Истината ни прави свободни

събота, 25 август 2012 г.

Спокойно, не се плашете: комунизмо-социализмът е мозъчно увреждане, което не се предава по полов път!

В БСП пак се зароди семеен скандал, тоя път по един крайно сложен теоретичен, идеологически, мирогледен и дори субстанциално-екзистенциален въпрос: предава ли се социализмът по полов път - или не се предава? Разбира се, имам предвид "теорията" на оня, Антон... как му беше фамилията, Куфев или Кутев, не помня точно?! Та този "мислител" - предполагам за да се подмаже на ръководството с крайната, дори с генетическата си социалистическа правоверност, с оглед да влезе пак в листите, зер избори идат! - бил заявил дословно следното:

Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път. В нашата партия е нормално наследниците да стават социалисти просто заради бащите си. Дъщеря ми Мина вече участва в няколко кампании, въпреки че е едва на 16. На мен също никой не ми е давал избор в коя партия да членувам – баща ми бе един от големите активисти в София.

Което се пък видяло крайно скандално и унизително на други социалисти, които, предполагам, стоят на противното гледище: че социализмът не се предава по полов, а по извънполов път, примерно, чрез... пъпкуване, или как там беше, тия неща сме ги учили по биология, ама съвсем съм ги забравил?! Искам да дам малък принос по изясняването на толкова важния за социалистите въпрос, касаещ загадката на тяхното приобщаване към социализма.

Многозначително е, че социалистите в наше време се питат по полов или по извънполов път се предава заразата, наречена социализъм, комунизъм де, щото социализъм и комунизъм са двете страни на все една и съща монета. Предавал се по полов път и по наследство, твърди Кутев (май така се казваше?), като е напълно прав: обстоятелството, че си роден в социалистическо семейство и че по наследство ще получиш цялото имане, което то е успяло да натрупа по времето на така блажения за комунистите социализъм, точно илюстрира правотата му. Как да не се предава социализма по полов път и по наследство, предава се, ох, как се предава! Тъй че привържениците на извънполовото предаване на социализма да имат много здраве от мен - не са прави!

Това от една страна. От друга страна ако социализмът се предава по наследство, а пък социализмът, както е известно, е неотделим от лъжата, измамата, далаверата, краденето и пр., то възниква въпросът дали и тия човешки качества (да ги наречем така) също не се предават по полов път?! Имам чувството, че някой от БСП като едното нищо ще отнесе Нобелова награда по биология с тия теоретични дискусии. На времето, сега се сещам, самият Тодор Живков, както се твърдеше в един виц, бил получил Нобелова награда тъкмо за принос в туй отношение: бил доказал, че наследствеността се предава не по ДНК, а по НДК. НДК - Народен Дворец на културата - а намесен в тоя виц, щото той навремето носеше името на "непрежалимата" Людмила Живкова. Тъй че тоя Кутев, да има много здраве от мен, да не краде така нагло идеите на "непрежалимия" Тодор Живков, както твърди вица, той има заслугата за разгадаването на загадката как се предава социализма.

Може много още да се разсъждава по начената научна тема, ама за да не стана хептен досаден ще приключа с това: някой някъде беше писал, приписват това изказване на Чърчил, че ако на 20-25 години не си социалист, значи си без сърце; ако пък след 30 годинки си социалист, значи си без акъл. Не знам, аз и до 20-25 годинки не съм бил социалист, тъй че не мога да кажа какво отношение има социализмът към сърцето. Изобщо не е ясно защо е намесено сърцето, явно софистът Чърчил го е намесил само и само за да извини някак собствените си младежки увлечения по социализма (лейбъризма де). Аз обаче, изхождайки от солидни психологически и философски основания мога да кажа, че към сърцето комунизмът и социализмът нямат никакво отношение: те са деформация на мозъка - и на ума.

Комунизмо-социализмът е мозъчно увреждане, което няма как да се предава по полов път защото е придобито; той е мозъчно увреждане, което обаче трудно се лекува, а изглежда и съвсем не може да се лекува. Самите комунисти (Маркс примерно) твърдят, че човекът е порождение на условията, на обстоятелствата. Значи възпитанието, а не генът е причината някому да се увреди мозъка с комуно-социалистически убеждения. А дали увреждането на мозъка може да се предава генетически от родители на деца е твърде съмнителна работа. Социализмът ако се предаваше по полов или по полово-вирусен път, подобно на СПИН, това в някакъв смисъл и е добро: та хората, по същия начин, по който се пазят от СПИН, също така да започнат да се пазят и от социализъм.

Само се питам какви и кои са презервативите за опазването от социализъм? непременно трябва да се измислят такива презервативи. И проблемите на човечеството значително ще намалеят. Още може да се разсъждава по благодатната тема, но да спирам дотук, щото, признавам си, ми омръзна и на мен самия...


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ