Истината ни прави свободни

събота, 30 април 2011 г.

Фанатизмът винаги е бесовщина, нямаща нищо общо със светлината на истинската вяра

В един блог в публикация със заглавие Ричард Докинс громи религията в “Делюзията Бог” попадам на патетично, ала, за жалост, съвсем неверно твърдение; разбира се, наложи се да реагирам незабавно; ето какво написах там:

Авторът на твърдението

"... великолепна книга, в която последователно громи всички столетни крепостни стени на християнската и мюсюлманската вери. Същите, които са отговорни за най-масовите и кървави убийства изобщо в историята!"

допуска голяма фактическа грешка: за най-масовите и кървавите убийства в историята е виновен комунизмът, а не която и да е било вяра в Бога. 100 милиона човека убива комунизмът, никой не може да се съревновава с него по убийства. Комунистите по брой на убийства са най-масови касапи в цялата човешка история, пред които всички други са просто аматьори! А комунизмът просто е сатанизъм, нямащ нищо общо с човешката вяра. Истинска е само вярата в Бога.

Допълвам това, понеже много се спекулира с това, че комунизмът бил "специфична вяра" и затова толкова убивал. Комунистите са нихилисти, т.е. идолопоклонници, техен идол и кумир е нищото, а това няма нищо общо с вярата в Бога: Бог е Вечен Извор и Създател на всичко!

Прочее, и още нещо, още по-съществено: вярата в Бога сама по себе си не може да е отговорна за никакви убийства, щото вярата не убива, а укрепва и облагородява духа на човека. Убиват някакви хора, а хората, които убиват, по правило винаги са хора без вяра, са недуховни хора. Докато хората с вяра са духовни хора, на които в главата им просто няма как да мине даже мисълта да убиват, а камо ли пък да започнат да го правят, т.е., да почнат да убиват.

Ако е имало или има фанатици, това не са фанатици на вярата в Бога, това са фанатици на всичко друго, но не и на вярата в Бога. Вярата в Бога няма нищо, което да я сродява с фанатизма. Защото се убива винаги благодарение на основания, нямащи нищо общо с вярата в Бога. Безбожието е това, което убива, а не вярата в Бога. Комунизмът най-силното доказателство за такава една констатация; комунизмът е безбожие, е атеизъм и тъкмо като такъв е и най-масовия убиец в човешката история. Друг по-голям от него просто няма и не може да има. Даже изстъпленията на "Светата инквизиция" са не от вяра, а са от безбожие, те са от фанатизъм, а това са съвсем различни, направо коренно различни неща.

Фанатизмът е антиверско и антирелигиозно умопомрачение, е бесовщина, нямаща нищо общо с облагородяващата душата светлина на истинската вяра. Неверието убива, не вярата. Някъде да сте чели в Библията Христос да призовава да се убива?! Айде моля, стига глупости!

Когато човек казва или пише нещо, трябва да е твърде прецизен, щото после задължително ще съжалява един ден, даже и никога да не осъзнае какво е казал. Пък и просто от глупости трябва да се пазим. Казано е: "Казана дума - хвърлен камък!", а какво в такъв случай остава за написаната?!

3 коментара:

Анонимен каза...

Всички големи почитатели на Доукинс публикувам мнението на атеист- философ. Ето и лонк към youtube
http://www.youtube.com/watch?v=Hhzgg59bVLU

Преди да подскачате на елементарни аргументи и красиви паралели поне се запознайте с философия на ниво първи курс.

Г-н Грънчаров -- критиката към Доукинс в линка е на английски и много съдържателна. Отнася се основно за философските аргументи. Всеки да си бъде вярващ или не, но е тъжно как тези хора в онзи блог подскачат на всичко що Доукинс каже дори да е брътвеж.... Вярно Доукинс пише красиво, но философията му е слаба страна и се чудя как хората се връзват толкоз лесно. Иначе се смеят да кажем на вярващите, а самите дори не осмислят аргументите на това, което четат. Например аргументът @Кой е създал Бог?@ е толкоз добре познат и може да се зададе от ученик по философия, но в тази книга го има и ни един от феновете му не казва абе чакайте що ни пробутва тоз Доукинс тезе елементаризми.... и после кой бил умен и кой не :) ?!!?

Със здраве :)!

Анонимен каза...

"Преди да подскачате на елементарни аргументи и красиви паралели поне се запознайте с философия на ниво първи курс."

Tova ne e za vas, a komentar za bloga, no neznam dali shte se publikuwa mo[t komentar ta go zapazih tuk :)!

Анонимен каза...

Не е толкова просто. Фанатизмът е не точно неверие, а вяра в оня, който иска хората да лазят в краката му, сковани от ужас. Същият е в основата и на комунизма.
Това е съществото, което мрази хората от самата зора на историята, Бащата на лъжата, Падналия ангел.

Абонамент за списание ИДЕИ