Истината ни прави свободни

петък, 19 декември 2014 г.

Дискусия с един поувлякъл се "антилиберално мислещ" протестантски нашенски "консерватор", изпитващ големи страхове от... "циганите"



Svetoslav Alexandrov, млад човек, който във фейсбук се изявява като горещ симпатизант на ДСБ, като вярващ в Христос протестантин и при това като консервативно мислещ човек (в което няма нищо лошо, разбира се, имаме свобода!) на едно място написа следното, което породи интересна дискусия; аз тук препечатвам само откъса от нея, който е след моето включване, но е интересно тя да се погледне от самото й начало; та този човек написа значи там следното:

Въпреки че съм изцяло прозападно ориентиран и подкрепям евроатлантическата ни интеграция - САЩ да не ни учат на политкоректно говорене!!! Ако се стигне до ситуация, в която да не можем да си кажем "Весела Коледа" или "Честито Рождество Христово", защото някой се засяга, ще започна да раздавам правосъдие върху либерали!!!

По повод на което се почувствах да му кажа нещичко, а пък как то беше възприето, можете да проследите като прочетете този фрагмент от въпросната дискусия, който по моя преценка е изключително интересен:

Ангел Грънчаров каза: Драги Svetoslav Alexandrov, още малко и ще почнете да споделяте целия идеологически арсенал на путинизма, наблюдавам Ви как стъпка по стъпка се движите в тази посока, а на моменти имам чувството, че дори сте се хлъзнали по намазана с мас плоскост, много жалко, ето, досущ като путинистите се чувствате длъжен за каквото се сетите да плюете "либералите", американците... и така, по този път движейки се, логиката изисква това, в един момент нищо чудно и лозунги в прослава на Путин да почнете да крещите, ако искате да сте последователен, дотам неизбежно ще стигнете... много жалко... а тръгнахте, както обикновено се тръгва, от онази изцепка срещу циганите (на д-р Москов), която така Ви възторгна, че за няколко дни почнахте най-интензивно да усвоявате "идейния арсенал" на путинизмо-сидеровизма...

Kolyo Kolev каза: ЕЕЕ не Светльо се е доказал като демократ... в случая не смятам че е прав но и не е в никакъв случай путинист или ляв... това е абсурдно...

Kolyo Kolev каза: Ангел Грънчаров - - - - - - - - - дявол!

Svetoslav Alexandrov каза: Няма опасност, защото аз знам много добре къде е разликата. Путин не е истински консерватор. Не може агент на КГБ да бъде истински консерватор. Но аз и по дух, и по наследство, и по семейство съм убеден антикомунист и навсякъде в моя род не е имало нито един комунист. Обаче истинският консерватизъм е този, който признава християнството!!!

Роман Рачков каза: А смяташ ли, че антикомунизма и русофобията са достатъчно условие да се наречеш демократ? А относно християнството какво да кажат японските консерватори?

Svetoslav Alexandrov каза: Всяка страна трябва да уважава своите традиции. Ние си уважаваме нашите!

Ангел Грънчаров каза: Ето, без да искате, по подобие на някогашните другари, изтъквате "гаранции по произход" за своята "антикомунистическа благонадежност", по досущ същия начин навремето кандидат-комсомолците в автобиографиите си по този модел "доказваха" колко да благоверни за доверието на комунистите На мен ми е много интересно да наблюдавам как оня същия манталитет сега мутира и се проявява по абсолютно същия начин, но вече уж на някаква "антикомунистическа" и дори "демократична", представете си, основа. Както другарят Колев по-горе, сякаш сме на комсомолско събрание, ми подхвърля, че "другарят Александров" вече, видите ли, "се бил доказал като демократ", ами защо, простете да запитам, в такъв случай демократизмът никак не му личи?!

Апропо, за християнството като "идеологическа основа на антикомунизма", тук пак без да си давате сметка какво правите, повтаряте стереотипа на путинистите, за които "православието" директно замести "най-правилната идеология" на комунизма, на маркс-ленинизма...

Svetoslav Alexandrov каза: Доколкото си спомням, християнството не е "идеология", а начин на живот?!

Роман Рачков каза: И болшинството от българските роми, поне от тези, които се самоопределят като такива, принадлежат на една или друга евангелска църква...

Svetoslav Alexandrov каза: Болшинството не, известна част - да.

Ангел Грънчаров каза: Казах, че "православието" се използва от путинистите като ерзацидеология, като заместител на толкова потребната им идеология, щото по този начин си мислят, че запълват идеологическия вакуум с нещо уж солидно...

Роман Рачков каза: Определено болшинството от тях, очевидно не знаеш какво се крие зад понятието роми, какви групи има между тях и кои като какви се самоопределят. казвам ти го като човек, който в момента работи като координатор на проект занимаващ се с мониторинг на здравните услуги между тях.

Ангел Грънчаров каза: Не аз обаче написах това, а г-н Александров: "Обаче истинският консерватизъм е този, който признава християнството!!!"

Svetoslav Alexandrov каза: След краха на комунизма нормално е хората, които са очаквали че той е нещо стабилно и сигурни, да търсят заместител. Но по принцип християнството признава, че във всеки човек има една празнина. Единственото, което може да я запълни, е Бог.

Ангел Грънчаров каза: Вие обаче преди време бяхте "богоборец", интересно ми е как и защо се превъплътихте в толкова "стриктно вярващ", че не пропускате повод да демонстрирате вярата си? :-) Искрено вярващите не говорят публично за това колко силно вярват... Путинистите обаче, дето са фалшиво "вярващи", не престават да се тупкат по гърдите и да се хвалят наляво и надясно колко са "идеологически правоверни"...

Svetoslav Alexandrov каза: Всъщност, не точно: Марк 16:5 - И рече им: Идете по целия свят и проповядвайте благовестието на всяка твар. Значи... трябва да се проповядва благовестието.

Аз поне така го разбирам, както пише в Библията. Това не е тупане в гърдите. Вярата не е нещо, което да си държиш в твоята кутия и да не говориш за нея изобщо.

Ангел Грънчаров каза: Това са различни неща, проповядването на словото и перченето за това колко си вярващ, разликата е огромна...

Svetoslav Alexandrov каза: Аз просто казвам как разбирам нещата... Това си ми е вътрешна убеденост.

Ангел Грънчаров каза: Аз обаче не мога да разбера ето това: откъде-накъде намесихте САЩ в това, че някой щял бил да Ви пречи да кажете "Честито Рождество Христово!" (??????????????), не се ли улавяте, че в тия свои глупави страхове приличате досущ на Сидерова, ерго, повтаряте антиамериканистките идиотщини на путинистите?!

Svetoslav Alexandrov каза: Това, че човек е прозападно ориентиран не значи, че трябва стопроцентово да се съгласява със всичко, което идва от Запада... Затова Иван Костов е велик държавник - защото може да е вкарал държавата в ЕС и НАТО, но имаше смелостта да каже "Не" на албанските бежанци у нас, напук на западната либерална критика! Е, време е и ние да кажем на някои неща "Не", без да минаваме под крилото на Путин.

Ангел Грънчаров каза: Да не намесваме Костов в разговора, това са съвсем различни неща... няма как да замажете гафа си... но и тази Ваша апелация към "партийно гарантираната истина" пак, простете, ми мязате на путинистките комсомолци, ето, апелирате към авторитета на "самия Вожд" :-) Не са хубави тия работи, възпроизвеждате без да си давате сметка манталитета на тия, срещу които си мислите, че сте уж против...

Svetoslav Alexandrov каза: Напротив, не са... Сигурно мислите, че е иначе, защото Костов е име, а аз не съм. Е, и аз ще си изградя име и ще добия популярност.

Ангел Грънчаров каза: О, не се и съмнявам... нищо чудно като изказвате толкова "правоверни мнения" и в партията да израстете, и депутат да станете един ден! :-)

Krassimir Stojanov каза: "Опасно либерално говорене" е типична реторична фигура от речника на Путнистите. Така че, уважаеми г-н Александров моите поздравления за успешното Ви конвертиране в Путинист! Иначе, разбира се, че е наложително да има реакция от демократични правителства, както между впрочем и от всички демо крати срещу расистките изцепки на Москов, и най-вече срещу откровено фашистите излияния на Симеоно в. Отхвърлянето на расизма и фашизма не е въпрос на противопоставяне между консерватори и либерали, а между демократи и анти-демократи. И още нещо, уважаеми г-н Александров, как да разбираме заканата Ви, че смятат е да раздавате правосъдие над либерали? Дали като декларация на намерение да се включите в някаква форма на скинхеадс-групи, целящи саморазправа с либерали?

Ангел Грънчаров каза: Уместно питане Ви отправя г-н Стоянов... подкрепям! :-)

Svetoslav Alexandrov каза: Аз не смятам да отговарям... защото не е имало расистко изказване от Москов. Когато извадите в прав текст такова, напр. обида към циганите, тогава ще говорим.

Ангел Грънчаров каза: Имаше такова изказване, но Вие явно не сте го доловил и оценил като такова, щото имате прекалено широки разбирания, широки като "широката руска душа" на путинистите! :-)

Svetoslav Alexandrov каза: То ако е имало изказване, сигурно е някъде между редовете. А може би и между страниците.

Ангел Грънчаров каза: Не, беше доста директно, но проблемът, казахме, е във Вашата оригинална възприемчивост, която се предопределя от това, че на всичко гледате с партийно-кариеристични очила...

Казвам Ви тия неща не да се заяждам, а за да Ви помогна, надявам се, ще оцените добронамереността ми...

Svetoslav Alexandrov каза: Не, не я оценявам. Напротив - не я приемам за добронамереност. Поради причината, че не знам дали сте чел блог поста ми - но аз там съм описал ЛИЧНО ПРЕЖИВЯВАНЕ. И понеже вече започвам да губя търпение, защо не си вземете например квартира в Столипиново. Може би там ще разберете какво точно имам предвид като подкрепям Москов. Щеше да е различно, ако мислех "партийно" - но когато става въпрос за лично преживяване, нещата отиват в друга плоскост.

Lachezar Tomov каза: Петър Москов е либерал, под коня теле търсите.

Ангел Грънчаров каза: Личните и субективните неща не бива да влияят толкова решително на фундаменталните ценности на човека; по лични причини комунистите навремето са убивали "враговете" - и също така са им вземали преди това златните украшения, както подобава за мародерите... Щом не чувствате добронамереността ми, значи тук пак е налице проблем във Вашата чувствителност...

Krassimir Stojanov каза: Не желаете, или не сте в състояние да отговаряте поради липса на аргументи, уважаеми г-н Александров? Простото и зваждане па показ на собствената анти-либерална (и антидемократична) обцесия не е аргумент. И пак ще Ви попитам: Как точно смятате да раздавате правосъдие над либерали?

Ангел Грънчаров каза: Г-н Александров, да допълня въпроса към Вас: смятате ли "проклетите либерали" за свои лични врагове?!

Lachezar Tomov каза: Тук има объркване на термините. Тези либерали, които Светльо има предвид са марксисти и сталинисти, а не класически либерали на 20 век като вас и или консерватори, които са либерали от 19-и век

Svetoslav Alexandrov каза: Тези от тях, които развалят празниците - да и твърдят, че украсите и т.н. ги обиждат, да. Тези, които поради атеизъм воюват с Рождество Христово - да... Ако се стигне до такъв момент и се стигне дотам, че почнат да се заменят изрази като "Рождество Христово" с "Весели празници", ще направя всичко възможно да бъдат маргинализирани. Това няма да е физическо правосъдие, но ще срещне моето най-категорично отрицание.

Ангел Грънчаров каза: Как именно? Ще ги тормозите психически ли? Апропо, не е никакъв либерал оня, който не уважава културните и дори индивидуалните различия между хората. Да не говорим пък за консерваторите.

Svetoslav Alexandrov каза: Айде, стига вече издребняване... Сериозно.

Ангел Грънчаров каза: Г-н Lachezar Tomov, марксисти и сталинисти не могат да бъдат "либерали", хайде да не се правим на идиоти...

Lachezar Tomov каза: Ако някой лично дойде при мен и ми каже, че не мога да празнувам Коледа, защото го обижда, ще го нокаутирам с един удар и ще си слага протеза на челюстта. Съвсем директно го казвам, нищо, че съм миролюбец.

Ангел Грънчаров каза: Не, интересно е да разберем как именно ще постъпите спрямо хората, които имат дързостта да не мислят като Вас...

Svetoslav Alexandrov каза: Лъчезар Томов го дава доста по-смело от мен :-) Макар че няма да направя точно така, макар че кой знае като се ядосам... :-) Такъв човек съвсем сериозно - търси си го...

Ангел Грънчаров каза: А каква е разликата тогава между Вас, "миролюбецо" Томов, и путинисто-фашистите?

Svetoslav Alexandrov каза: Игнацио Силоне: "Когато фашизмът един ден се завърне, той няма да каже: "Аз съм фашизмът!" Не, той ще каже: "Аз съм антифашизмът!" :-) Италианският писател е стигнал до много интересни... нюанси.
Храна за размисъл, г-н Грънчаров!

Ангел Грънчаров каза: Да не намеквате, уважаеми "християнино" Александров, че проклетите либерали са дълбоко дегизирани в антифашистки одежди фашисти? :-) И затова не заслужават никаква милост...

Lachezar Tomov каза: Разликата е, че аз не казвам на другите да не празнуват Рамазан и Ханука, аз уважавам чуждите празници. Който ми казва да не празнувам, е фашист, а не либерал.

Ангел Грънчаров каза: Някой, прочее, досега казвал ли Ви е да не празнувате Рождество? Или да не се поздравявате по повод на Рождество? Или философствате на тази тема само и само за да покажете идейното си родство с другарите путинисти?

Роман Рачков каза: Интересен цитат, Светльо - от човек, който освен че е бил за доста дълго време комунист е и информатор на фашистката полиция на Мусолини. Досущ аналогия с един лидер на парламентарно представена партия, само тайните полиции са различни...

Lachezar Tomov каза: Г-н Грънчаров, в САЩ има епидемия от точно такива безумия, там е пълно със сталинисти в колежите и университетите.

Ангел Грънчаров каза: Лека нощ! Приятни размисли Ви желая! Ако промените нещо в позицията си след тия размисли, ще се радвам да ме известите... Хората, които не са догматици и фанатици, не се страхуват да внасят корекции във възгледите си когато открият, че са залитнали в погрешна посока...
В момента · Харесвам

Svetoslav Alexandrov И аз се чудя. Г-н Грънчаров не знам дали се прави, че не знае, но аз съм протестант и имам много добри контакти със западни протестанти. Това, което г-н Томов казва, е напълно така и точно заради такива безумия в САЩ не може да се казва "Честито Рождество Христово"!!!

Krassimir Stojanov каза: Не знам някой е тръгнал да налага отричането на "Рождество Христово". А пък съвсем не ми е ясно какво общо има този изкуствено конструиран казус с критичните реакции спрямо изказванията на Москов и особено на Симеонов. Тълкувам прибягването към този изсмукан от пръстите казус като израз на липса на аргументи.

Г-н Томов, като комунисти и сталинисти се изяват най-вече пишман-консерватори, които отричат демокартичните принципи на неделимия и индивидуален характер на правата на човека и вменяват колективни вини и отговорности; както и на противоборството на аргументи.

Роман Рачков каза: Всъщност като споменаваш личен опит, не се ли сещаш че по „Психология и Логика“ още в 9 клас се учи, че не може да се извежда индуктивен извод от предпоставки, които се отнасят да малка част от цялото и не касаят същностни характеристики...

Ангел Грънчаров каза: "Сталинисти в американските колежи" съществуват, уви, само в съзнанието на крайно объркани неосъзнати поклонници на путинския антиамериканизъм, който често изпада в такива логически противоречия, щото самите путинисти са горещи поклонници на Сталин... който поне малко от малко познава духовната атмосфера в САЩ, едва ли би дръзнал да говори за това, че в Америка имало, видите ли, сталинизъм. А комунизъм, простете, в Америка има ли? :-) А с еврогейството как е положението в Америка? :-)

Svetoslav Alexandrov каза: ASAM F 6OG!

Ангел Грънчаров каза: А?

Роман Рачков каза: Препоръчвам ти да прочетеш това, писано е от циганчета не играещи с прасета, учещи и живеещи в едно забравено от Бога селце в Търговищко.

Ангел Грънчаров каза: Кой това?

Роман Рачков каза: На Светльо го препоръчах.

Ангел Грънчаров каза: Ясно...

Krassimir Stojanov каза: Г-н Александров, нали разбирате, че декламирането на цитати не е аргумент? А още по-малко пък е - както г-н Рачков Ви каза по-горе - посоваването на неверифицируеми лични преживявания и свиделства от типа "една жена ми каза"? Аз работя в немски католически университет, но не се позовавам на това, което са ми казвали колеги-теолози, а именно, че фабрикуването на заплахи, че уж нямало да е позволено да се празнува Коледа, са запазена марка на християнски фундаменталисти?

Ангел Грънчаров каза: И аз ще го прочета, ей-така, за обща култура. :-)

Роман Рачков каза: Ромски деца 5-7 клас от едно малко селце, разказват малките си истории на тема какво е доброто. Мислим да го подарим на всички депутати и министри.

Svetoslav Alexandrov каза: Никога не съм си представял, че ще Unfollow-на мой собствен разговор, но някои хора ме принудиха.

Ангел Грънчаров каза: Именно, на християнските фундаменталисти, аз ги наричам директно талибани. Нашият владика тук в Пловдив е такъв, той, прочее, е горещ привърженик и на другаря Путин. За това се сопнах на г-н Александрова, белким нещо сфане, ама не ще, не възприема. Между другото, аз съм попадал на американски "протестанти", които изпадат ако не във фундаментализъм, то поне в откровен сатанизъм, което е настройка, не по-малко опасна от него...

Като няма аргументи, г-н Александров, бягството е спасението! :-) Следващата стъпка е да определите опонентите си като "врагове". :-)

Dimitar Alexandrov каза: Г-н Рачков, прочетох една малка част от книгата и в момента ме човърка неистовото любопитство дали има някаква възможност да погледна ръкописите на тези деца в оригинал.

Роман Рачков каза: Ще проверя утре в офиса, къде се намира, в печатното издание тези които не се чувстват уверени в писането присъстват с нарисуваните си истории

Krassimir Stojanov каза: ОК уважаеми г-н Александров, лично аз бих приел Unfollow-нето като окончателно доказателство за това, че не разполагате с каквито и да е съдържателни аргументи, и че не приемате базовия демократичен принцип на противоборство на позиции. Друго си е човек да заклеймява хора, които нямат (или които са лишени от) достъп до такова противоборство - като ромите например.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ