Истината ни прави свободни

четвъртък, 27 септември 2012 г.

Медийната цензура започва да ни задушава по неподозирани начини, включително вече и в интернет

На едно място чета следния коментар, касаещ проблем, с който и аз самият се сбъсках преди известно време: читатели на блога, на които имам пълно доверие, ми съобщиха с безпокойство, че явно блогът ми е "хакнат", тъй като при опит за влизане в него се появявали някакви странни предупреждаващи съобщения в смисъл, че "който влезе в този блог има опасност да зарази компютъра си със зловреден софтуер" или нещо подобно. Ето какво пише в тази връзка този човек, нарекъл се "1 наум", който явно е значително по-компетентен по тия въпроси от мен (аз, признавам, съм изобщо некомпетентен), а по-долу можете да прочетете и кратък мой коментар по повод на ценната информация, която той по този начин ми даде; та човекът пише между другото ето това:



... Някак си неусетно, въпреки, че я виждаме, обсъждаме и критикуваме, медийната цензура започва да ни задушава по неподозирани начини. Ето какво открих днес при опит да вляза в страницата на e-vestnik:



Появи се вместо нея следното съобщение: “Страницата е докладвана като атакуваща и беше блокирана”. Когато продължих напред се показа дълго съобщение за направена от Гугъл диагностика, според която този сайт е докладван като подозрителен, но… според данните на самата диагностика той изобщо не е опасен...



... Сайтът е посочен като подозрителен – посещението му може да навреди на компютъра Ви. Какво се случи, когато Google посети този сайт?



От общо 31 страници, които тествахме на сайта през последните 90 дни, без съгласието на потребителя злонамерен софтуер бе изтеглен и инсталиран в резултат на 0 от тях. Предишното посещение на Google на сайта бе на 2012-09-26 и там не бе открито подозрително съдържание през последните 90 дни...



... През последните 90 дни e-vestnik.bg не изглеждаше, че функционира като посредник за заразяването на сайтове... Обърнете внимание, че според самия Гугъл сайтът е безопасен.



Обърнете обаче особено внимание и на последното изречение. За мен то е кристално ясно – другарите милиционери и явор-колевци са започнали (според мен е само проба засега) да хакват неудобни за властта сайтове, така че да ги правят съмнителни за Гугъл, вследствие на което се изписва и съответното съобщение, спиращо потребителя да продължи, плашейки го с тежки последици за неговия компютър.



Така работят отново другарите милиционери – първо с “мека цензура” да отказват читателите, които в мнозинството си са софтуерни лаици и не биха рискували да отворят страницата. Случката с рапърите е само симптом, случката с e-vestnik – рецидив.




Това дотук беше от съобщението, което силно ме заинтригува и по тази причина приведох тук най-важните според мен пасажи в него. А ето сега и моя коментар в тази връзка, който написах на същото място, където намерих самото соъбщение:



Не че искам да се правя на "незнамси какъв", на "значим", на "интересен" или на "важен", но и на мен преди няколко читатели на блога ми се оплакаха, че при опити за влизане в блога ми се били появявали съобщения, че на този адрес се разпространявал "зловреден софтуер"; аз самият попадах на такива странни съобщения. Не съм в тая сфера никакъв познавач, та горната информация на "1 наум" хвърля известна светлина върху проблема, с който и аз се сблъсках. Много приятели ми казаха, че били получавали такива съобщения и ме призоваха да взема мерки. При това блогът ми е към най-официална платформа (или как се казва там?) за блогове (www.blogger.com) и тия, които я правят, едва ли биха допуснали наистина да се разпространява по такъв един начин този "зловреден софтуер".



Аз още тогава си помислих, че явно някой слага плашило та да пъди от блога ми читателите му; явно интуицията ме е насочила още тогава да мисля във вярната посока. Ето, сега излиза, че е напълно възможно и другарите от отдела за контрол на виртуалното пространство на пропагандното "Министерство на истината" да осъществяват по-широкомащабна акция за предпазване на интернетните потребители от сайтове и блогове, в които, по употребяваната от тях терминология, човек можело "да се зарази" със "зловредни" или просто с "вредни" мисли! :-)



Интересното е, че тия същите, дето си позволяват такива блокиращо-цензуриращи интернетната свобода акции, явно са толкова невинно тъпи, че сами се издават като пускат такива съобщения за "възможността за заразяване" с някакъв митичен "зловреден софтуер"...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ