Истината ни прави свободни

вторник, 14 юни 2011 г.

Пътят към философията

Интересно е, че философите открай време избягват да говорят много-много за собствената личност. Автобиографии или автобиографични бележки от философи се броят на пръсти. Доколкото са писали автобиографии, то най-често интелектуални автобиографии, в които външните събития не играят почти никаква роля.

Като един от малкото Хюм ни е оставил автобиографични бележки. Кант казва за себе си „De nobis ipsis silemus“ – „За нас самите мълчим”.

Впрочем неотдавна ми попадна една доста дебела биография на Кант. Всички си мислим, че в неговия живот не е имало съществени външни събития и всичко се изчерпва с трудовете му, но не е съвсем така. Освен това Кант е водил своя прословут размерен и разчетен до най-дребните детайли живот едва на старини, като млад и на средна възраст съвсем не е бил такъв аскет.

Германският философ Ернст Тугендхат (81), по-малко известен, но може би не по-малко значим от Хабермас, казва се себе си:

„Онова, което е било важно в моя живот за мен, не засяга никого, а за онова, което направих във философията, животът не играе никаква роля.”

Всеки има собствен път към философията. Според Карл Попър философите не бива да са специалисти, а според Джон Сърл (John Searle) философът трябва да се интересува от всичко и да знае всичко, въпреки че това е невъзможно.

Тугендхат казва, че е „заразен” с философия на 15 години от един съученик. Допълнително майка му се занимава с Хайдегер и му дава да прочете „Битие и време”, след което стремежът му към философията става неудържим. Решението да стане философ за него е било „внезапно”.

Написа: Анонимен


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >>>]

Как да си купя книгата?

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ