Истината ни прави свободни

вторник, 4 декември 2012 г.

Против безобразията и далаверите в българската наука: крайно време е да изхвърлим "гнилите домати" от нея!

Попадам тази сутрин на петиция под надслов За да има наука в България!, подписана от световно признати учени от български произход, работещи из престижни западни университети; ето нейното начало; аз подкрепих петицията, позволявам си да ви призова да сторите същото, понеже въпросът е крайно важен:

ДО: българската общественост; г-н Росен Плевнелиев, президент на Република България; г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България; г-н Сергей Игнатов, министър на образованието, младежта и науката на Република България; г-жа Цецка Цачева, председател на Народното Събрание на Република България

ОТВОРЕНО ПИСМО

Като млади български учени, работещи в международно признати чуждестранни университети, ние сме съпричастни с незавидната участ на нашите колеги в България. С настоящото писмо изразяваме солидарността си с тях и насочваме общественото внимание към крещящите проблеми в управлението на българската наука. Надяваме се, че нашата позиция ще се възприеме като безпристрастен поглед отстрани, тъй като не е изкривена от интриги и междуличностни интереси.

През последните години министър Дянков афишира тезата, че намаляването на средствата за наука ще доведе до положителни реформи в системата [1]. Поредните скандали във фонд "Научни изследвания" (ФНИ) окончателно опровергават това. Когато елементарният санитарен минимум за провеждане на сериозни научни изследвания не е налице, специалистите масово напускат страната. В България все пак са останали способни, но отчаяни колеги. За жалост некадърници, скрити зад гръмки титли, присвояват голяма част от и без друго крайно недостатъчните средства, отделени за изследователска дейност.

С това писмо отправяме предупреждение към управляващите, че следим техните действия. За разлика от други пера на финансиране, науката е по своята същност прозрачна - постиженията на всеки учен са документирани в научната литература и са видни за всички. Ето защо е очебийно, че министър Игнатов и властимащите като цяло безотчетно назначават неквалифицирани лица на изключително отговорни длъжности. Единственото обяснение е, че имат лични мотиви за това.

Примерът, който ще дадем, е председателят на Изпълнителния съвет на ФНИ, "професор" Рангел Гюров (получил титлата си в Ангола и станал наскоро "голям доктор" по, забележете, геология в Университета по библиотекознание и информационни технологии [2]). Според наскоро публикувани журналистически разследвания [3], назначеният от министър Игнатов г-н Гюров е използвал властовата си позиция във ФНИ, за да раздаде стотици хиляди левове на свои приближени и милиони на проекти със съмнителна научна стойност [4]. (Прочети ДО КРАЯ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ