Истината ни прави свободни

сряда, 20 март 2013 г.

Американците са богати със силата на свободния си дух!

Из ЕДИН АМЕРИКАНСКИ БЪЛГАРИН ОТГОВАРЯ НА ВАШИТЕ ВЪПРОСИ ЗА АМЕРИКА, ВЛ.ЯНАКИЕВ

Въпрос: На какво се дължи силата и богатството на Америка?

Според мен, силата и богатството са релативни величини, отразяващи личните ни разбирания за света около нас – един наричаме силен и богат с неговите история и традиции, друг – с познанието и човечността му, трети – с парите му и т.н. От тази гледна точка по-скоро би трябвало да се размислим с какво в същност американците са силни и богати. Да говорим за сила, визирайки военна или технологична мощ, а за богатство, визирайки финанси и бизнес, е съвсем двудименсионно – тези неща са следствие от моралния фундамент на нацията, който позволява на хората да изградят това, което имат!

Нека не звучи банално, но американците са богати със свободата си и силни с духа си! Нека го обясня – американците са успели да осъзнаят някой много важни съставки от социалното съществуване, възприели са ги като основоположни, и с всички възможни сили се придържат към тях. Те са емигрантска страна, и целия им човешки потенциал е пристигнал отвън. Но всеки новодошъл под една или друга форма преминава през “претапянето” (the melting pot), груб процес на задължаване да зачита правата на околните, който много хора намират за недемократичен, ограничаващ личната свобода. Да – срещите с местната полиция за щяло и нещяло не са приятни, но след като веднъж влезеш в релсите на нормите откриваш, че така да се живее е стотици пъти по-лесно: сега цялото общество се стреми да защити твоите права, освобождавайки те да правиш това, което ти е приятно, да бъдеш това, което можеш, да отдадеш себе си изцяло, без да трябва да се защитаваш постоянно от околните хора и обстоятелства! Какво ще направиш със собственият си живот остава на теб да решиш, едно обаче е ясно – никой няма да ти пречи да го направиш, освен ако ти сам не започнеш да пречиш, дори обратното – от всякъде ще получиш съвсем искрено окуражение!

Всички в Америка са пристигнали, повече или по-малко водени от някакъв авантюристичен дух, всички поддържат спомена за първите заселници като символ на куража да се започне нещо ново, да се успее въпреки трудностите. Цялата история на страната учи, че духът се калява с неуспехите, и се гради с успехите, и американците уважават тази история – с каквото и да се захване някой, всеки покрай него ще намери начин да го похвали и окуражи. Колкото и безперспективно да е едно начинание, никой няма да се присмее, никой под никаква форма няма да намекне дори “Тая нема да стане!”. И в много случаи, “тая” просто става… Помните ли братята Райт – никой никога не им е казвал, че след като немската академия на науките е доказала, значи не може да се направи самолет… Ясно е, че не от всяко начинание ще се роди гениална идея, но е и ясно, че всяка гениална идея може да бъде убита с незачитане…

За мен това е амалгамата, това е магическата смеска, която прави американците такива, каквито са. Имайки купища недостатъци, но въоръжени с непримиримия си дух, и окрилени от свободата си, те не спират да предизвикват времето и съдбата, и печелят от това! Останалото идва от само себе си!

Дерис пита: Каква е социалната позиция на обикновения американец? Интересува ли се обикновеният американец от това какво става по света? Има ли критично отношение към политиката на собствената си страна? Разсъждава ли върху политическите новини или просто се информира?

Не мисля, че политиката е важен приоритет за американците. По време на избори те проявяват интерес, активни са, но след това тези неща бързо за забравени… Виж, ако по радиото чуят нещо, казано от политик, което не им харесва, или се усъмнят в някого, много лесно и бързо се надигат. Американците са невероятно сплотени, подчиняват се на мнението на околните, лесно се организират, но и уважават институциите си. Изключително рядко открито ще критикуват властимащите, и то когато последните доказано са сгрешили. Има хора, които не се притесняват да изкажат публично мнението си, но като цяло всеки е концентриран в неговото, това, с което се занимава, което му е интересно.

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.   Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ