Истината ни прави свободни

четвъртък, 4 октомври 2012 г.

Против недопустими рецидиви на политически мотивиран административен тормоз и те

В понеделник, 4 октомври т.г., като жест на добра воля предприех някои стъпки за помирение и разумно решаване на спора с директорката на ПГЕЕ-Пловдив г-жа Стоянка Анастасова. Знайно е, тя ми наложи непропорционално на деянието (отсъствие от педагогически съвет) и твърде тежко дисциплинарно наказание "Предупреждение за уволнение", което е безпрецедентен случай в историята на това учебно заведение, а, най-вероятно, и изобщо. До този момент в моя 30 годишен стаж като преподавател по философия в университета и в няколко средни училища не съм бил подлаган на подобно отношение, на подобен политически мотивиран административен тормоз и терор, нарушаващ мои коренни професионални, граждански и човешки права.

Изминаха 4 дни, очаквах и се надявах г-жа директорката да реагира някак на моя призив за разумно и човечно решаване на конфликта и за търсене на разбирателство, ала, уви, не дочаках този щастлив момент. Директорката мълча през цялото това време. В тази връзка току-що отправих текст на моя жалба до следните лица, явяващи се ръководители на институциите, имащи, по моя преценка, отношение към фрапантния случай на административен произвол:

До г-н Огнян Ст. Янакиев, Председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към Народното събрание на Република България

До проф.Сергей Игнатов, Министър на образованието, младежта и науката

До г-н Константин Пенчев, Омбудсман на Република България

До г-н Юлиян Петров, Председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"

ЗА СВЕДЕНИЕ: До г-жа инж.-мениджър ИВАНКА КИРКОВА, Началник на РИО-Пловдив

Определих текста като Жалба заради административна политически мотивирана репресия. Ето и придружителното съобщение при изпращането на жалбата:

Здравейте,

Изпращам Ви текст на моя жалба по тежък случай на волунтаризъм от страна на самозабравил се администратор. Надявам се да реагирате според разбиранията си за законност и справедливост.

Сега предстои да чакаме с интерес реакциите на тези лица и институции. Ще ви информирам за развитието на случая, понеже, доколкото познавам и съм наясно с административното рвение на г-жа Анастасова, тя не знае умора и най-вероятно ни подготвя в този момент нови и най-неочаквани сюрпризи. За момента смятам, че не бива да давам пълна гласност на текста на своята жалба, която е в обем от 6 страници. Но ето тук все пак поне заключителните й акорди:

... От внимателен непредубеден анализ се нуждае цялостната ситуация в училището, която, бидейки пряк свидетел и участник, оценявам като твърде неблагоприятна предвид имиджа и статута на това елитно учебно заведение; смятам, че училището преживя рязък срив в своето развитие в тия години, в които г-жа Анастасова експериментира върху "матрьяла" своите административни дарби и своето административно рвение; смятам, че на институциите, които са я турили на този пост, се налага по най-прецизен начин да анализират цялостното състояние на учебното заведение и застрашеността на неговите иначе бляскави перспективи – по причина на използването на недемократични архаични и ретроградни административни и авторитарни подходи от страна на ръководството, оглавявано от новата директорка г-жа Стоянка Анастасова.

Но най-тежкият проблем, по моя преценка, е този: г-жа Анастасова показа пълно неумение да работи по един съвременен начин с хора, с човешки същества, да проявява нужната човечност, такт, разбиране; тя заложи на грубия административен произвол, на недемократичността, на авторитаризма, т.е. все на отречени от времето ретроградни практики. Аз не съм единствен случай на подобно отношение от страна на директорката. Поради това си позволявам да твърдя, че ситуацията в училището е крайно тежка и се налага търсенето на ефективни начини и средства за поправянето й. Не ми е безразлично бъдещето на това обвеяно със заслужена слава училище, в което работя вече толкова години – и в което минаха най-пълноценните години от моята професионална и творческа зрялост.

Уважаеми господин Председател,
Уважаеми господин Министър,
Уважаеми господин омбудсман,

Вярвам, че ще вникнете в изложените по-горе тежки проблеми и ще реагирате по подобаващия, по достойния начин. Убеден съм, че ще се възползвате от дадените Ви по закон пълномощия за да въздействате на съответните длъжностни лица да отменят заповедта на директорката на ПГЕЕ-Пловдив г-жа Стоянка Анастасова за моето дисциплинарно наказание ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА УВОЛНЕНИЕ. Да се надяваме, че на г-жа Анастасова ще бъде потърсена съответната отговорност за сторения от нея произвол – и за проявения от нея административен волунтаризъм. Смятам, че в съвременни условия са недопустими рецидивите на подобно грубо нарушаване на нечии най-основни професионални, граждански и човешки права.

Излишно е да споменавам, че при липса на реакция от Ваша страна в изискващия се по закон срок ще ми се наложи да прибягна до защита на правата си и по съдебен път.

4 окт. 2012 г. Пловдив С УВАЖЕНИЕ: Подпис (Ангел Грънчаров)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ