Истината ни прави свободни

събота, 12 ноември 2011 г.

Официално предложение за провеждане на референдум за определяне на патрона на ПГЕЕ-Пловдив

На вниманието на ПЕДАГОГИЧЕСКИЯ СЪВЕТ и на Ръководството на ПГЕЕ-Пловдив

ДОКЛАД

от Ангел Иванов Грънчаров, преподавател по философия

Уважаеми дами и господа,

Пиша ви във връзка със създалата се ситуация около моето предложение да се предвижи напред въпросът с избор на патрон на учебното заведение. Знайно е, измина една седмица на горещ медиен интерес към това предложение. Същевременно, по моя преценка, Ръководството (Администрацията) на училището не зае вярната позиция, първо, като не даде ход на моето предложение, второ, като се опита да тушира споровете и да наложи решение, което е единствено по негов вкус. Това, по моя преценка, не е демократично и не съответства на духа на времето, в което живеем.

Опитах се отново да поставя на вниманието на Педагогически съвет своето предложение, което е само предложение за обсъждане на проблема - Ръководството отново не взе адекватна позиция и даже не подложи на гласуване решението ми. Това също е недемократично.

След като медиите проявиха интерес към случая, Ръководството в лицето на Директорката съвсем излезе от равновесие и направи куп грешки: забрана на репортери да влизат в училището, криене на Директорката от репортерите; опит да ми се чете "конско" заради това, че в три телевизии съм казал по едно изречение в защита на предложението, което било "страшен скандал" и дори, представете си, било "нарушаване на Етичния кодекс на училището", а, предполагам, и на така бляскавата ни в нравствено отношение целокупна държава. Прочее, в унисон с политиката на Администрацията за защита на нравствените устои на живота в нашата общност Директорката си позволи публично да причисли моя милост към съсловието на "болните мозъци" (да не цитирам останалото, което се каза по моя адрес на спешно свикана "оперативка"!)! В резултат на такова грубо отношение се изостри заболяването на моето сърце, което доведе дотам да търся спешна лекарска помощ и да стоя два дни в болнични.

Същевременно радващо е, че по случая по-голямата част от учениците приеха възторжено идеята училището ни да бъде наименувано на името на компютърния гений Стив Джобс. Нашите ученици показаха, че не са безразлични към проблемите на училищния живот и заеха една активна гражданска позиция, също открито изразявайки мненията си пред представителите на медиите. Предполагам, след като на мен заради разговор с репортери трябваше да ми се чете "конско", на учениците, които сториха същото, предполагам, в стилистиката на Ръководството, трябва да бъдат наложени най-строги... комсомолски наказания, знам ли вече?!

Смятам, че все още не е късно в така възникналата ситуация да се държим подобаващо, като зрели хора с демократични убеждения. Самите ученици дадоха предложение спорният казус да бъде решен по най-демократичния начин, чрез една демократична процедура, която може да научи и учениците, и нас, преподавателите, на това що е демокрация, и то не на книга, а на дело, именно, като почнем да я правим, т.е. сами да демократизираме живота си. На това основание, като преподавател по философия и гражданско образование в това училище, предлагам следното:

1.) Под формата на приложно, на емпирично-социологическо изследване във връзка с потребностите на обучението на нашите ученици (и учители) по гражданско образование в гимназията да се организира и проведе в най-скоро време РЕФЕРЕНДУМ като най-демократична процедура по решаването на един толкова наболял проблем - какъвто е проблема с избора на патрон на училището, което вече цели 22 години си няма свой патрон;

2.) Използването на тази демократична процедура по решаване на един толкова спорен проблем на училищния живот ще е принос и първа стъпка към действителното модернизиране на нашата образователна система и на отношенията в училищната общност;

3.) В най-скоро време да се проведе, с участието на представители на учениците, разширен Педагогически съвет, който да разгледа моето настояще предложение и, евентуално, да определи условията, реда, организацията и пр. на тази демократична процедура, която е без прецедент в български условия, което пък, от друга страна погледнато, е пример и значим принос на училището ни към делото на българското образование;

4.) Нека този референдум да бъде едно от "мероприятията" - както се казва със стилистиката на отминалото, да се надяваме, окончателно, време на недемокрация и авторитаризъм! - да бъде една от активностите ни за достойно отбелязване на славната 50-годишнина от създаването на училището, която именно ще бъде чествана през настоящата учебна година.

Пиша тия свои предложения с най-добри и колегиални чувства, стремейки се да помогна на Ръководството на училището, което, предполагам, поради неопитност толкова се забърка в един иначе съвсем лесен за решаване казус. Като част от екипа на училището се чувствам длъжен да оказвам съдействие на Ръководството, което би следвало да се опре на експертните умения на представители на екипа, за да не се забърква повече в подобни проблеми.

Публикувам този текст и в моя личен блог, защото в него имам обичая да запознавам немалобройните си читатели с всички ония въпроси, които ме вълнуват. А този, именно за това как да демократизираме образователната система в България, уверявам ви, силно ме вълнува. Своите виждания по проблема съм представил в книгата си ИДЕИ ЗА ЕДНА НОВА ФИЛОСОФИЯ И СТРАТЕГИЯ НА ОБРАЗОВАНИЕТО В БЪЛГАРИЯ, която от години съм предоставил на ръководството на училището, но на която то не обърна и капчица внимание. И също така негласно отхвърли всичките ми опити да се проведе обществено обсъждане на книгата.

Ползвам се от случая отново да предложа: какво по-добро от това в юбилейната година на едно елитно училище, каквото е нашето, да се проведе обществено обсъждане на моята книга, която е покана за разговор по най-горещите проблеми на българското образование?! Което, както е известно, се намира в състояние не просто на криза, а направо на катастрофа.

С най-добро чувство: Ангел Грънчаров, преподавател по философия

11 ноември, 2011 г.,
Пловдив


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 ЛВ., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд.

Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари:

Абонамент за списание ИДЕИ