Истината ни прави свободни

четвъртък, 12 март 2009 г.

Открито писмо до един фарисей-богослов

Здравейте, господине,

Пише Ви една от тия, които призовавате към покаяние и които, съобразно Вашето мрачно предупреждение, следва да бъдат осъдени на вечни мъки и вечен огън. Бих оставила думите Ви без коментар, но моят християнски дълг ми повелява да Ви припомня някои вечни истини:

1.) Иисус е говорил за ония, които имат дързостта да хвърлят по своите братя и сестри “първия камък”. Вие чувствате ли се толкова свят и безгрешен, та да си позволите това? Никога ли не сте грешили? Мисля, че всички ние, жени и мъже сме Божии чада, носим искрица от Божията Светлина, но никой от нас не е безгрешен. Дори и Вие.

2.) Свещениците изпълняват ритуали, свързани с енергийни и духовни сили, които не мога да нарека по друг начин, освен магически акт. Ако храмовете са свещени места, това се дължи на обединената енергия на искрено вярващите хора. Напоследък Вашето користолюбие, бездушие, липса на състрадание и грижа за ближния са довели до там, че хората влизат в църква само от приличие или любопитство, като в музей или на обществено събиране. Затова вашата магия умира и не чувате истинския глас на Бога, нито виждате Неговата Светлина. Престанете да бъдете слепци, а се покайте за бездушието си. Иначе ще Го загубите завинаги.

3.) Самата аз съм против това духовните дарования да се използват с комерсиални цели (за разлика от свещениците, чиито тарифи за най-необходимите християнски ритуали непрекъснато се увеличават). Дори в специален материал съм обявила война на подобни хора. Но, запомнете, нито един истински окултист няма да злоупотреби с доверието на хората с цел личното си забогатяване!

4.) Кой Ви е дал правото да говорите от името на нашия Създател? Имате ли пълномощно да бъдете Негов посредник и да Го представлявате? Дори Христос не е претендирал нещо подобно… Мисля, че цитирате Св. Писание, както дяволът цитира Eвангелието. В посочения от вас текст се крие предупреждение към ония, които нараняват своя ближен, а не забрана да се стремиш към Духовния свят.

5.) И Иисус е бил укоряван от фарисеите, че лекува на сабат и позволява на учениците си да ядат жито на този ден, а Той отговорил, че сабатът е създаден за човека, а не човекът за сабата! Няма нищо зло в това да лекуваш и облекчаваш страданията на своите ближни. Само душевно болен човек може да види нещо порочно в такова деяние!

6.) Бог е любов, светлина, творчество и свобода, а Вие се стремите да го превърнете в схоластично нафталинено старче, което не иска децата му да се стремят към Неговата светлина. Това, което виждате и описвате е не Бог, а Вашата собствена тесногръда и фанатична особа. Не заменяйте Него с безобразното си криво огледало! А и не само идеите Ви са изкривени от дребна злоба, ревност и късогледство. За теолог, притежавате твърде оскъдни познания и твърде бедна и ограничена риторика. Апологетиката и омилетиката очевидно са Ви напълно чужди.

7.) Към Храма могат да водят различни пътеки. На тази планета съществуват различни религии. Отказвам да вярвам, че Бог би осъдил на вечни мъки всеки, който Го назове Аллах, Кришна или Олорун. Освестете се и не раздавайте присъди! Мисля, че дори и Вие следва да сте разбрали, че епохата на Св. Инквизиция свърши! Мисля, че Създателят приема всеки искрен зов, независимо къде (в църква, джамия, будиски храм, в къщи или излязал сред природата) и как се обръща към Него детето му, което се моли.

8.) Недостойно и срамно е да се опитвате да плашите хората с “вечни мъки”, “адски огън” и други подобни страхотии. Прочетете внимателно Библията и ще се уверите, че НИКЪДЕ не са описани подобни неща. Те са средновековни измишльотини, които предшествениците Ви са използвали, за да продават по-изгодно своите индулгенции. Дори аз, обикновената мирянка не бих пожелала вечен огън и на най-лошия си враг и никой не може да ме принуди да вярвам, че Бог е по-зъл от мен. Такива страхотии са в ядрото на доктрината на Свидетелите на Йехова, според които цялото останало човечество ще бъде изпепелено, а ще са спасени само те, братята и сестрите от сектата. Но дори тия маниаци не стигат толкова далеч, че да говорят за вечни мъки. Създателят не е садист от долнопробен филм на ужаса, а любящ баща и вашите проповеди на ненавист много Го опечаляват.

9.) Аз вярвам в Бог и мисля, че и Той вярва в мен. В стремежа си към Него не се нуждая от несигурната патерица, в която се е превърнало духовенството. Но като ваша сестра искам да Ви посоча собствените ви грешки и да Ви призова към размисъл и покаяние. Не търсете Бог в лъскавите патриаршески одежди и в собствената си лицемерна глупост. Търсете Го в слънчевите изгреви и залези, в усмивките на децата, в утешаването на бедните и страдащите, в любовта и състраданието към съседа си!

Молете се и дано тогава Светлината озари и закриля и Вашата душа!

(Автор: Паула Лайт)

ОЧАКВАЙТЕ НОВАТА МИ КНИГА, която ще изглежда така:

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ