Не е до протеста, но е правилно да бъдат еднопосочни всички християни. Не виждам нищо грешно в католическата църква освен мистичното й минало, за което се говори, че е имало насилие. Принципите на католицизма са много по-близки до природата и интелекта на човека, в сравнение с нашите ритуали, които ни поробват. Но аз не познавам добре техните традиции.

Valentin Malamov каза: ... трябва да отмъстим на самозабравилите се ченгета-мутрополити от БПЦ... Нали сме християни, къде е смирението? Блика злоба и приканване към саморазправа... не е ли проблем това? Колега, диалектика-дидактика прилагайте - основни методи са все пак...

Ангел Грънчаров каза: Къде видяхте да блика злоба? Не, няма такова нещо, в призива ми блика гняв, законно възмущение от безобразията! Човешко е да се гневим и възмущаваме, аз нямам претенцията да съм светец, човек съм... Простете, но не е нормално, не е естествено като гледате какво правят мутрополитите, да белите семки и да философствате за смирение... :-)

Valentin Malamov каза: Не е човешко да се гневим... човешко е да отстояваме права с диалектика и дидактика... в рамките на правовата държава...

Ангел Грънчаров каза: Даже и Христос в някои моменти силно се е гневил, чели ли сте Евангелието?

Antoniya Andonova каза Но не винаги откликва съвестта. Зависи и от самосъзнанието на извършителя. Понякога може и да е заблуден, други се самообвиняват твърде много дори за нищо.

Ангел Грънчаров каза: Който се смята за ангел или светец, да не се гневи, аз съм човек и се гневя като гледам безобразията...

Valentin Malamov каза: Направо ми казахте, че не съм нормален. Вие давате оценки на всяка втора дума. Имате проблем с общуването с хората.

Ангел Грънчаров каза: Г-не, а Вие, простете, проповядвайки смирение, т.е. смирено да гледаме наглеците, дето разтерзават Църквата ни, също минавате в тяхната компания, която без смущение се гаври с всички нас и най-нагло ни убеждава, че трябва да бъдем търпеливи, т.е. да търпим безобразията им...

Valentin Malamov каза: Вие си се гневете, но вие подтиквате към същото други. Това е проблема. Гневът е животинско чувство. И двамата сте тоталитарно ориентирани. Признавате само силата за метод на управление. Ако и тя като Вас се гневи вече става весело...

Ангел Грънчаров каза: Не е вярно, гневът е човешко чувство, да прощавате, ама сте в дълбоко заблуждение...

Valentin Malamov каза: В голяма грешка сте, не искам смирение. Искам ред и традиции. Ние сме в Европа.

Ангел Грънчаров каза: Да, искате спокойствие, та олигархията да ни възсяда ако може с векове, ето това искате!

Antoniya Andonova каза: С добри намерения ли е това отмъщение?

Bacho Кольо каза: Нема какво да плашиш! Ами направо напускай. Никой нема да умре от мъка за загубата.

Кръстю Желязков каза: Сорос ли каза така?

Анонимен каза: Агонията на църквата е повод за празнуване. Ако погине, даже още по-добре! Религията е отрова.

Анонимен каза: Ама не само да заплашим, а направо да го направим, още повече, че доктриналните разлики между православието и католицизма са минимални и изкуствени, схизмата е повече резултат на политически различия навремето между Изтока и Запада. Факт е обаче, че и католическата църква напоследък е разтърсвана от големи (секс) скандали и губи авторитет. Факт е също така, че католическата църка много отрано започва да подкрепя фашистките режими в Италия, Германия, Испания, Хърватия и другаде и това минало до днес не е осмислено.

Анонимен каза: Религията е единственото, което удържа бедните, да не убиват богатите.

Ангел Грънчаров каза: До оставим настрана марксисто-комунистическите и атеистични доктрини за религията и църквата, които някои ни пробутват... те не са интересни и са доста изветрели, приличат на притоплени прокиснали манджи... Някой ако обича да яде такива манджи, да заповяда, аз обаче не съм прасе... то и прасетата не ядат такива манджи...

Католическата църква никога не е поддържала фашизма или национал-социализма; за сметка на това с малки изключения (неколцина свещеници, които са се съпротивлявали и са били посечени) източно-православната църква биде овладяна изцяло от комунистическата държава, която хем обезкръви своя исконен враг, хем направи нужното да дискредитира църквата и религията така, както никога това не е било правено.

Сегашните мутрополити, помазаници на комунистите, се държат по този крайно осъдителен и арогантен начин (демонстрирайки материалистически манталитет) не за друго, а защото имат такава бойна заповед: целта е да отблъскват колкото се може повече хора от религията и вярата. Целта и задачата, за която работят, е: да изкоренят вярата и религията от човешките сърца.

За жалост, трябва да признаем, че те успяват в тия свои попълзновения, бидейки примерни слуги на кагебисто-комунистическия Сатана. Нима мислите че руският патриарх и "дядо" ви Николай Московско-Пловдивски не знаят това, че не бива да носят толкова драгоценни часовници? Знаят, разбира се. И защо си го позволяват въпреки това? Ами ясно защо: за да отблъскват колкото се може повече хора от вярата, църквата и религията, ето защо! Бидейки в църквата, те работят неуморно против църквата - и срещу религията, и срещу вярата, разбира се...

Анонимен каза: Имам уважение към католическата църква, но някои от протестантските деноминации са страховити - истински фанатични изроди, а не като нашите, за които това е само поза.

Анонимен каза: Нямам уважение към НИКОЯ църква. И НИКОЯ религия. Католическата църква е подкрепяла Хитлер до последния му час. Оп!!! Казах нещо против Хитлер! Сега Грънчаров ще ме обяви за комуноид :))

Bacho Кольо каза: Грънчаров, що не станеш един будист - чиста работа. Или още по-добре кришнаит. Съвсем ще отговаря на натюрела ти.

Анонимен каза: Грънчаров, пак лъжеш....

Pope Pius XII - Fascists and Nazis. Pius was the ultra-Conservative pro-Fascist Pope who (as Cardinal Pacelli) in 1929 signed the notorious Lateran Treaty with Mussolini, and later collaborated with Hitler and turned a blandly incomprehending ear to the appalling crime of genocide systematically applied by his Nazi allies in their concentration camps and gas chambers. Pius XII was, to paraphrase Lord Macaulay, the hope of the stern and unbending Tories, the medievally minded traditionalists in the Roman Curia.

Да ти го преведа ли, или сам ще се опиташ?

Анонимен каза: Може би най-хуманната и балансирана религия на света е бахайството. Само че както казва философът Ернст Тугендхат, през 21-и век вече е невъзможно да си религиозен.

Прочуете историята и ще видите дали Ватикана все пак не е сътрудничела с фашистите. За съжаление Ватикана има принос за възхода на фашистките режими в Европа през 20-ти век. Друг въпрос е, че фашизмът е реакция на комунизма, не обратното. Факт е също, че комунистите разглеждат религията като голям враг, защото тя наистина е несъвместима с техния идеологически диктат. От това не следва обаче, че като антикомунисти трябва да сме задължително и религиозни.

Иначе в бившите комунистически страни католическите църкви се оказаха сравнително по-резистентни на комунистическото влияние и проникване от православните и протестантските.

А БПЦ е безнадежден случай, напълно дискредитирана и с птактически нулеви шансове за пречистване и обновление и всъщност не си струва да се коментира и обсъжда. С прискърбие трябва да признаем, че комунистите са постигнали целта си да я елиминират напълно като обществен, морален и всякакъв фактор.

Ангел Грънчаров каза: Оп!!! Казах нещо против Хитлер! Сега Грънчаров ще ме обяви за комуноид :))

Хитлер е ваш партиен другар: където е комунисто-социалист, там е инационал-социалист :-) все сте социалисти... защо аз да ви обявявам, вие сами сте си се обявили като сте приели тия имена или наименования...

Анонимен каза: Ами той вашият бог е доста по-жесток и от Хитлер, и от Сталин, и от Мао, така че не съм сигурен вие на какъв (не)морален пилон танцувате.

Ангел Грънчаров каза: Бог е любов. Тия, които приписват на самия Бог жестокост, не разбират нещо най-просто: съвършеният Бог не може да притежава такъв дефицит на доброта, който Вие определяте като "жестокост" или като "злоба". Жестоки и злобни могат да бъдат само крайно ощетените индивидууми... другояче казано, слабаците. Ако си представяте всемогъщия Бог като слабак, това говори за крещящата липса на разсъдъчна способност у Вас самия...

Анонимен каза: Бог е любов, но на неговите деца (хората) се случват най-ужасни неща, без той да си помръдне пръста да им помогне и да ги предпази. Един любящ баща не може да постъпва по този начин. Вие бихте ли постъпили така са Вашите деца? При това голяма част от злините в света са причинени от безлични природни стихии и не могат да се припишат на злата воля и умисъл на хората, които Бог бил създал свободни, включително и да вършат зло, както гласи един традиционен аргумент. Именно теодицеята, т.е. наличието на зло в света, е най-силният аргумент срещу съществуването на любящ, добър и същевременно всемогъщ Бог и с това на християнския Бог. Или Бог не е добър, или не е всемогъщ. Както казва Яворов:

„И постоянно срещам аз,
под дъжд и вятър, сняг и мраз,
сред вълчия човешки род
от празния небесен свод
те чакат милост и защита.

Те чакат милост... Но да знам,
че някой бог всесилен там
стои над всичко хладен зрител,
извикал бих отдън гърди
към тоя тъмен промислител:
о, господи, проклет бъди!”

Владимир Трашов каза: След прочитането на редовното сутрешно просветляващо ме есе-пътепис (този път) на философа-учител Ангел Грънчаров, след запознаването ми (за пръв път!) с мъдреца ни (на нас българите!), с просветения, а вероятно и посветения ВАКЛУШ ТОЛЕВ, как да не излушам и божественото изпълнение на божествената бетовенова музика.

Как тази велика сплав от хармонични мелодии, съвършено доведена до слуха ми от съвременната технология да не успее да разтрепти духа ми, как да не го повдигне и да го потопи за тези велики минути в прекрасните невидими светове на чистото блаженство, на райското чуство тук на земята и сега!

За да ми остане от цялата тази истинска духовна храна зарядът да съществувам с основателната надежда, че хубавото, светлото и доброто ги има, че те ще бъдат и ще пребъдат, в противовес на злото, тъмното, глупавото, неразумното, недоразвитото, не желаещото да се учи и да върви напред.

23.11.2012г. Владимир Трашов

Анонимен каза: Четете Библията е ще видите какви ги е творил богът ви. За щастие, той/тя е един литературен образ, който няма съответствие в реалността.

Ангел Грънчаров каза: Нещата стоят значително по-иначе в сравнение с както си го представяте. Това, че не разбирате и не полагате усилие да разберете не Ви прави чест. Много пъти съм Ви обяснявал как стоят нещата по същия този въпрос за теодицеята. Пак си повтаряте все същото. Напредък никакъв.

Злото, ширещо се по този свят, има своя позитивен смисъл. Бог не се меси в законите на този свят, щото всичко тогава отива по дяволите. Смисъл има не Бог да направи така, щото всичко хора да вършат само добро, щото тогава всичко се обезсмисля, а има смисъл хората сами да възжелаят доброто и да почнат да се борят за неговото тържество. Има нещо свято, на което Бог държи най-много: човешката свобода. Бог е сътворил човека като свободен. Чаткате ли за какво става дума?

Опитайте се да помислите поне малко. Папагалското повтаряне на едно и също нещо само показва, че срещу себе си имам един крайно немарлив спрямо задачата на мисълта и мисленето човек...

Анонимен каза: Офффф, проповеди... :(

Ангел Грънчаров каза: Никакви проповеди не са; става дума за елементарни истини, които е непростимо да не се знаят от що-годе образован човек...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост! (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ