Истината ни прави свободни

събота, 21 юли 2012 г.

С пожелание за успех и значими постижения на новоучреденото Българско философско общество

Попаднах тая сутрин на информация за учредяването на Българско философско общество (БФО):

На 28 март 2012 г. в София девет български философи учредиха Българско философско общество (БФО) като организация с идеална цел в обществена полза.

И още един факт: Софийски градски съд, 4-ти състав, на свое заседание на 22.06.2012 г. реши: ВПИСВА в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел Сдружение с наименование БЪЛГАРСКО ФИЛОСОФСКО ОБЩЕСТВО със седалище и адрес на управление гр. София, бул. Цар Освободител 15, СУ “Свети Климент Охридски”, Философски факултет, кабинет 62. Сдружението се създава за осъществяване на дейност в обществена полза.

Сред учредителите забелязвам д-р Иван Георгиев КОЛЕВ (СУ) – Зам.-председател на Управителния съвет, проф. Добрин Петков ТОДОРОВ (МГУ), проф. Христо Петков ТОДОРОВ (НБУ) – Председател на Управителния съвет, доц. Райчо Вангелов ПОЖАРЛИЕВ (СУ, ПУ) и други.

За тия, които ще се заинтересуват повече ето и Устава на сдружението.

Да пожелаем успех на неговата толкова благородна духовна дейност - и много значими постижения!


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ