Истината ни прави свободни

събота, 8 октомври 2011 г.

Гимназията по електротехника и електроника в Пловдив трябва да носи името на Стив Джобс

До Педагогическия съвет и
До г-жа Ст. Анастасова, Директор на ПГЕЕ-Пловдив

Г-жо Директор,
Колеги,

Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив през тази учебна година ще навърши своя 50-годишен юбилей. От много години се обсъжда въпроса чие име заслужава да носи това най-престижно и елитно учебно заведение; както е известно, за жалост, в широкото съзнание на град Пловдив нашето учебно заведение все още се помни като "ТЕТ-Ленин", нищо че едно такова наименование е напълно анахронично и абсурдно. През миналата година бяха внесени различни предложения за избор на т.н. "патрон" на гимназията, но, до колкото ми е известно, все още нито едно предложение не е окончателно прието - за да бъдат направвени съответните официални постъпки за преименуване на нашето учебно заведение.

Тия дни Америка и светът се прощават с Стив Джобс, човекът, който сякаш допринесе най-много за технологичната революция, която тече пред очите ни през последните десетилетия. Смятам, че е напълно подходящ момента да се направят нужните постъпки в кратък срок нашето учебно заведение да бъде преименувано на неговото име, т.е. да стане Професионална гимназия по електротехника и електроника "Стив Джобс". Мисля, че нашите възпитаници горещо ще подкрепят една такава идея, реализацията на която още повече ще издигне престижа на учебното заведение. От друга страна, безспорно е, всички ние ще бъдем поласкани от високата чест учебното заведение, в което работим и учим, да носи в идещите векове името на един от пионерите на компютърната революция в света. Смятам, накрая, че сме достойни за една такава висока чест, защото нашите постижения са безспорни и ни дават моралното право за нея.

Предлагам Педагогическият съвет на ПГЕЕ-Пловдив чрез г-жа Директора на ПГЕЕ-Пловдив да вземат съответното решение, което спешно да бъде внесено за разглеждане от оторизираните за това държавни органи на МОМН.

Та на тържествата по случай половинвековния юбилей на училището с гордост да можем да заявим, че ПГЕЕ-Пловдив е изцяло обърната към безбрежните хоризонти на бъдещето, носейки вече името на великия новатор Стив Джобс.

С уважение: Ангел Грънчаров,
преподавател по философия,
главен редактор на списание ИДЕИ

Пловдив, 8 октомври 2011 г.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

5 коментара:

Анонимен каза...

На истина, трябва да кръстят училището ни така, на един ВЕЛИК човек!!!

Анонимен каза...

Бих искал да предупредя за излишно възвеличаване на Steve Jobs. Човекът има своите заслуги, но в случая се изпада в конюнктурна агиография. Погледнете например тази статия (на английски) ” Why Jobs Is No Edison” – „Защо Джобс не е Едисон”

http://www.american.com/archive/2011/september/why-jobs-is-no-edison

Например: „Нямам намерение да омаловажавам или отричан нищо от онова, което Стив Джобс е направил за своята компания, за нейните акционери или милионите хора, които се неизлечимо пристрастени към постоянното проверяване своите малки Apple телефони или към промиването на своите мозъци с безкраен поток от музика – искам само да обясня защо Джобс не е Едисон…
На всеки изследовател на историята на техническия прогрес трябва да прави силно впечатление разликата между епохални, първоразредни открития, които се случват рядко и в непредсказуемо време и мириадите последващи второразредени изобретения, подобрения и усъвършенствания, които нямаше да се случат без този пробив…
Продуктите на Apple са треторазредни иновации, които използват ред фундаментални второразредни иновации в огромното днес царство на електронните компоненти, за да сглобяват и програмират уреди, чиято най-голяма привлекателна сила се състои в (изберете прилагателното, което най-много ви харесва или прегърнете всички) гладък, неортодоксален, елегантен, обтекаем, чист, функционален дизайн за интерфейс.”

Между другото отново искам да обърна внимание на един факт, който почти не се осъзнава от хората: в последните 50 години няма нито едно голямо ново техническо изобретение, само усъвършенстване на вече съществуващи технологии. Такъв период не е имало никога досега от началото на научно-техническата революция преди 250 години и това е една от важните причини за всеобщата криза на капитализма.

Анонимен каза...

А защо просто не си остане САМО името Пловдивски..., което е абсолютно достатъчно. Това учебно заведение е направено с парите на Пловдивчани и то трябва да се нарича Пловдивски... Нито името на Ленин, или и на който и да е друг не заслужава да стои там...

Анонимен каза...

Защо трябва вечно да робуваме на чужди величия, трябва да се кръсти на името на Джон Атанасов, един велик българин неоценен в "скъпата"
татковина.

Ангел Грънчаров каза...

Джон Атанасов е българин толкова, хколкото аз съм американец :-)

Абонамент за списание ИДЕИ