Истината ни прави свободни

четвъртък, 20 септември 2012 г.

Българското образование днес цивилизационно и културно не е европейско, уви!

По публикацията Честита ви нова учебна година, вам, о велики страдалци и вечни жертви на българската образователна система! току-що откривам два отзива, които имат и самостоятелно значение; поради това ги публикувам отделно; за мен е вълнуващ факта, че тия два отзива показват: има и други хора, които са обезпокоени от ситуацията в българското образование не по-малко от мен, поради което и ги публикувам на отделно място, белким и някой друг се обезпокои поне малко:

Дълбоко уважаеми учителю, Ангеле, братко, не си сам, светли български лъчо - в мислите си за българското образование!

Изцяло, напълно и категорично заставам до теб. Дано не ме заподозре и упрекне някоя низка душичка, че те възвеличавам, като в авторитарните времена, че пък на това отгоре и за да светна в твоята светлина. :-)

Няма да е вярно. Нито първото, нито и второто. Най ще да е истина третото, а именно: радвам се, чисто и искрено се радвам, че те има!

Пожелавам: на теб и на всичките ти съмишленици, а значи и на себе си - много здраве, дълголетие и сила за да отстояваме истината, истината и отново истината!

17.09.2002 г.

ВЛАДИМИР МАРИНОВ ПЕТКОВ - ТРАШОВ (прякор на моите дядо и баща, от съселяните им, на които не можем да вменим вина, че са знаели и ползвали турския език вместо английския)

Анонимен каза: "Българското училище, ако не знаете да ви известя, е доста изостанало от тенденциите на съвременното образование. То се е консервирало на нивото на 50-те години на миналия век - по дух, по същина, по принципи, по начин на организация, по подходи, по всичко."

50-те год. на 20-ти век в България властва комунистическа тоталитарна диктатура. Комунизмът по съветски модел всъщност имаше за цел създаването на нова "всемирна цивилизация" - ако вземем понятието с преобърнато съдържание. Разстоянието от началото на 20-ти век до 50-те год. на 20-ти век не се равнява на 5 десетилетия, а на няколко хилядолетия потъване в мрака на ужасяващо комунистическо варварство, от което не сме изплували и до днес - защото трудно се нормализира национален манталитет.

Българското образование днес цивилизационно и културно не е европейско, уви!


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ