Истината ни прави свободни

сряда, 12 септември 2012 г.

Общувай с добрите хора, които лесно ще намериш ако сам станеш такъв...

И тъй, след като повярваш в това, пази се от изкушенията (дяволът търси кого да погуби заедно със себе си): нека този враг да не те поквари нито чрез онези, които са вън от Църквата - езичници, юдеи или еретици, нито чрез членовете на Православната Църква, които живеят лошо: чревоугодници и клюкари; безсрамници, любители на зрелища, гадатели, използващи дяволски гадания; горделивци, живеещи в разкош - изобщо ще видиш хора, водещи живот, който се осъжда и наказва от Закона: недей да им подражаваш.

Общувай с добрите хора, които лесно ще намериш, ако сам станеш такъв: заедно обичайте и почитайте Бога безкористно, защото цялата ни награда е в Самия Него, и в бъдещия живот, добър и прекрасен, на който ще се наслаждаваме. Него не бива да обичаш така, както обичаш онова, което виждаш с очите си, а тъй както обичат мъдростта, истината, светостта, справедливостта и други подобни качества, които произхождат от Извор, непознаващ граници и промени. Общувай с хора, които ги обичат, та чрез Христос, Който станал Човек, за да бъде посредник между Бога и хората, да се примириш с Господа. Недей да мислиш, че щом покварени хора влизат в храмовете, ще влязат и в Царството Небесно; когато дойде времето те ще бъдат отделени, ако не станат по-добри.

Подражавай на добрите хора, търпи лошите, обичай всички: ти не знаеш какъв ще стане утре онзи, който днес е лош. Обичай не тяхната неправда: обичай тях самите, за да обикнат те правдата: нали на нас ни е заповядано да обичаме не само Бога, но и ближните - в тези две заповеди се вмества целия Закон и пророците. Него може да изпълни само онзи, който приеме в дар Светия Дух, равен на Отца и Сина, защото Бог е Троичен и на Бога трябва да възлагаме цялата си надежда. На човек, какъвто и да е той, не бива да се надяваме. Едно е Онзи, чрез Който сме оправдани, и съвсем друго - онези, заедно с които сме оправдани.

Дяволът изкушава не само чрез желанията, но и чрез страха от унижение, болки и смърт. Каквото и да понесе човек за Христовото име в очакване на Вечния Живот, ако той устои на изкушенията ще получи голяма награда; ако пък отстъпи на дявола, ще бъде осъден заедно с него. Но чрез делата на милосърдието, благочестивите и смирени хора ще получат милост от Бога: Той не ще позволи да бъдат изкушавани слугите Му свръх силите им.

Свети Августин Ипонски

(Взаимствано от страницата на George Purlikov във Фейсбук)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ