Истината ни прави свободни

неделя, 11 ноември 2012 г.

Зърната в душите на младите, посети с обучението им по философия, един ден ще поникнат...

По публикацията Задачата на живота според идеята за една наистина действена, жива, преизпълнена с реализъм философия се получи интересен коментар, който обнародвам отделно, та да му се обърне подобаващото внимание:

Ех, Грънчаров, на една работа, ако не й виждаш края хич не я почвай. Както казвахме в ТЕТ-а: жица, на която не виждаш другия край, с голи ръце не пипай. Ще ти отговоря по-надълго, защото прочетох няколко било то и стари новини от ТЕТ-а в блога ти и ми стана приятно да прочета имена, които останаха 20г назад, едва ли ще помогна, но малък повод за размисъл.

Философията е много повече от разбирането на човеците, защото в обществото човекът следва орбити, очертани от принципи закрепени първо в икономически и социални взаимоотношения и най-накрая в закони. Следователно е по-важно да осъзнаеш тези принципи, защото дори и да разбереш Човека, той ще промени поведението си, за да ги следва. И тук философията е дори по-ценна. Като психолог си имаш своите пристрастия, те са напълно валидни и целите важни, просто са недостатъчни, за да те измъкнат от батака.

Следователно спри да се опитваш да разбираш директорката – жените да разбереш е трудно, а жените с власт са достойна тема за докторат, който няма мъж, който би могъл да защити. Следователно философията е по-важна за установяването на принципите.

Администрацията съществува, за да упражнява сила по закосъобразен начин. Справедливостта не е задължителна, доколкото обществената справедливост спокойно може да бъде в разрез с индивидуалната, а пък за индивидуалните няма какво да говорим – те се разминават всеки ден. Това е важно да се разбере, когато се опитваш да цакаш администрацията, иначе можеш да пострадаш, какъвто за съжаление е случая. Невъзможно е да оспорваш силата на администрацията, трябва да се фокусираш върху справедливостта и само донякъде върху законосъобразността. Администрацията спокойно може да действа законосъобразно, но несправедливо и тук вече идва ролята на политиката. В бизнеса случаят е още по-тежък, но пък затова ви виждам на длан, без изобщо да ви познавам (по мое време директор беше Рашков).

Не оспорвай силата на администрацията – подобно на гравитацията тя е неотменим обществен закон, дори когато не се разбира – колко човека разбират ОТО? Това е стратегическа грешка - оспориш ли силата на администрацията ти атакуваш фундамента на обществото и ще бъдеш смачкан, напълно основателно при това. При това всички администрации ще се солидаризират срещу теб – училищна, общинска, здравна, съдебна и т.н.

Атакувай несправедливостта и така генерирай политическа мощ, атакувай и законосъобразността, като ограничаваш силата на администрацията в рамките на закона. Прави постоянно първото, но не бързай и избирай подходящия момент за второто.
Това на практика означава, че не бива да твърдиш, че директорката е тъпа, недалновидна и злонамерена, дори тя да е такава, защото така поставяш под въпрос силата на администрацията и затова си атакуван, а не заради книгите си. Директорката ти търси цаката, за да бъдат действията й законосъобразни, защото извън тях тя губи силата си. Но това е техническата страна на нещата – във всекидневието сила почти не се упражнява или колкото да се преодолее триенето. Според закона за инерцията на Галилей, едно тяло във вакуум ще си се движи равномерно и праволинейно – това са всекидневните работи в твоето училище. В реалността на това тяло ще трябва да му се прилага малка сила, за да се преодолее триенето – тази сила упражнавя директора и необходимата сила е МИНИМАЛНА. ВНИМАНИЕ – това означава, че във всекидневието ти НЕ МОЖЕШ да знаеш реалната сила на директора, а непремерената сила е най-страшна. За да изпиташ истинската сила е необходимо да се опиташ да спреш тялото или да промениш посоката на движение т.е. хода на всекидневието в училище и тогава директорът ще трябва и вероятно ще развие много по-голяма сила, за да възстанови състоянието на системата – този ефект изпитваш ти. Затова никога не се опитвай да спираш самосвал като застанеш на пътя му и не се колебай да го оставиш да затъне в калта.

Не те познавам и ти говоря на ТИ само защото си чатим в блога на глобалното село, а и не споделям и много от мненията в блога ти. Това с което си ми много симпатичен е, че се опитваш да разшириш мястото, което философията има в училище и това е фундаментално важна мисия и ти желая здраве и успех.

Може би една последна дума: ти познаваш един човек, който считам за най-добрия си учител Асса, той бе уважаван от всички - помисли си за поведението му. Асса беше винаги спокоен, усмихнат, любезен и като на майтап ни пишеше двойките, шестиците обаче пишеше някак си тихомълком, знаеше и компромиси да прави човекът. Мисля, че беше естествен философ по трудния начин – като изключително ерудиран човек. Това е недостъпно за повечето хора, но обратно, ЖИВАТА философия на старите гърци е достъпна за всеки, стига да има хора като теб, които се опитват да обърнат внимание на житейската страна и практическата й стойност. Дори и да го правите погрешно, тези зърна ще покълнат.

Спокойно мога да твърдя, че Франция с нейните успехи и недостатъци е това, което е, заради преподаването на философия като основен предмет в училищата вече толкова поколения наред. Толкова по-важно е това в техническо училище като ТЕТ-а. Със здраве!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ