Истината ни прави свободни

неделя, 6 януари 2013 г.

Нечуван скандал: лицемерно "благочестиви" безбожници строят параклис в двора на университета!

Тия дни, минавайки покрай новата сграда на ПУ "П.Хилендарски" (тя е "нова" относително, от ерата на социализмо-комунизма се строеше, но се нарича така) забелязах, че в двора отпред, на най-централно място, се строи... параклис! Знам, че новият ректор на този университет е доста благочестив човек, не пропуска литургия на владиката Николай Пловдивско-Московски, винаги е на най-предно място при проповедите му и се кръсти най-благочинно пред камерите без капчица смущение, да, зная тия неща, ала че ще стигне до една такава глупост, именно, да построи параклис в двора на университета, не съм очаквал; всичко друго съм очаквал, ала това точно не!

Глупост на търкалета и отчайваща гавра едновременно както към университета като университет, така и към църквата и религията като църква и религия е тази ректорска инициатива! Грозна чалгашарска спекулация с религията и подигравка с университета е това, нима тия хора не го съзнават? А че не го съзнават това е отчайващо! Такива неща може да си ги позволят само хора, които нямат отношение едновременно както към идеята за университет, така и към същината на църквата и на религията, да не говорим пък за вярата. Е, имат някакво отношение, както виждаме, и към едното, и към другото, и към третото, ала това тяхно отношение е изцяло негативно, бих си позволил да кажа даже унизително както за едното, така и за другото, така и за третото. Ето, налага ми се да кажа защо мисля така, понеже явно доста хора не разбират какво означава, какъв смисъл има това в двора на един университет да се построи параклисче, именно църквица?!

Аз съм човек, който твърде много уважава религията и църквата, почитам техния чист духовен смисъл. Но не съм глупак за да се радвам че ето сега, видите ли, даже в двора на университета веч ще си имаме църквица?! И от какъв зор точно в двора на университета се строи този параклис (той, прочее, ми се видя възголемичък, направо църквица ще си е!), питам аз?! И чавка ли е изпила акъла на наште църковни дейци, на мутрополита най-вече, та са се съгласили с такава подигравка както с университета, така и с религията, пък и с такава една обида както към вярващите, така и към академичните дейци, също така и към студентите? И се питам също защо няма никаква реакция от тия последните, нима не съзнават какво става? Защо аз лично не съм чул никакъв глас на протест срещу това издевателство?! Срам е това, че няма никаква реакция, че стадото мълчи, когато пишман благочестиви ректори си позволяват такива, простете, изгъзици комай с всичко, което изобщо може да бъде подиграно, осквернено, изопачено, дискредитирано?

Питам аз: за какво е тази църквица в двора на университета?! Там ли й е мястото? Нима идиотите, дето са замислили това, са си въобразили, че като има църквица в самия университет, това ще създаде удобство на студентите-калпазани, като не са чели за изпит, да могат да идат на спокойствие да се помолят на Бога там, та да си вземат изпита без да четат - затова ли строите тази църквица там, а бе, катили?! Или църквицата е нужна на олигорфрените-доценти, които пред лекция да идат да се помолят Богу, та да им помогне да могат да си изнесат калпавата лекция без студентите да ги освиркат?! А, затова ли строите тази църквица, а, питам аз това? Интересува ме какъв е смисълът точно там да има църквица - та да е под ръка на разните му там малоумници и некадърници, затова ли?! Или студентките, които са се отдали на разврат с който свари, да идат в църквицата да се молят да не би да стане така, че да заченат, т.е. църквицата в тия идиотски съзнания е нещо като заместител на презерватива, затова ли я строите там, в двора на университета?! Аз ето това не мога да разбера, защо точно там трябва да има църква?

В болници, да речем, разбирам защо има параклиси, там е напълно уместно болен човек да иде да се помоли Богу за здравето си, да мине успешно някаква операция и пр., но тук, в университета, за какво, питам, е нужна църквица или параклис? За да се преструва ректора на много благочестив, за да лъже студенството колко е вярващ, затова ли се строи таз църквица? Или може би наште академици от ПУ ще ходят в църквицата да се молят Богу да им помогне да си напишат калпавите докторати? Или да молят Бог да направи така, щото да осени безплодните им съзнания с някаква идея, та да открият нова теория, или да направят откритие, иновация някаква, творческо постижение някакво - затова ли ви е нужна църквицата в университета, питам аз? Дотам ли я докарахме вече?

От векове насам човечеството е осъзнало, че образованието (знанието, науката) е съвсем светско, че образователните учреждения трябва са отделени от църквата, а пък църквата от държавата, да, ама не, ето, у нас, по подобие на путинска Русия, се върши грандиозна спекулация с религията и с православието, като се възражда някакъв див средновековен обскурантизъм, понеже и религията, и църквата, се превръщат в нещо като идеологическа патерица на мутро-олигархичната власт, досущ по същия начин, по който марксизмът-комунизмът навремето беше идеологическото оправдание на диктатурата и тиранията?! Или ний като държава ще деградираме до нивото на талибанските държави, в които друга една религия беше превърната в стожер на живота, на отношенията, на всичко?! Дават ли си сметка тия, които така неадекватно се отнасят към църквата и религията ни, а също и с науката и с университетите ни, за какво е знак една такава грозна спекулация както с едното, така и с другото, така и с третото?

Университетът е храм на Разума и на Знанието, е храм на науката, църквата пък е Божи храм, храм на вярата в Бога като една исконна човешка потребност. Разум и вяра са еднакво велики духовни сили, но те са с противоположна насоченост, те се допълват и синхронизират по великолепен начин, ала изобщо не бива да бъдат смесвани, щото всичко тогава отива по дяволите; те са автономни, независими, взаимно ограничаващи се, нито едното от двете не бива да минава в сферата на другото, щото иначе става... "манджа с грозде", или... "орел с ориз", знае ли човек какво още да каже, за да изрази възмущението си спрямо допусканата гавра както с религията, така и с разума и с университета, така също и с църквата и със самата вяра?! Невероятен срам обхваща разбиращия човек че такова нещо е възможно да се допуска в наше време, дето сме уж 21-вия век! А разбиращият човек, независимо дали е автентично вярващ в Бога, или пък е автентично вярващ в... Разума (да, има и такива, и такива трябва да ги има често в една институция на Разума, каквато е по идея университетът!), тръпне от погнуса когато долови, че такива извратености изобщо е било възможно да се пръкнат в нечии души или съзнания.

Спирам дотук. Още много може да се пише, но е излишно. Няма да разберат какво правят тия, дето си позволяват чак такива мерзости, а не вярвам да се осмелят да протестират и ония, на които им поднасят чак такива гаври, имам предвид студентите, академичните дейци и пр. Те понесоха безропотно обявяването на Ицо Мамата за "доктор хонорис кауза", та това ли няма да понесат, бълха ги ухапала, пък явно мнозинството има доста дебели кожи, щом понася такива гаври. Срам и резил е и за хилядолетния ни град Пловдив, че този знак за дълбоката дегенерация и за всестранния упадък както на науката, така и на университета, така и да религията, така и на църквата ни, така и на българската култура и духовност изобщо, какъвто е постояването на църквица в двора на Храма на самия Разум (!), се случва точно тук; да, срам и резил е, тази гавра се случва в нашия толкова много преживял велик град!

Но колцина ще осъзнаят и ще че изчервят заради този срам? Да, срам и резил е това, че лицемерно "благочестиви" безбожници решиха да построят параклис в двора на самия университет - та да се погаврят едновременно с всичко, за да осквернят едновременно всичко, за да се подиграят едновременно с всички нас! А народът търпи ли търпи гаврите и униженията, понеже е дълбоко приспан от наркозата на простотията, на безкултурието, на бездуховността, иначе ако не беше така, наглеците едва ли щяха да си позволят подобни извращения...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ