Истината ни прави свободни

четвъртък, 13 декември 2012 г.

Не знам дали си представяте какво е да си сам с учителска заплата и да отглеждаш три деца!!!

На едно място намирам писмо на Марта Събева, съседка на уволнената учителка, която се яви пияна на работа; съседката разпространи следното писмо в социалните мрежи, което се чувствам длъжен да публикувам, с оглед да се прочете от повече хора:

"Приятели, знам че повече от нас отдавна не гледаме телевизия и отбягваме новините, защото те повече ни разстройват, отколкото вдъхновяват за Живот. Днес обаче така ми се получи, че няколкократно чух "Новината на деня", че пияна учителка танцувала в час. Ужасяващо за цялата ни общественост...

Току-що, посред нощ, майка ми видяла по някой от каналите коя е въпросната "особа", която още утре заран ще бъде заклеймена пред цялата ни общественост - тема номер 1 за всички сутрешни блокове, и много се разстроих. Това е майката на едно дете, връстник на Йончо, от нашия квартал... Не помня името й, защото за мен тя е майката на Тео...

Когато Йончо се роди в лудата Жанвиденова 1996 г., с нея бяхме в градинките в махалата и бяхме от малкото майки в онези времена... Минаваха години, тя се сдоби с втора рожба - дъщеричка, годините не ставаха по-леки за живот, но тя всеотдайно се грижеше за децата си, които порастват сериозни и грижовни. Случи й се така, че забременя и се роди третото й детенце (цветна бременност - случвало се рядко такова чудо). Напусна я съпругът й...

Тя наистина предизвика моето възхищение с това, че въпреки трудностите, сама се справяше с трите дечица. Започна работа при първа възможност като учителка. Срещаме се в магазините, споделяме как да сготвим, платим сметки, облечем, нормалните тревоги година след година. Не знам дали си представяте какво е да си сам с учителска заплата и три деца!!! Появи се и кучо Гошо - много възпитан, 5-и член на семейството.

Позволявам си този разказ, защото всички ние в махалата сме свидетели на нейната сила. За съжаление последната година безпътицата, умората и безнадеждността се натрупаха и алкохолът явно е станал неин другар. Много ми е тъжно колко лесно и жадно се нахвърляме върху хората преди да сме помислили какво ще им причиним!

Да, знам, вярно е, че учителите трябва да са перфектни и пример за децата ни, но това са хора, които живеят в нашата държава с всичките й екстри... Извинете, ако ви досаждам, но, моля ви, преди да съдите, уважете Човека... И да помислим как да помогнем!!!

Пиша, защото наистина ми стана много болно и най-вече от това как се произвеждат новини... А след трите дни - чудо, какво следва???"

Р.б. - писмото е публикувано без редакторска намеса.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ