Истината ни прави свободни

петък, 18 ноември 2011 г.

Крещящ по грозотата си и отчайващо страшен симптом за духовната смърт на нацията ни!

В Пловдив се задава нов скандал - след като е на път да отшуми простотията с провъзгласяването на Христо Стоичков-Мамата за "Доктор хонорис кауза" на Пловдивския университет. Прочее, аз вече писах, че по-скандалното е не че са му дали това почетно академично звание, а истински скандалното е, че с изключение на един - на доц. Ц.Томов - никой друг не дръзна да протестира! А новият скандал е още по-невероятен даже за човешкото въображение: в митрополитския храм "Света Марина" били направили ремонт и "обновление", като върху оригиналните стенописи и фрески отчетата, воглаве с патрона си, именно владиката Николай Московски, били налепили най-кичозна гръцка фототапетна мушама!

Не е за вярване, нали? И аз не повярвах като разбрах, ала ето, истина било, даже и една телевизия тази сутрин излъчи репортаж за скандалната случка. При това Храмът е паметник на културата, но хората ма мутрополита Николай Московски - отбележете, пише се тая дума в случая с "у", и то съвсем неслучайно! - изобщо не се били допитали до Министерството на културата и спешно налепили мушамата! Разбира се, и тук протестира само един човек, художник! Е, може и да има и други възмутени, но не са се обадили. Паството на мутрополита, явно, е кротко и покорно. То не протестира даже когато Николой Московски обилно снабди всички черкви в огромната си духовна област с произведена в Русия църковна утвар, именно със свещници, кандила и прочие, на които на най-видно място се вижда държавния герб на Матушката, именно хищният двуглавий орел, та сега ли ще се размърда да възроптае?! Едва ли, много се съмнявам. Покой и пълно равнодушие владее слабоволния и отчаян от мерзостите народец...

След като разбрахме какви са ни университетите, щото те си личат колко струват по доктор хонорис каузите си - тази титла се дава на бляскав пример за научна всеотдайност, достоен за подражение и възхита, ала ето, оказа се, че пловдивските учени се възхищават от Мамата! - сега разбираме в какво окаяно състояние е Църквата ни, щом като е възможно в катедрален (владишки) храм върху древни оригинални стенописи отчетата да налепят най-кичозна мушама, и при това да продължават да си спят спокойно, след като са съсипали най-драгоценното в храма, именно неговият дух! Срам и позор! Нямам думи вече!

Помислете малко, драги ми дами и господа! Просто е. Щом като духовни лица не се смущават, че някой е дръзнал да лепи мушама с кичозни изображения върху оригинални църковни стенописи, и при това не само че не са се смутили, ами и сами са наредили това безобразие да бъде сторено, то това по най-категоричен начин доказва, че тия т.н. "духовни лица" нямат абсолютно никакво отношение към духовното! Може ли да има по-скандално нещо от това?! Материалисти и нихилисти у нас са оглавили и духовните ни институции: образователни учреждения, дори и най-висшите, Църква, изкуство, какво ли не още?!

Спирам дотук. Някак си ми стана твърде гадно. Нямам сили да продължа. Изчерпват ми се силите, погнусата блокира де що енергия ми е останала. Срамота! Ни образование, ни духовната институция са ни каквито трябва да бъдат, напротив, са овладени от бесовщина, която до добро не води! Днешното състояние на Българската православна Църква е най-ярък симптом за духовната смърт на нацията ни! Тази духовна смърт не просто ни застрашава, тя е вече наближила: Църквата ни агонизира, Църквата ни е обезсилена, намира се на смъртен одър и мре, повалена от лакоми и безскрупулни владици-сатанисти. А народът ни блее и не усеща що го чака. Няма вече съпротивителни сили на гибелните тенденции; нацията ни е повалена и умъртвена, а духът й е пресекнал. Отвсякъде ни обгръща мрак, намираме се в бездуховна пустиня, от която лесно не се излиза...

Страшно е! Срамно и страшно! И най-страшно е тъкмо защото сякаш никой не усеща срама! От това по-страшно не може да бъде. Само тук-там неколцина луди протестират, но у нас кой ли пък обръща някакво внимание на лудите...


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

6 коментара:

Анонимен каза...

Преди няколко месеца пратих по @маил на Светия Синод снимка от глава последна ,страница последна от "Откровение на Иоана" в екземпляр на Новият Завет отпечатан 1938 г. придружено с текст"търговците са се настанили в храма".Направих това ,защото видях в публикуваните в сайта на същият този "Свети Синод" текстове на Библията вмешателства недопустими по написаното в същата тая книга.
Падението българско няма да бъде подминато от Божията справедливост!
Вече сме в времето "всеки според каквито са делата му"!
Румен Бърцов - по Негова воля да каже,пък който иска да чуе!

Анонимен каза...

Пловдивското население е миролюбиво и благочестиво паство, но безсловесно стадо то не е и не може да бъде третирано като такова. Диктатура на пролетариата или на други властници няма място отново. Пловдив е древен център на цивилизация и духовност със утвърдени ценности и традиции и управниците -избрани или назначени- следва да се съобразяват със достигнатото равнище на културата и да го доразвиват, а не да го принизяват и съсипват. Аналите на Пловдивската Митрополия, а и Историята на Града са запечатали факта, че скверният “пастир”-негодник (зло-деецът Хрисант) ни се чу, ни се видя след като Градът го загърби и османския ятаган даже не можа да го отърве. Пловдивчани бяха, които постигнаха българската църковна независимост. Градът заслужава цивилизован, мъдър, улегнал, спокоен, компетентен, благодатен първосвещеник пред когото да благоговее, вместо театралничене при всяко светване на телевизионните прожектори. Църквата има роля духовна, различна от олигарха, БПЦ не бива да бъде мутро-полит-изирана със светска, земна, материалистична алчност; и бива да се уповава на народната мъдрост, да се опира на народните традиции; в хармония с народната душевност. Отколе място за съзряване на висшите български духовници е бил, е и ще бъде  МОНАСТИРЪТ, а не мегданът, докато им прекипят хормоните.

Анонимен каза...

...(prodaljenie) ...
СВЕТА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА е храмът на пловдивската митрополия със жилището и канцелариите и представлява ПАМЕТНИК НА КУЛТУРАТА ОТ НАЦИОНАЛНО ЗНАЧЕНИЕ, защитен от закона, доколкото в България това е възможно; но за отбелязване е, че даже Диктатурата на Пролетариата не си позволи да го осквернява. За разлика от септември и октомври 2011 година:
1. Ценни стенописи от 30-те години от екип на проф. Георги Богданов, в който е участвал и художникът Господин Желязков - единственият български ученик на Иля Репин са замазани най-напред с бяла боя, а сега и със зелена боя, върху която са залепени печатни хартиени колажи като ... тапети (?!?).
2. Владишкият трон, изработен през 50-те години на ХІХ в. от представителите на Дебърската школа – Димитър и Антон Станишеви, амвонът, както и иконостасите на „Св. Великомъченица Марина”, „Св., Св. Козма и Дамян” и други, които бяха в патинирано орехово дърво, от времето на изработката им,  са вече невъзвратимо боядисани във вулгарно просташко „златничко”, сякаш сме на Уол Стрийт в Манхатан.
3. Настилката от патинирали мраморни плочи, непокътната от времето на строителството на църквата от 1856г., изтрита на места от  множеството богомолци, стъпвали върху нея през годините, е застлана с полиран китайски гранит. Непоносим, недостоен, тоалетен кич. Дори мраморната стела с орелеф на двуглавия орел – символ на православната църква, която се намираше в близост до иконостаса е премахната.
Все още прочутият дърворезбован иконостас (един от най-добрите примери на Дебърската школа) е  непокътнат, но докога ли?  Ами ако Някой разпореди, че предпочита розовко, ванилия и ... блондинки за игуменки? 
Ние сме на тоя свят временно. Длъжност ни е да опазим и предадем на внуците народните ценности получени от дедите ни в тяхната цялост; законодателят и изборните държавни функционери следва да осигурят неприкосновеност, и ако се налага, да отнемат  -национализират, одържавят-  НАРОДНАТА собственост от злосторниците.
Министерство на културата съгласувало ли е проектна документация и  намерения, попадащи в обхвата на чл. 83, ал. 1 и чл. 84.,ал. 1. от Закона за културното наследство и ако не, то ще бъде ли приложена санкцията, визирана в чл. 200 на същия закон? Министерството и неговите структури пазител ли е на закона и на българската културна идентичност или е само прост наблюдател? Кибик на заплата?
Пловдив няма да допусне в светинята арогантни, психотични или некомпетентни тепегъоз деятели. „Окупирай Уол Стрийт” е движение, което се разпространи светкавично из всякакви географии и по всевъзможни поводи. Арабската пролет беше немислима преди интернета. Нека предотвратим излишни безредици. ОЧАКВАМЕ РЕЗУЛТАТИ, а не фразеология. Спрете светотатството вие там, „горе“.
Петър ДИКИДЖИЕВ, Василена ДИКИДЖИЕВА, архитекти, САБ-Пловдив

Анонимен каза...

мУтрополит николаЕ е светоТАТ *) сиреч краде от светиня


"САН КИРИКО" е Творческата База на Международния Съюз на Архитектите и на Международната Академия по Архитектура, щаб на световното Биенале ИНТЕРАРХ по архитектура.

Съюзът на Архитектите в България САБ десетилетия наред удържаше половината =50%, =1/2, от всеки творчески хонорар -за разлика от СБХудожници, които, милите, се препитаваха без такава удръжка и даже имаха субсидии- и възложи на арх. Любомир Шинков и НИПК да укрепи свлачището над Горно Воден откъдето се беше изсулило едно паянтово манастирче (само църквицата е била върху по-свестни темели, та се крепеше, донякъде).

Харчът по укрепването на терена надвиши разноските по постройките, нека знаят които помнят "оригинала"; но най-важното е, че всичко ТОВА ИЗЛЕЗЕ ИЗЦЯЛО ОТ ДЖОБА НА БЪЛГАРСКИЯ АРХИТЕКТ без нито стотинка църковни пари, нито държавни събсидии.

Под претекст, че в документите и договорите за предоставяне на развалините на самосрутилия се паянтов метох от БПЦърква нямало специфична благословия, че се отстъпва самото (изсипано) място, пловдивската митрополия завежда искове против САБ да им отнеме новопостроените палати.

Блоковете с апартаменти в Тракия (Люлин, Младост) са върху земя, която не е тяхна, тя е общинска, държавна, но имотите са собственост на СЕМЕЙСТВАТА, вложили средствата за да станат СГРАДИТЕ, и тази собственост е СВЕЩЕНА, "дядо" попе! Не можеш ти да зинеш да лапаш чуждото!

Пловдивската архитектурна колегия още от легендарния арх. Чинков (излежал за вицове) не обича да премълчава на такъв сурат и скоро го ръкополага за мУтрополит НиколаЕ. Богомилите, а и Ботьов и Андрешко доказват, че скептичният българин се води за носа само донякъде, и алчните, арогантни фарисеи ако се освестят може да осъзнаят, че БеПеЦето БЕШЕ (м. свършено глаголно време; Турско ...) представителна и единствена за тукашните земи. Пловдив е извечно център на българския католицизъм: Мария-Луиза почива в Св. Лудвиг не случайно.

След Зевс и Тангра и Кришна, след баптистите, пентекосталистите и мормоните в 21 век идват едни ТелеЕВАНГЕЛИСТИ, пастири свикнали на "паства" -сборища от по 14,000 глави наведнаж за по-весело; носещи на ръката си Патек-Филип не само в неделя, които на Бате ББ вместо да му се умилкват да ги повози на правителствения Фалкон до Йерусалим за огънче могат да го поканят на по-голяма яхта за по-едър риболов; и които няма да чакат някой да им "гласува" епархия даже без монашески стаж в истински манастир (е не, макар и не чак в Света Гора, те там надушват тестостероните още от пристанището), че да си назначават блондинка за "игуменка" на несъществуваща обител.

Те идват, отче. Не разчитай на езикова бариера; по ГЛОБАЛИЗАЦИЯ ТЕ са спецовете. ===sledva===

Анонимен каза...

===prodaljenie===

Избираемите държавни функционери имат задължението да стоят ОТДЕЛНО ОТ ЦЪРКВИТЕ, (да "спазват дистанция", разделение между държавата и религиите по конституция както във всяка цивилизована -нефундаментална- нация) да си мируват без да привилегироват никоя от тях вместо друга за сметка на ДАНЪКоплатците, особено БеПеЦето която и без поощрение е угоена, търгува имоти из чужбините без мярка (= http://www.kultura.bg/bg/article/view/18310=) и не представлява ДУХОВЕНСТВО, а Апарат с материалистична "квази-духовна" мотивировка. Държавата е и на атеистите, както и на данъкоплатците друговерци.

Колко романтична беше епохата, когато българският поп беше само безполезно, но безобидно и добродушно пиянде ...

Колко романтичен беше Дантевият "АД" със неговите само 9 (словом девет) кръга: в 21 век за светоТАТ*) като мУтрополит НиколаЕ и неговата шайка мутри от окръжното съдилище Геената Огнена ще е по-задълбочена, верую.

БПЦ, която ръкополага "мУтрополит" без даже да е бил МОНАХ няма морална преднина в днешна България (и в "епархии" из чужбина -вж в-к КУЛТУРА бр.15 - великденски = http://www.kultura.bg/bg/article/view/18310 =). Народът и законодателят следва неотложно да им отнемат разпорежданията с народните недвижимости, градени от нашите деди за нашите внуци: те са там ВРЕМЕННО, както сме всички ние на света; и нека не забравяме, че за всички нас идва ВИДОВДЕН.
-------------
*) "Свето-тат .." = означава крадец от светиня, според Николай Райнов (отлъчен от църквата след завършване на духовната академия; де да имахме сега такива Пастири, а то - мУтрополити апаратчици грухтят пред олтара ...) и е най-долната степен на морално падение.

Анонимен каза...

мУтрополит николаЕ е АПАРАТЧИК, Заслужил Фарисей

написан от Прокопий Кесарийски, повечето, тук само цитиран приблизително:

"Епископ който си послужи със светската власт и получи такава в Църквата да се низвергне и отлъчи, както и всички които общуват с него"

== 30 правило на Светите Апостоли ==

"Николай Пловдивски" (http://bg.wikipedia.org/wiki/Николай_Пловдивски ) според каноните на Православната Църква е безблагодатен, което на обикновен език ще рече че всичко което върши като богослужение е недействително. Няма духовно измерение, само външна театрална форма. Николай не е пребивавал в манастир, според свещените канони, които са му постоянно в устата и за които говори. Противоканонично е ръкоположен, уж “хиротонисан“ за епископ, поради неизпълнено условие според Номоканона на Фотий и Юстиниановите новели- няма навършени години, възраст. Ръкоположението е наложено от БСП и кръгове на ДС. Проблемите пък с психичното (т.е. ДУХОВНОТО) здраве на този младеж опорочават съвсем неговото "епископство" и го правят недействително.

Според същото канонично право, който допусне езически ритуал, в православен храм следва да се предаде на анатема и да се отлъчи от Синода. Мутрополит Николай благослови извършване на масонски ритуал в храм "Света Неделя" при погребението на мУтрата Илия Павлов. Недействителен избор за митрополит, изцяло извършен под диктовката на Гергов, който освен всичко е и платил на всеки "избирател" тлъст попски бакшиш. Участието на Теодосий, фалшифицирането на бюлетини, появата на кандидат една седмица преди избора по медия "предаване на Боян Саръев в Скат", емисари които лобират ("убеждават", а всъщност прекупват) епархиотите, цялото стоене на Кирил който противоуставно управлява овдовялата епархия след смъртта на неканоничния комунистически владика Арсений, правят "избора" на НиколаЕ недействителен, смешен, жалък.

Поредната комунистическа гавра със светата Църква, съсипана до състояние на "БеПеЦе" от АПАРАТЧИЦИ.

Това написах за да се знае от онези които са останали по душа истински православни християни.Опомнете се, отделете се от еретическата БПЦ, припомнете си гностиците, богомилите и катарите, които отхвърляха посредничеството на професионални ("одухотворени"?) свещеници между Човека и Бога със техните театрални идолопоклоннически "обряди".

А на онези "благочестиви КТИТОРИ" които трупат несметни пари в хазната идолопоклонническа, за да си откупят "индулгенции" (като католиците) - работата им (съвестта де, доколкото ...) може би не е много чиста, а?

A?

Абонамент за списание ИДЕИ