Истината ни прави свободни

петък, 3 август 2012 г.

Прочетено във в-к СВОБОДЕН НАРОД: Една гешефтарска афера на Министъра на образованието С.Игнатов

В новия брой на в-к СВОБОДЕН НАРОД чета информация, която хвърля обилна светлина върху това с какво толкова е зает министър Сергей Игнатов, който така и не намери време да се срещне с протестиращия против политическите репресии и уволнения в системата на образованието г-н Райчо Радев, провел 40 дневна гладна стачка. Прочее, същата информация убедително доказва, че в момента наистина тече политически мотивирана кампания по уволняване на неудобните, на негербовашките директори на училища; ето, убедете се сами:

Раздават 100 милиона лева на директори-партийци: Министър Сергей Игнатов разпределя парите след незаконно постановление на кабинета

Мира Димитрова

С 99.9 милиона лева разполага като със свои министърът на образованието, младежта и науката Сергий Игнатов по проекта УСПЕХ. Така се нарича съкратено 3-годишният план "Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти", по който се разпределят тези близо 100 милиона лева. Парите идват от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". С Постановление № 228 от 28 юли 2011 г. обаче Министерският съвет ги превръща в собствен бюджет на МОМН. Така той грубо погазва Закона за обществените поръчки.

Оттук-нататък министър Игнатов разполага еднолично с тези средства. Вместо да обяви конкурс за 200 проекта, той ги раздава на "правилните" директори на училища от ГЕРБ. Под засуканото чиновническо наименование "средищни училища", които пак министърът утвърждава, се финансират не успешните и тези с проекти и идеи, а заслужилите партийни деятели по време на миналите местни и президентски избори.

УСПЕХ е трета фаза на схемата "Училище привлекателно за младите хора". При предишните две директорите вземаха рушвети под масата, но все пак формално спазваха законите. Сега нито за тях, нито за министъра това не е необходимо. Той свободно може погазва Закона за обществените поръчки. Не му е нужно да провежда каквито и да е процедури, а просто директно да раздава парите на "подизпълнителите", тъй като мнозинството от проектите са суми под прага, задължаващ бенефициента да обявява конкурс, на който да се явят поне трима кандидати с оферти. Иначе всички "простосмъртни" директори могат да кандидатстват по "отворена процедура". Те трябва да попълнят уж анонимен тест, но след като предоставят личните си данни. Впоследствие обаче никой от неуспелите така и не научава защо е пренебрегнат и с какво допуснатие го превъзхождат.

Постановлението развързва ръцете на министъра и той щедро раздава "сухи пари" на гербаджийските директори. Така се избягват и разходите за плащане на консултанти, които да пишат проекти. Все пак това е доста скъпо и струва между 2 и 5 процента от взетия грант.

И понеже УСПЕХ е проект за 36 месеца, остават още прари за "усвояване". По заповед "отгоре" в момента част от получателите на средствата - регионалните инспекторати - поголовно заменят училищните директори, които не са "свои".


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Ако имахте интернет и можехте да четете,щяхте да сте прочели за този другар и свързаноста му с ЦК на БКП.Ама нали пък нямате интернет,То ако имахте де ,щяхте и да сте чели доклада на ДАНС от 2008 г,където пише достатъчно образно "що е ГЕРБ".Ма нали пък нямате интернет,а и сигурно неможете да четете (несте съ изучили".Ако пък бяхте,ма то пък нали пустите ми запетайки либсващи са на грижа.Тъ ако пък някъкси,по някакво чудо бяхте разчели хилядите ми писания (ма то нали пък несъм са изучил за интелектуално писател" - прос шафьор и др пък нали суъм.Тъ акои,ама не дда беше някой разбрал ,пък и е така по някаква си причина да рече "я пъ дием да видим "що за изрод е тоя",щяхте да видите на живо "що е скот 100%" на живо е тамън по това време,да жвидите как деиства болеста нелечима "комунизъм" на приложение пълно.Да съ изучите ,та да знаете,докато не е на 100% заляла всинца ви (понеже вече е на над 90-те).
Нетрябваше да слушам чичко Айнщайн и да пояснявам като за 6 годишни (ма понеже тука едни 4 годишни циганчета за 5 минути схванаха),та затува са подлъгах,а трябвало като за неродени!
OFF Румен Бърцов (най много мразя анонимно)

Абонамент за списание ИДЕИ