Истината ни прави свободни

неделя, 26 май 2013 г.

Нравствен, психологически и логически казус по Наполеон

Всички жени, с изключение на майка ми, са курви - но да не забравяме, че и майка ми е жена.

(Наполеон Бонапарт)

Преди години, в прилив на вдъхновение и на творчески полет, дадох на учениците си, изучаващи логика, тази мисъл на Наполеон - за да й направят логически анализ, да я изтълкуват от гледна точка на логиката, да покажат съдържа ли тя в себе си някакво противоречие, на какво се дължи парадоксалността и остроумието й. Учениците ми извънредно се развълнуваха, спориха, обсъждаха, часът мина чудесно според мен, щото нали знаете науката логиката колко е скучна иначе.

Като видях, че тази мисъл на Наполеон е в състояние да събуди и най-заспалите ученици, реших да я пусна за обсъждане във всички паралелки, които учат логика, пък и на тия, които учеха и философия, и етика.

Да, ама седмица след това ме викна директорът и ме информира, че имало постъпила жалба в инспектората срещу мен от "възмутени родители": бил съм занимавал учениците с глупости, "карал съм ги бил да говорят цинични думи, явно, сам съм бил много развратен и опорочен", "получавал съм бил удоволствие да слушам мръсотии", какви ли не простотии имаше написани в тази историческа жалба. Директорът ми тогава беше много свестен човек, посмяхме се с него и с това "инцидентът" приключи.

Сетих се тия дни за тази история, понеже ето вече трети месец не съм на работа, в болнични съм, често се питам какво ли учат учениците ми, кой ли ме замества, дали нещичко изобщо ще научат за логиката, пък се и чудя, макар че още не съм добре, дали да не прекратя отпуската си по болест и да се завърна, ето, има още един месец учене, мога да си завърша тия класове, дето съм ги почнал?! Този въпрос решавам сега, виждате колко наистина съм опорочен и професионално деформиран - щом това ме вълнува и щом такива безпокойства ме терзаят.

Пък се питам и нещо друго: а се върна от началото на юни на училище, няма начин, сега, като се сетих за тази история, положително пак ще дам на учениците си за анализ тая знаменита и толкова мъдра наполеонова мисъл. И ако този път пак се появи жалба на "възмутени родители", дали и този път ще се отърва от гнева на администрацията толкова леко - както по-преди?

Щото времената се менят, и нравите също, особено когато се менят и директорите, нали така?

П.П.Прочее, пропуснах да отбележа: аз въпросната дума, почваща с "к", не я произнесох, казах само "к...", щото учениците веднага се сетиха за коя дума става въпрос; е, после те с удоволствие произнасяха многократно тази дума, аз няколко пъти, в интерес на истината, им казвах да я избягват, щото това все пак е училище, но те не ме слушаха; а вий как обаче мислите, може ли такава и подобни думи да се говорят в нашите училища, и то в учебен час, а, интересно ми е да разбера какво мислите?

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ