Истината ни прави свободни

вторник, 30 октомври 2012 г.

В името на справедливостта - в навечерието на Деня на народния будител

До госпожа Директорката на ПГЕЕ-Пловдив
ТУК

КОПИЕ: До г-жа Камелия Стоянова, председателка на учителската синдикална организация към Синдикат ОБРАЗОВАНИЕ към КТ "Подкрепа"

ДОКЛАД

от Ангел Иванов Грънчаров, преподавател по философия и гражданско образование в ПГЕЕ-Пловдив

Уважаема госпожо Директор,

Вчера разбрах за писмено Ваше нареждане, според което всички ние, учителите, които няма да участваме в т.н. „изнесен и безплатен квалификационен семинар с екскурзия, банкет и преспиване до Велико Търново и обратно”, провеждан по Ваша инициатива в дните около Деня на народния будител, трябвало да подадем молба за излизане в платен отпуск в деня, в който участниците в семинара щели да бъдат в „платен служебен отпуск”. Оценявам това като несправедливо, като особен вид дискриминация спрямо нас, ощетяваща ни включително и в материално отношение - да не говорим пък за морално! - поради което, в името на справедливостта, предлагам следното:

Предполагам че ние, учителите, които няма да участваме в т.н. „изнесен и безплатен квалификационен семинар с екскурзия, банкет и преспиване до Велико Търново и обратно” по най-различни подбуди – психологически, нравствени, обикновени житейски и прочие – нямаме нищо против и също желаем да си проведем свой собствен, отделен семинар, и то тук, в Пловдив, без да идем чак до другия край на България по принципа „Щом Мохамед не ще да отиде до планината, то планината ще дойде до Мохамед”. Затова моя милост предлага – при това съм длъжен да уточня, че правя това изцяло по своя инициатива, без да съм питал никой от неучастващите в знаменития великотърновски квалификационен семинар, в който вие, участващите, ще черпите от упоителната Божествена амброзия на педагогическата нàука директно от устата на някое велико търновско академично светило – та значи, уточнявам, че правя това свое предложение изцяло по своя лична инициатива и почин, без да съм питал никой друг, а пък темата на отделния, тукашния семинар предлагам да бъде: „Най-горещите проблеми на училищния живот в ПГЕЕ-Пловдив – и стратегии за намиране на изход, за разсичане на кълбото от проблеми, примерно този за дисциплината, за съвременните и най-ефективни форми на общуване учител-ученик и пр.” Темата, както виждате, е достатъчно актуална и значима, тъй че моля за Вашето разрешение да си проведем ние дискусия по тази тема по времето, в което водената от Вас група ще бистри същите тия проблеми, общувайки с някой велик представител на търновската академична школа.

Това е моето скромно предложение. Смятам, че и ние имаме право да си проведем семинар. Разбира се, може да си уточним темата, да си изберем и друга тема. Предполагам, че и други хора ще заявят участие в такъв един семинар – от средите на неучастващите в търновския „изнесен и безплатен квалификационен семинар с екскурзия, банкет и преспиване”. И, вярвам, ще приемете, че е справедливо всички учители, и пътуващите до Търново, и искащите да заседават тук, в Пловдив, да бъдат поставени в равни условия, т.е. всички да бъдем в платен служебен отпуск. Вярвам, няма проблем на 2 ноември т.г. да наредите да ни отворят училището за да можем спокойно да си проведем нашия семинар.

Надявам се, че ще отговорите положително на този мой доклад.

С УВАЖЕНИЕ:

(Подпис)

Пловдив, 30 октомври 2012 г.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

2 коментара:

Анонимен каза...

Аз не разбирам що значи: "изнесен и безплатен семинар с екскурзия, банкет и преспиване"? Безплатен в смисъл, че лекторът няма да иска да му се заплаща ли? Как се казва той? Кое благотворително дружество ще плати банкета, екскурзията и преспиването? А не е ли възможно лекторът на семинара да дойде в Пловдив и да се мине без екскурзия с преспиване и разделяне на училищната общност? Навсякъде се опитват да работят в екип. Съществуват безплатни компютърни технологии за видеоконференции и лекции могат да се прочетат без никой да пътува, ако семинарът е по-важен, а не банкета, екскурзията или преспиването.

Анонимен каза...

Плаща се с пари от бюджета на училището тази екскурзия - с пари от перото, определено за квалификация и преквалификация на персонала. Безплатна е екскурзията за участниците, това са част от учителите, наистина по-голямата. Думата "семинар" е само за благозвучност, никакъв семинар не е, цялата работа е да стане далаверата, т.е. тия пари да се употребят за екскурзия, да се изразходват, сиреч, да се изядат, а в крайна сметка да се възнаградят и подкупят послушните...

Абонамент за списание ИДЕИ